Újra a mikrofon előtt, hála a mesterséges intelligenciának!

Korábban írtunk egy cikket arról, milyen módon tudja befolyásolni a virtuális valóság technológiája az egészségügyet. Mi a helyzet az informatika további ágazataival? Nos, most egy olyan esetről számolhatunk be, amikor a mesterséges intelligencia hangot adott, egy megnémult rádiósnak.

A Cox Media riportere Jamie Dupree borzalmas helyzetben találta magát. Egy különös idegrendszeri betegség következtében „elvesztette hangját”, mivel a nyelve előreesik a szájüregbe és a torka megfeszül, valahányszor meg akar szólalni. Egy rádiós karrier számára végzetes lehet ez a betegség, Jamie munkáltatója azonban nem adta fel. Az 54 éves rádiós első körben írásos interjúkat készített, majd a technológiának hála a mikrofon elé is visszatérhetett.

Gondolatait az ő „robotizált” hangján hallhatják ezúttal a hallgatók, hiszen korábbi anyagaiból a CereProc nevű cég mesterséges intelligenciája elkészítette Jamie hangjának mását. A projekt lényege a következő: nagyjából 185 ezer forintnak megfelelő összegért a CereProc mesterséges intelligenciája elkészíti egy ember hangját, ha a felhasználó a cég oldalán rögzíti a hangját különböző szövegeket olvasása közben. Ezt az MI apró részeltekre bontja, majd különböző szövegkörnyezetekben és helyzetekben megpróbálja kikövetkeztetni, hogy melyik hanglejtést alkalmazná a hang tulajdonosa. Történetünk hősével „könnyű dolguk volt”, hiszen rengeteg korábbi hanganyag állt rendelkezésre a rádiós megszólaltatásához. A rádiós június 25-én került ismét adásba, a korábban róla készült rövid anyagot pedig némi angol-tudással felszerelt olvasóinknak ajánljuk.

A neurális háló, amit létrehoz a gép egyszerre zseniális, s bízzunk benne, hogy megmarad orvosi felhasználásra ez. Egyelőre egy külön eszköz kell ahhoz, hogy Jamie megszólalhasson, hiszen egy gépen szereplő program készíti el a hangját, de a későbbiekben akár egy „Deus Ex”-be illő implantátum formájában, a némák szócsöveként is szerepelhet egy, a CereProc-éhoz hasonló program.

Comments

Rólunk Katona-Kis András