Kezdőlap / Cikkek / Videojáték-függőség | Teszteld magad!

Videojáték-függőség | Teszteld magad!


Az Egészségügyi Világszervezet 2017-es ülésén a videojáték függőség témája is napirendi pont volt, mint potenciális „betegségnek nyilvánítható” fogalom. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések május 25-én értek véget, amikor az IDC (International Classification of Diseases) keretein belül hivatalosan is betegséggé nyilvánították a jelenséget.

A játékfüggőség megítélése igencsak vegyes: bár több platform is már igyekezett meghatározni a betegség „szakmai kereteit” és hozzá hasonló függőségek példájából kiindulva egy megelőző és gyógyító programtervet kidolgozni, a sajtó és sokszor a szakértői berkek is kétkedve fogadtak bizonyos megoldásokat és fogalmakat. A 2019. május 25-én hivatalosan is betegséggé nyilvánított videojáték-függőséget a szerencsejáték-függőséggel hasonlatos szimptómákkal jellemezték, a témával foglalkozó szakembereket pedig igyekeznek arra sarkallni, hogy a 21. század egyik kiemelkedő pszichológiai jelenségének még nagyobb figyelmet szenteljenek.

Shekhar Saxena, a WHO szakértője úgy véli, hogy ez egy világszintű probléma, melynek kialakulása ellen egyre többször válik tehetetlenné az ember. Saxena szerint három főbb tünete van ennek a típusú szenvedélybetegségnek:

– A játék – más tevékenységek kárára – élete legmeghatározóbb részévé válik.

– A szociális élettől tudatosan zárkózik el, mit sem foglalkozva más elengedhetetlen tevékenységekkel (pl.: iskola, munka), egyre jobban belemerül a játékokba.

– A beteg nem képes kontrollálni a videojátékozás időtartamát és gyakoriságát.

„Ez eleinte csak átmeneti viselkedés, az igazi rendellenesség hónapok, sőt esetenként csak évek múlva diagnosztizálható.” – jegyzi meg Saxena. A diagnosztizálás megkönnyítésére brit, kínai és ausztrál tudósok alkottak meg egy tesztet, amit nagyjából fél óra alatt ki tudunk tölteni mi is. Christian Montag az ulmi egyetem professzora kiemelte, hogy az Egyesült Királyságban és a kelet-ázsiai régióra kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen ott magas igazán a „játékfüggőséggel azonosíthatók” száma.  A teszt eredménye kitér a játszási szokásaink mellett a szociális készségeinkre és a motivációs, valamint problémamegoldó képességeink hatékonyságára is. A kutatást a legnagyobb ESport szervezet is támogatja, hiszen – amellett, hogy a túlzott játék veszélyeit ők is látják – a digitális sportolók meghatározása és megítélése szempontjából fontos meghatározni, hogy ki az aki „profi szinten űzi”, vagy „függőként játssza” a játékokat. A „Do i play too much videogames?”, azaz „Túl sokat videojátékozom?” c. tesztet egyelőre angol és kínai nyelven lehet elérni, de aki szeretné kipróbálni, az itt megtalálja: Do I Play To Much Videogames?

Forrás: IGN, Leet.hu

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …