Kezdőlap / Cikkek / Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?

Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?


A Lanka. Az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszer, az XP alapértelmezett kijelzője. A kép, amit a legtöbb ember látott. Erős színek, az ég kékje és a domb növényzetének zöldje egy ikonikus helyszínt formáltak meg… pedig a kép nem is készülhetett volna ennél hétköznapibb módon:

Charles “Chuck” O’Rear, az alapértelmezett háttérkép, a “Bliss”, avagy a „Lanka” fotósa 25 évig készített képeket a National Geographic számára. A lapnak készített első sorozata – mint sokak számára az első élmények – lett a legkedvesebb témája, ami nem volt más, mint a borvidékek fotózása. Beleszeretett a lankás tájakba, a szőlőtőkékbe és az egész téma atmoszférájába, ezért ő maga is egy ilyen vidékre költözött később, San Franciscótól északra.

Na, de hogy is született meg az ikonikus háttérkép? A fotós egy interjúban arról mesélt, hogy éppen barátnőjéhez tartott, amikor a 12/121-es országúton hajtva meglátta az eső utáni tájat, és úgy döntött, megáll lőni egy pár képet. 1996-ról lévén szó Chuck előhívatta a képet, aminek eredetijét – azaz a Mamiya RZ67 típusú kamerával készített filmet – évekkel később, az XP-rendszer készítése közben ügynökén keresztül vett meg a Microsoft. Nem volt azonban egyszerű eljuttatni az eredeti filmet, ugyanis a képért járó csekken akkora összeg szerepelt, aminek szállítását egy futárcég sem volt hajlandó vállalni – így kénytelen volt maga a készítő útra kelni a Lankával. Charles nem árulta el, hogy milyen összegért is kelt el a fényképe, de állítása szerint valószínűleg kevesen kerestek annyi pénzt egyetlen fotó elkészítésével, mint ő.

O’Rear képével kapcsolatban sokáig fennállt a gyanú, hogy egy számítógéppel tervezett és szerkesztett kép, illetve sokáig a helye sem volt tisztázott… előbbire viszont nem tudtak megfelelő bizonyítékot találni, utóbbit pedig maga O’Rear árulta el. A helyszínt akár Google Maps-en keresztül mi is „meglátogathatjuk”:

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …