Xiaomi Mi Note 10 Lite teszt | Kamerákban karcsúbb, akkuban erősebb

Korábban már járt nálam a Xiaomi Mi Note 10 Pro, ami az első 108 MP-el rendelkező készülék volt, viszont hardver tekintetében csak erős középkategóriát hozta. Most pedig kézhez kaptam a telefon Lite verzióját, ami meglepő módon a fő hardver tekintetében megegyezik a  Pro variánssal, csupán a kamerákon faragtak lentebb.

Kicsomagolás, külső megjelenés

A már megszokott, igényes csomagolást kibontva azonnal a telefon tárul a szemünk elé, ami alatt egy fakkban találjuk a SIM tűt, a dokumentációkat és egy sötétszürke szilikon tokot. Ezalatt található egy USB-C kábel és a 30W-os gyorstöltő, ami jó hír, hiszen a telefon is 30W-os töltést támogat és nem minden gyártó adja a maximális töltőt telefonjai mellé. Headsetet a 3,5” jack csatlakozó megléte ellenére sem kapunk sajnos.

A doboz tartalma

A telefon megjelenése teljesen rendben van, amit a Mi szériánál el is várhatunk, hiszen ez a kategória testesíti meg a minőségi anyaghasználatot és a prémium funkciókat. Kézbe véve körben fém kerettel, elöl-hátul ívelt Gorilla Glass 5-el találkozhatunk, ami kecses formát eredményez az egyébként elég vastag készüléknek. Márpedig az ilyen irányú kiterjedéssel nekem semmi problémám, mert a fogása így sem kényelmetlen, a kamerasziget nem áll ki túlzottan a készülékházból, így asztalra helyezve nem billeg, ráadásul ennek a “vastagságnak” köszönhetően egy méretesebb akksi is belefért. A pontos mérete 157,8 x 74,2 x 9,67 mm és a súlya 204 gramm.

A telefon jobb oldalán található megfelelő magasságban a hangerőszabályzó és ki/be kapcsoló gomb, lentebb pedig a két nanoSIM-et fogadni képes SIM tálca, tárhely bővítési lehetőségünk nincs.
A tetején egy zajszűrős mikrofon és infra port.
Alul hangszórórács, beszélgetési mikrofon, Type-C port és sokak megelégedésére a 3,5” jack csatlakozót sem hagyták le róla.

A kijelző két oldalon ívelt, 6,47” mérettel rendelkezik és a tetején kameracsepp formájában helyezték el a szelfi kamerát. Az ujjlenyomat olvasót a kijelző mögé integrálták, és bár már láttunk gyorsabbat, működése megfelelő. Gyárilag felapplikált kijelzővédő fóliát most nem kapunk, így azt érdemes mihamarabb beszerezni. Értesítési LED nem található, helyette az Always On Display funkciót használhatjuk az értesítések megjelenítésére. A készülék köd lila, éj fekete és gleccser fehér színekben kapható.

Nézd meg videós tesztünket is a Xiaomi Mi Note 10 Lite-ról!

Hardver

A 6,47” Amoled kijelző 1080×2340 felbontással (398 ppi) és 60 Hz-es képfrissítéssel bír, tudja a HDR10-et és maximum 600 nit fénysűrűségű.

Processzornak ugyanazt a 8 magos Snapdragon 730G-t kapjuk (2 x 2,2GHz Kyro 470 és 6×1,8GHz Kyro 470), amit a Pro esetén is. Erős középkategóriás processzornak számít, mellette pedig ugyanúgy Adreno 618 teljesít szolgálatot, és 700 MHz-en üzemel. Modelltől függően memória viszonylatában van 6 és 8GB-os (LPDDR4x) verzió, míg belső tárhely tekintetében 64/128GB-os UFS 2.1 tárhely méretek. Ezt érdemes okosan megválasztani, hiszen a telefon tárhelye sajnos nem bővíthető. Az akkumulátor 5260 mAh, tehát máris előnyt kovácsoltak a vastagabb kivitelből, így 2 napos üzemidőt bátran kijelenthetek 7-8 órás kijelző idővel vegyes használatnál. A 30W-os gyorstöltővel 1 óra alatt teletankolhatjuk, sajnos a vezeték nélküli töltés kimaradt belőle.

Kamerarendszer

Előlapon 16 MP fix fókuszú kamerát helyeztek el. Hátlapi kamerák tekintetében pedig van egy 64 MP-es (f/1.9, auto fókusz), 8 MP-es széles látószögű (f/2.2, fix fókusz), 2 MP-es macro (f/2.4) és 5 MP-es (f/2.4) mélység érzékelő kameránk.

A kamera szoftvere ugyanaz, mint a Note 10 pro esetén. Videó rögzítésre 4K@30 FPS-el van lehetőség a főkamerával,  az előlapival 1080@30 FPS és a széles látószögűvel pedig 1080@60 FPS-ben lehet rögzíteni. Egyébiránt lassított felvételre is képes 1080@120 FPS és 720@960 FPS sebességgel. Sajnos optikai stabilizálás nincs, de a digitális stabilizálás jól teszi a dolgát. Felvétel közben a kamerák között váltani nem lehet, tehát a széles látószögűbe nagyításkor nem vált át a főkamerára, hanem a széles látószögű kamera képébe nagyít digitálisan.

Szoftver

Android 10-en futó MIUI 11.0.5 található a készüléken a Google áprilisi biztonsági frissítésével. Egészen kellemesen személyre szabható már a MIUI ezen verziója, mert végre van alkalmazásválasztó listára lehetőségünk, továbbra is megtalálható az éjszakai mód, de akár az ívelt képernyő érintési felületét is állíthatjuk elkerülve a véletlen érintéseket.

Adatkommunikáció, szenzorok

A navigációhoz GPS, A-GPS, Glonass, Beidou van használatban. Van NFC, WiFi ac, BT 5.0, IR szenzor, fényérzékelő a kijelzőben, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és kijelző mögé integrált ujjlenyomatolvasó. Nincs viszont 5G, de van 4G+.

Összegzés

Lényegében ugyanazt a hardvert kapjuk, mint egy Mi note 10 vagy a pro esetén, míg a kameráknál visszább vettek kicsit a Xiaominál. Így a telefon megfelelő sebességet nyújt játékok esetén is, de a kamerákra sincs igazán panasz, s bár 108 MP-ről lemondhatunk, van helyette 64 MP. Nappali fotózásra tökéletes, és éjszaka is elfogadható képeket készít, persze nem versenyezhet a mostani felsőkategóriás készülékekkel, mint egy Samsung Galaxy S20 vagy Huawei P40 Pro, de persze nem is azt az árkategóriát képviseli. A Xiaomi Mi Note 10 Lite nem is annyira lite ezek alapján, hiszen a prémium minőség és a Pro-hoz hasonló hardver itt is megvan, csupán a profibb kamerarendszertől kell egy picit visszafogottabbal beérnünk.

Szeretnéd 0% THM hitelre megvásárolni a Xiaomi Mi Note 10 Lite-ot? Akkor kattints ide!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.