Xiaomi porszívók és webkamera teszt

A mai teszt merőben eltérő, mint a többiek, ugyanis 3 eszközt fog tartalmazni, egy Xiaomi felmosós robotporszívót, egy Xiaomi kézi porszívót és egy Xiaomi biztonsági kamerát.

Tudni érdemes, hogy a sokak számára jó ár/érték arányú okostelefonjaikról már jól ismert Xiaomi bizony elég sok másban is utazik. Egyik legfontosabb szegmens pedig az okosotthon rendszerük és azok tagjai. Én kifejezetten kedvelem ezen termékeit is a Xiaominak, hiszen letisztult, elegáns design-nal rendelkeznek. Eszközeik megbízhatók és remekül működnek együtt okosotthonos közegben egymással, de akár külső eszközökkel is.

Mi Robot Vacuum-Mop

Nekem a Xiaomi leges-legelső robotporszívója teljesít hű szolgálatot itthon sok-sok éve, ami még csak porszívózni tudott, azóta viszont megjelent a felmosós modell és még sok másik is, mint tesztünk első alanya a Xiaomi Robot Vacuum-Mop. Ez a készülék egy olcsóbb kategóriába eső robotporszívója a Xiaomi-nak, mégis remekül helytáll a takarításban. Míg a komolyabb variánsok infrás letapogatással határozzák meg, hogy mi merre található, az olcsóbb Mi Robot Vacuum-Mop a tetején elhelyezett kamerával próbál navigálni, ami kevésbé pontos, mégis elég támpontot ad neki a logikus takarítási útvonal megalkotásához. Valamint VSLAM+ 4 magos processzor dolgozik a pontos helymeghatározáson. Mindezt a Mi Home alkalmazásban szépen nyomon is követhetjük, ahogy halad a lakásban.

A telepítése egyszerű, a Mi Home app azonnal rátalál a porszívóra, és ha azonos hálózaton vagyunk, mint amire csatlakoztatni szeretnénk, rögtön végbemegy a telepítés. Akár Google Home vagy Amazon Echo okos asszisztensekkel is összekapcsolhatjuk, és adhatunk ki parancsot a takarítás megkezdésére vagy annak befejezésére. Megadhatjuk a szívóerőt és a felmosáshoz szükséges víz adagolásának mennyiségét is. Akár időzíthetünk is takarítást.

2500 Pa szívóerővel rendelkezik. A portartály térfogata 600 ml, míg a víztartály 200 ml-es. Lépcsőről nem fog leesni az alján elhelyezett érzékelőknek köszönhetően. A 60 db zajszint teljesen vállalható, a 2400 mAh-s akkuja 120nm-re elegendő, de nagyobb lakásnál sincs gond, amikor 15%-ra merül, a helyére megy, tölti magát, majd folytatja ott, ahol abbahagyta.

Van lehetőség virtuális falak felállítására, így ki lehet tiltani bizonyos helyekről, vagy akár távol tartani padlóvázáktól. HEPA szűrővel is rendelkezik, ezért allergiásoknak is bátran ajánlott. A felmosó, vagyis MOP részt könnyen lecsatlakoztathatjuk, amikor nincs rá szükség, a rajta lévő textil egyébként mosható.

Nézd meg a Xiaomi okoseszközökről készült tesztvideónkat is!

Mi Handheld Vacuum Cleaner

Amikor csak gyorsan szeretnénk felporszívózni, és nem szeretnénk a hagyományos porszívót elővenni, annak kábelével bajlódni, akkor jön jól a Xiaomi Mi Handheld Vacuum Cleaner. A Xiaomi kézi porszívójának fő egysége csupán 1,5 kg, erre csatlakoztathatunk különféle fejeket és akár egy csőhosszabbítót is. Kényelmes, gyors használatot biztosít kétféle szívóerővel. A 2500 mAh akkumulátor maximális szívóerővel 6 perc működést biztosít, normál módban 30 percig használhatjuk egy töltéssel az eszközt.

Működése egyszerű, csupán egy ravasz van rajta, amit mutatóujjal nyomva tartva működik a porszívó, hüvelykujjnál pedig található a maximális szívóerőt bekapcsoló gomb. A tetején a töltő csatlakozót és egy visszajelző LED-et láthatunk. A benne található HEPA filter mosható, a portartály 500ml méretű, 72dB zajszinttel kell számolnunk használat közben.

Egy fali dokkolót is kapunk hozzá, melyet a falra felfúrva tárolhatjuk és tölthetjük könnyedén a porszívót. A hozzá kapott fejek között résfúvókát, kefefúvókát, padlótisztítót és ágytisztítót találunk, ezzel kielégítve minden igényünket. Könnyű szétszedni és takarítani.

Mi Home Security Camera 360

Az utolsó eszköz, amiről olvasni fogtok, a Xiaomi Mi Home Security Camera 360, ami 360 fokban képes körbeforogni, így minden irányba nézhetünk vele. A felbontása FullHD, tehát a részletgazdag képben nem lesz hiány, valamint infra fényének köszönhetően a sötétben is tökéletesen lát. Falra, plafonra is telepíthető a hozzáadott csavarokkal és felfüggesztéssel. Motorja csendes, képes mozgás érzékelésre és mozgás követésére is, ráadásul Google Assistant és Amazon Echo kompatibilis. Maximum 64GB microSD-re rögzít egy továbbfejlesztett kódolási technikával, ami 50%-kal csökkenti a rögzített videók méretét. NAS-ra való rögzítés is lehetséges. 2 irányú audióra képes, így távolról be lehet szólni a lakásban lévőknek és őket is hallani távolról. A Xiaomi okosotthon eszközökkel is összekapcsolható, pl. beriasztott lakásban mozgásérzékelés esetén riasszon, vagy ha egy ideig nem érzékel mozgást, kapcsolja ki a légtisztítót, stb.

Én már teljesen felokosítottam a lakásomat, most itt az ideje, hogy ti is egyszerűbbé tegyétek a házimunkákat Xiaomi okoseszközökkel!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.