Törlés, azaz végleges törlés? – A XXI. század veszélye

 

A technológia rohamosan fejlődik. A mai világban különös figyelmet kell fordítani biztonságunkra, hiszen sokkal több területen támadhatnak meg minket, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Hogy mire is célzunk?

Arra, hogy egy hacker könnyedén képes ellopni személyes adatainkat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Olykor a megoldást nem az egyszerű „törlés” jelenti.

Ugye neked is ismerősen csengenek a Ctrl+C és a Ctrl+V billentyűkombinációk? A másoláshoz, majd a beillesztéshez használjuk őket. De ott van még a „Delete”, azaz a törlés gomb is.

Mindezen említett műveleteket napi szinten végezzük el. Ugye, ha letöröltél valamit, nem találod többé a gépeden. Ez tényleg így lenne? Talán eddig nem is gondoltad, hogy gépeden mindennek nyoma marad.

És csak a gépekről beszélhetünk? Mi a helyzet az okostelefonokkal? Honnan tudod, hogy törölt fájljaid valóban törlésre kerültek-e? Tényleg nyoma veszik a fájlnak örökre, ha a törlés gombra kattintasz?

Hát nem. Attól, hogy a törlés gombra kattintasz, még nem garantáltad, hogy a fájlt soha többé ne lehessen előhívni. Ezzel a paranccsal csak azt mondod telefonodnak, hogy helyre van szükséged.

Hogy szemléltessük, mi is történik: képzelj el egy taxit, mely a „szabad” feliratot mutatja a „foglalt” helyett. Az ülések mindig ott vannak. Informatikai nyelven pedig: a rendszer egyszerűen csak felülírja a régi fájlokat.

Tudod, hogy ez mit jelent?

Azt, hogy egy kis informatikai tudással kb. 15 perc alatt bárki megszerezheti telefonod minden anyagát. Igen: azokat is, melyekről azt gondoltad, hogy már törlésre kerültek.

Ahhoz, hogy biztos légy abban, hogy senki nem él vissza adataiddal, meg kell tanulnod, hogyan töröld véglegesen az eltávolítani kívánt fájlokat. Ehhez manapság számos program áll rendelkezésedre.

Comments

Rólunk Katona-Kis András