Válassz egy Macet és dolgozz hatékonyan

Egy MAC azon kívül, hogy akár az 5-10 év múlva is gyors és hatékony társad lehet az életben, könnyen hordozható, igényes kialakítású, igazán stresszmentes eszköz. Legyen szó munkáról vagy kis lazításról, minden percben számíthatsz rá. De mégis milyen tulajdonságai vannak, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül?

Szupergyors multitasking

A legújabb Mac eszközök már az M2-es chippel vannak felvértezve, melyek egyesített memóriaarchitektúrája gyors és gördülékeny multitaskingot biztosít a Mac felhasználói számára, bármilyen munkafolyamatról is legyen szó.

Akkuidő

A Mac akksija mindig is híres volt hosszú üzemidejéről, de az új modellek esetén már ott tartunk, hogy egyetlen feltöltéssel non-stop használhatod a Macet egész nap. Szinte hihetetlen, de a 16″ MacBook Pro akár 21 órás időtartamra is képes, mely lényegében több, mint 2 napi munkaidő. És itt egy töltésről beszélünk, persze az üzemidő függ a használat módjától is.

Munkára fel!

Attól, hogy nem Microsoft Windows fut a Mac-eken, még Microsoft alkalmazásokat használhatunk, legyen szó a Microsoft 365-ről vagy az Outlookról, de természetesen a Google Workspace sem akadály. Minden megvan, amire szükséged lehet.

Mac + iPhone a nyerő páros

Aki Apple termékeket használ, nem kell győzködni, hogy az Apple ökoszisztéma mennyire jól tud működni. Akár még arra is van lehetőség, hogy egy az iPhone-on vágólapra helyezett szöveget a MacBook-on illesszünk be vagy fordítva. Sőt a telefonhívásokra is válaszolhatunk a MacBook-on, de bármikor átpasszoljhatjuk azt a telefonra, hogy azon folytassuk. Ennek használatához elengedhetetlen az internet kapcsolat és a közös iCloud fiók, de ezek alapfeltételek a felhasználók számára.

Átlagfelhasználók kánaánja

Nem kell IT zseninek lenni a beüzemeléséhez, konfigurálásához. Lényegesen kevesebb hibaértesítésekkel találkozik egy Mac felhasználó a macOS-en, mint más operációs rendszereket használók többsége. Ráadásul az IT-nak is kevesebbet kell bajlódnia egy MacBook-kal.

A biztonság ami még számít

A Mac beépített funkciói között szerepel a realtime titkosítás, a Touch ID, hogy ujjlenyomatunkkal védjük adatainkat és meggyorsítsuk a biztonságos hozzáférést különböző fiókjainkba. Természetesen van Gatekeeper is. Ez a macOS operációs rendszer biztonsági funkciója, amely kikényszeríti a kódaláírást, és ellenőrzi a letöltött alkalmazásokat, mielőtt engedélyezné azok indítását, ezáltal csökkentve a rosszindulatú programok véletlen futtatásának valószínűségét.

Apple ökoszisztémába csatlakozó eszköztípusok

Az Apple cég hallatán talán a legtöbbek először az iPhone készülékekre gondolnak, hiszen úttörő volt a maga korában az első érintőképernyős telefonok között egyszerű felhasználói felületével és gyönyörű kijelzőjével. Aztán persze ott a sok iPad, hiszen rengeteg felhasználási felülete van a még nagyobb érintőkijelzőnek hála. Sőt már teljes értékű notebookként is képes üzemelni a megfelelő billentyűzet társaságában. De ha már itt tartunk, beszéljünk kicsit a MacBook variációkról, melyek a leghatékonyabb munkaeszközök akár irodai dolgozóknak, akár videóvágóknak. Mindenki könnyedén megtalálja az igényeihez passzoló variánst a hordozható munkaeszközök között. Viszont aki asztali gépen szeretne macOS-el használni, annak is ott a lehetőség az iMac szériát szemügyre véve. És még mindig nem értünk a lista végére, hiszen olyan kiegészítők vannak hátra, mint a csodaszép Apple Watch, hogy ne maradjunk le semmiről a csuklónkra tekintve vagy csak hű társ legyen a sportolás mellett. De van még itt Apple TV is, hogy felokosítsuk otthoni TV-nket vagy csak dúskáljunk az Apple streaming szolgáltatás adta műsorokban. A vájt fülűeknek a piacon fellelhető egyik legjobb fülhallgató kínálatát is ők biztosítják az AirPods változataikkal. De itt a legújabb kis okosság az AirTag, hogy nyomon követhessük csomagjainkat, értékeinket. Akár még kerékpárunkba is elrejthetünk egyet. Na de mire is jó? Röviden a környező Apple termékeket érzékeli és ez alapján meghatározza saját környezetét, ezt jelezve tulajdonosának. És ezeken felül megannyi tartozék létezik ezekhez az eszközökhöz, hogy azt megszámolni sem lehet.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.