Kezdőlap / Cikkek / Xbox Series X és PS5 összehasonlítás

Xbox Series X és PS5 összehasonlítás


Ha már a Microsoft március. 16-án leleplezte a Microsoft Series X specifikációit, a Sony is lépésre kényszerült, így ők is lerántották leplüket a PlayStation 5 részleteiről.

Arról már a Microsoft és a Sony is elhintett pár információt, hogy a koronavírus miatt nem fognak csúszni konzoljaik, tartják az ütemterv szerinti “2020 Holiday”-t. Ez persze nem azt jelenti, hogy karácsonykor jelenik meg, hanem azt, hogy Q4-ben. Viszont időben ahhoz, hogy a karácsonyfa alól mosolyogjon ránk vissza.

Lássuk az Xbox Series X (továbbiakban XSX) és a PlayStation 5 (PS5) specifikációt egyszerre:

CPU

 • XSX – 8 magos Zen 2 @ 3.8 GHz-en (3.6 GHz SMT-vel)
 • PS5 – 8 magos Zen 2 @ 3.5 GHz-en (változó órajellel)

Hasonló processzorok vannak mind a két masinában, viszont mindketten más megközelítési módot tartanak okosabbnak. A számok alapján a PS5 elmarad az Xbox Series X cpu sebességétől, a dinamikusan változtatható órajel viszont kihat a sebességre és a hűtésre is, valamint a játék igényeihez igazodva jobb feladatmegosztásra lesz képes, aminek eredményeképp jobb teljesítménybeli stabilitás jellemzi majd.

GPU

 • XSX – 12 TFLOP számítási kapacitás, 52 CUs @ 1.825 GHz, custom RDNA2 (DirectX Ray Tracing támogatás)
 • PS5 – 10.28 TFLOP számítási kapacitás, 36CUs @ 2.23 GHz (változó órajellel) (Ray Tracing és Tempest Engine 3D audio támogatás)

A GPU is hasonló alapokon nyugszik mindkét esetben, viszont itt is jobb teljesítményt ígérnek a számok a Microsoft játékgépénél legalábbis teraflop és CU terén. De ne feledjük, hogy a PS5 GPU-ja magasabb órajelen üzemel, ami szintén nem elhanyagolható tény és ott a Tempest Engine 3D audio, ami akár minden egyes töltényhüvely hangját képes 3D-ben lemodellezni akármilyen hangeszközön.

Memória

 • XSX – 16 GB GDDR6 w/ 320-bit, 10 GB @ 560 GB/s és 6 GB @ 336 GB/s
 • PS5 – 16 GB GDDR6 w/ 256-bit, 448 GB/s

Mint láthatjuk a Microsoft szerint célszerűbb a 16GB-ból 10-et magasabb sebességűvel, a maradékot pedig lassabbal kiegészíteni a háttérfolyamatokhoz. Míg a PS4 mind a 16 GB memóriát az Xbox két sebességértéke közé lőtte be. Majd kiderül, hogy a fejlesztőknek melyik fog leginkább beválni.

Belső tárhely

 • XSX – 1 TB egyedi NVME SSD — 2.4 GB/s (Raw) és 4.8GB/s (Tömörített) I/O (Bővíthető 1 TB Expansion Card vagy külső USB 3.2 HDD)
 • PS5 – 825 GB egyedi SSD — 5.5 GB/s (Raw) és 8-9GB/s (Tömörített) I/O (Bővíthető NVMe SSD slot vagy külső USB 3.2 HDD)

Habár úgy tűnik a PS5 esetén az a hiányzó 199 GB (1024-825GB) sokak kedvét szegi első ránézésre, ennek ellenére lényegesen jobbnak számít a sebessége, mint az Xbox megoldása. Kíváncsi vagyok majd az első töltési időket összehasonlító tesztekre.

Optikai meghajtó

 • XSX – 4K UHD BluRay meghajtó
 • PS5 – 4K UHD BluRay meghajtó

Video kimenet

 • XSX – 4K, 8K támogatás, akár 120hz
 • PS5 – 4K, 8K támogatás, akár 120hz

Visszafelé kompatibilitás

 • XSX – Xbox, Xbox 360, Xbox One, minden kiegészítő
 • PS5 – PS4 és PSVR

Felépítés

 • XSX – Egy gamer toronyhoz hasonlít leginkább, vagy sokak szerint egy légtisztítóhoz. Egy a lényeg, állítva és fektetve is használható. Úgy tervezték, hogy minden környezetbe bepasszoljon. Az, hogy kinek tetszik, ízlés kérdése. Nem a konzolt fogjuk úgy sem bámulni, hanem a TV képernyőjét.
 • PS5 – Még nem tudjuk hogyan fog kinézni, a fejlesztőknek szánt kiadást már láttuk, de az sosem hasonlít véglegeshez. Reméljük ez most is így lesz 😀

Egyéb extrák

 • XSX – Válthatunk a játékok között pillanatok alatt. Váltáskor az előző játék állapotát hibernálja és villám gyorsan kimenti az SSD-re, így bármikor folytathatjuk onnan, ahol abbahagytuk. Valamint szintén nagy fegyvertény, hogy visszafelé kompatibilis az összes korábbi generáció játékaival és kiegészítőivel.
 • PS5 – Képes lesz dinamikusan változtatni a a processzor és GPU órajelét. Továbbá a Tempest Engine nagyon jól sülhet el.

Na de melyiket válassza, aki még nem tette le voksát egyik márka mellett sem?

A nyers adatok láttán azt mondhatnánk, hogy az XBOX Series X simán veri a Sony következő generációs konzolját, de a fejlesztők szerint a részletekre is figyelni kell. Például a PS5 processzor és GPU dinamikusan változó órajele miatt egyenletesebb feladatmegosztásra képes, így a két hardver egymást segíti.

Alapjában véve mind a 2 gép bika erős lesz, és egy RTX 2080-nak megfelelő videokártyával, gyors procival, sok rammal igazán élvezetes lesz rajtuk játszani. Arról nem is beszélve, hogy az SSD-nek köszönhetően iszonyat rövid töltési időkre készülhetünk. Nem csak a grafikát és a töltési időt fogja ez befolyásolni, hiszen még nagyobb játék területeket lesznek képesek létrehozni a fejlesztők, amiket problémamentesen kezelnek majd a konzolok.

Már csak az ára kérdéses, hiszen a legtöbben erre az információra lennének még kíváncsiak. Az biztos, hogy egy jóval drágább hardvert dobnak most piacra, mint anno a PS4 és Xbox One esetében, így ennek megfelelően az ár is drágább lesz. Vélhetően próbál majd mindkét cég a földön járni, mert a játékok eladásán fognak főként nyereséget termelni, nem a konzolokon.

Ti melyiket választanátok szívesebben? Xboxosok vagy PS-esek vagytok? Írjátok meg kommentben és hogy miért!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Hogyan fertőtlenítsd a mobilodat és a notebookodat?

Mindennapjaink kiemelten használt eszközei a mobiltelefon és rengeteg ember számára a laptop vagy az asztali …