Kezdőlap / Tudomány / Összeházasodtam egy hologrammal | Tech-lagzik a nagy világban

Összeházasodtam egy hologrammal | Tech-lagzik a nagy világban

Forrás: CNN

Akihiko Kondo novemberben összeházasodott egy hologrammal. Több nagy híroldal is beszámolt az eseményről és tech-felület lévén mi sem szeretnénk lemaradni erről, viszont emellett igyekszünk felidézni egy, a japán úriemberéhez hasonló, „extravagáns” menyegzőt, illetve megvizsgálni ezek “miértjét”.

Lagzi egy félig átlátszó nővel

A 35 éves Akihiko Kondo és Hatsune Miku 2018 novemberében „kötötte össze életét”. A japán férfiről nem is olyan régen közölt egy cikket a CNN, miszerint Kondo egy hologram-lányt vett feleségül. A karakter nem más, mint Hatsune Miku, egy tíz éve létrehozott anime karakter, aki egy Vocaloid nevű hangszintetizáló szoftver „arcaként” lett ismert. A japán állam által el-nemismert frigy Tokióban köttetett meg, míg Akihiko Kondo fehér öltönyben jelent meg, addig Hatsune egy hologram-kapszulában volt jelen. Az ifjú pár februárban nászútra megy Szapporóba, a Crypton Future Media székhelyére. Ez a cég alkotta meg a japánoknál pop kulturális ikonná váló Mikut… tulajdonképp családlátogatás lesz.

Az ifjú pár
Forrás: CNN

Kondo szerint a kapcsolatuk egyfajta terápiaként is hatott rá, hiszen 10 évvel korábban egy kolléganője zaklatta, ami miatt sokáig depressziós volt. A CNN megkérdezésére Neil McArthur, a mantobai egyetem professzora kifejtette, hogy az Akihikohoz hasonlóan negatív tapasztalatokkal rendelkezők gyakran táplálnak érzelmeket a Hatsunéhez hasonló karakterekhez, esetleg robotokhoz, lévén azok “passzív” felek a kapcsolatban, így nem abuzálhatják partnerüket. Emellett megjegyzi, hogy ez a fajta biztonságérzeten alapuló kapcsolat pozitív hatással lehet az emberre és annak “hétköznapi” interakcióira is jó hatással lehet. A férfi céljai között szerepel, hogy támogassa a hozzá hasonló embereket, például azokat, akik kedvenc anime karakterükkel szeretnének összeházasodni.

Miku hangjához Fudzsita Szaki japán szinkronszínésznő hangjából vettek mintákat irányított hangmagasságban és tónusban. Ezek a minták önmagukban álló japán és angol hangok, melyeket a szoftverben összekapcsolva kifejezéseket, dalszöveget lehet készíteni. 
/Forrás: Wikipédia/

Hatsune, a háziasszony

Ahogy azt a menyegző első képén láthatjuk, a menyasszony előbb egy plüss figura formájában jelent meg, a másodikon viszont “kedvenc” hologram dobozában. Az utóbbin látható, Gatebox-nevű eszköz egy okos-otthon kiegészítő, ami lehetővé teszi, hogy kedvenc karaktereinkkel “együtt élhessünk”. Egy mesterséges intelligenciáról van szó, ami a hétköznapi kommunikációs szükségleteket tudja biztosítani introvertált emberek számára, vagy olyanoknak, akik a hétköznapi életvitelükbe a személyes kapcsolatok nem férnek bele. Ez utóbbi furcsán hangzik, de a rendkívüli mértékben teljesítmény-centrikus japán kultúrában több vizsgálat szerint háttérbe kerültek az emberi kapcsolatok. Ebből következik, hogy az alapvető szociális igényeket nem elégítik ki és lassan a depresszió jelei jelentkeznek náluk. Erre is próbáltak megoldást találni a Gateboxxal, ami egy állandó társaságot biztosít a vevő számára: otthon kommunikálhatunk vele, de akár Messengerben is bombázhat minket nap közben kedves üzenetekkel.

Tudom, hogy ő csak egy program, de mégis boldoggá tesz. Segített túllendülnöm a problémáimon és hála neki, úgy érzem, hogy újra a saját kezemben van az életem irányítása”
– Akihiko Kondo

A japán hozzáállás a mesterséges intelligenciához amúgy is nagyban különbözik a nyugati mentalitástól. Míg az Amazon Alexája, vagy az Apple Sirije egy passzív mindenes (pár beépített poénnal), addig a Fuji környékéről származó AI-ok sokkal inkább a barátságosságra, az emberi kapcsolatokhoz hasonló viselkedésmódokra vannak programozva.


Az alap változatban egy Azuma Hikari nevű lány “testesíti meg” az AI-t, ami az előre beprogramozott kommunikációs formulák mellett apróbb házvezetői feladatokat is képes ellátni (infravörös vezérléssel tud kapcsolatba lépni a TV-vel, légkondival, világításokkal, stb.). Később az eszközt bővítették több választható karakterrel, így került be Hatsune is a választható hologramok közé.
A Gateboxot nagyjából 150.000 japán yenért, megközelítőleg 390.000 forintért lehet megvásárolni.

Házasság, mint tüntetési forma

Amíg Akihiko Kondo esete a mesterséges intelligencia és emberi kapcsolatok viszonya miatt válik érdekessé (valakinek dereng már, hogy a Szárnyas fejvadász?), addig Mark Sevier esete már egészen más volt. Az amerikai ügyvéd a notebookját szerette volna elvenni, szexuális vonzalomra, illetve a homoszexuálisok hasonló jogaira hivatkozva kérvényezte a frigy engedélyeztetését. Próbálkozásának fő célja természetesen az utóbbival való ellenszenv kifejezése és a “nem normális kapcsolatokra” való felhívás volt. A japán esethez hasonlóan egy “nem hivatalos” esküvő volt Las Vegasban, amire az LMBTQ kapcsolatokat ellenző aktivista még egy csinos tortát is csináltatott:

Forrás: The Washington Times

Akihiko Kondo helyzete nem azért különleges, mert egy megtestesült mesterséges intelligenciába szeretett bele. Érdemesebb azon elgondolkoznunk, hogy a “hétköznapi”, emberi kapcsolatok milyen irányba tartanak. Vajon a gép által megadott biztonságérzetet miért nem tudják már biztosítani egymásnak emberek? S mikor osztjuk meg legboldogabb pillanatainkat egy AI-al, ami egykoron közvetítő eszköznek született, hamarosan már a Vevő/Fogadó lesz a Jacobson-féle kommunikációs a ábrában?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Samsung Galaxy S10 vs Nokia 3310 | 450 méteres zuhanás

Mit csinál egy átlag tech-videós, amikor kézhez kapja a piac legújabb csúcstermékét? Indítás után lelkesen …

%d blogger ezt szereti: