Kezdőlap / Cikkek / TCL 10 Pro és Realme 6 Pro teszt | A páratlan páros

TCL 10 Pro és Realme 6 Pro teszt | A páratlan páros

Két sokak számára talán ismeretlen márkák telefonjait fogom nektek bemutatni, és valljuk be, nincs könnyű dolgom. Valószínűleg senkinek sem meglepő, hogy a TCL és a Realme is kínai márkák, mégis érdemes odafigyelni rájuk, mert egyre inkább zárkóznak fel a többiekhez. A TCL-ről még tudni érdemes, hogy amellett, hogy főként TV-ket gyárt, az ő kezükben van a Blackberry, a Palm és az Alcatel is.

Mindkét készülék doboza tartalmazza a töltéshez szükséges adaptert, Type-C kábelt, valamint egy szilikon tokot, viszont csak a TCL 10 Pro kapott 3,5 mm-es fülest.

Realme 6 Pro dobozának tartalma
TCL 10 Pro dobozának tartalma

Külső megjelenés

Készülékeink a középmezőnyt erősítik, összehasonlítani mégis nehéz őket, mert az egyik ebben jobb, a másik abban. Egy valamit viszont leszögeznék, hogy a hátulja mindkettőnek brutál jól néz ki. Divatba jött egy ideje, hogy nem egyszínű borításokat használnak bizonyos gyártók a telefonjaikon, és tesztalanyaink is ezt a mintát követik. Amíg a TCL matt üveg, ami sötét zöldből világosabba megy át felülről lefelé indulva, addig a Realme egy kékes villámszerű cikk-cakkal bolondítja meg a készülék műanyag, fekete hátlapját.

Anyaghasználatra és úgy egyáltalán marokba fogva érezhető, hogy a TCL prémiumabb anyaghasználat terén, már a hátlap érintése is eltér a Realme fényes műanyagjától, ahogy a kávája is fémből van, nem pedig műanyagból, mint a Realme 6 Pro esetén. Valamint a kijelző is TCL-nél lekerekített az oldalsó éleken, a Realme pedig sík kijelzőt kapott.

És most egyeseknél fordul a kocka, hiszen a TCL 6,47” képenyője bár AMOLED, támogatja a HDR10-et és az Always-on-displayt, ezzel szemben a Realme IPS LCD panelje 90Hz képfrissítéssel bír és 6,6” méretű.

Nézd meg videós tesztünket is a TCL 10 Pro és Realme 6 Pro-ról!

Na, de nézzük körbe a TCL 10 Pro készüléket!

A 6,47” kijelzője 1080×2340 felbontású, 60Hz-es, felső részén, középen található kameracsepp formájában a 24 MP-es szelfi kamera, valamint a kijelző alsó része alá integrálták az optikai ujjlenyomat-olvasót.

A felső élen zajszűrő mikrofon, infra szenzor és a 3,5mm-es jack csatlakozó került.
Bal oldalra egy Google Asszisztens dedikált gomb került.
Jobb oldalon bekapcsoló gomb és hangerőszabályzók
Alul pedig SIM tálca nyílása, Type-C csatlakozó, beszélgetési mikrofon, valamint a hangszórórács található.
Számomra a telefon hátulja tetszik a leginkább, hiszen sík, mindenféle kiemelkedéstől mentesen sikerült megoldani a kamerák és dual vaku elhelyezését, ráadásul vízszintesen. Szerintem már-már gyönyörű.

A Realme 6 Pro pedig így néz ki:

A Realme 6 Pro 6,6” kijelzője 1080×2400 felbontású, 90 Hz-en működik, valamint a bal felső részébe vágtak egy ovális kameralyukat a dupla szelfikamerának.

A készülék felső élén csak egy zajszűrő mikrofon árválkodik
Bal oldalon SIM tálca és érdekes módon ide kerültek a hangerőszabályzó gombok is.
Az ujjlenyomat olvasós bekapcsoló gomb a jobb oldalon kapott helyet.
Alul 3,5 mm jack csatlakozó, beszélgetési mikrofon, type-C csatlakozó és hangszórórács került elhelyezésre.

Hardver

Hardver tekintetében mindkét telefon középkategóriás processzorral és GPU-val lett felszerelve. A Realme 6 Pro egy 8 magos Snapdragon 720G + Adreno 618 párossal, a TCL 10 Pro pedig Snapdragon 675 + Adreno 612 duóval próbálkozik. Memória és tárhely tekintetében a TCL 10 Pro egy variánsa érhető el (128GB/6GB RAM), a Realme 6 Pro viszont 3-féle tárhely és memória kombinációban kapható (64GB/6GB RAM, 128GB/6GB RAM, 128GB/8GB RAM). A tesztek és a nyers adatok alapján is a Realme készüléke erősebb, mint a prémium külsővel rendelkező TCL 10 Pro.

Benchmark eredményekTCL 10 ProRealme 6 Pro
3D Mark – Open GL11012523
3D Mark – Vulkan10772344
Geekbench 5 – Single-Core507576
Geekbench 5 – Multi-Core16291804

Kamerák tekintetében akadnak nagy eltérések. A TCL szelfi kamerája 24 MP (széles), míg a Realme 16 MP (széles) és 8 MP (ultra széles) lencsékkel büszkélkedhet. Hátlapi kamerák mindkettő ugyanolyan 64 MP-es főkamerával rendelkezik, csak a többi kamera esetén vannak különbségek.

TCL 10 Pro
64 MP, f/1.8, 26mm (széles), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF
16 MP, f/2.4, 13mm (ultra széles), 1/3.1″, 1.0µm
5 MP, f/2.2, (makró)
2 MP, f/2.4, (mélység)
(dupla LED vaku)

Realme 6 Pro
64 MP, f/1.8, 26mm (széles), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF
12 MP, f/2.5, 54mm (telefotó), 1/3.4″, 1.0µm, PDAF, 2x optical zoom
8 MP, f/2.3, 13mm (ultraszéles), 1/4.0″, 1.12µm
2 MP, f/2.4, (makró)
(szimpla LED vaku)

Az akksik közel hasonló méretűek, a töltő adapter és a töltési technológia viszont meglehetősen eltérő. 

TCL 10 Pro 
4500 mAh + 18W töltő QC3 technológia

Realme 6 Pro
4300 mAh + 30W töltő VOOC4.0 technológia

Adatkommunikáció és szenzorok tekintetében minimális eltérés van, a legnagyobb különbség az Infra szenzor megléte a TCL telefonján, ami a realme esetén hiányzik.

Szoftver

Szoftver tekintetében mindkét készüléken Android 10 fut a gyártók saját felületével, ami nem sokban tér el a gyári Android felülettől, csupán néhány animációban, néhány extra menüpontban. A legnagyobb eltérés talán a TCL esetén jobb oldalról behúzható menü sáv, amit a Samsung készülékeknél már jól ismerhetünk.

Összegzés

A maga nemében mindkét készülék megéri az árát. Nekem a TCL dobogtatta meg a szívem a prémium anyaghasználat, lekerekített kijelző, kamerák elhelyezése a hátlappal egy síkban és a dedikált Google gomb miatt. De a Realme néhány téren ellensúlyoz, mint például a telefotó kameralencse megléte, a bekapcsolóba integrált ujjlenyomat-olvasó és a dual szelfi kamera megléte, valamint a 30W gyorstöltés, ami 57 perc alatt pumpálja 0-ról 100-ra az akksit. És az erősebb hardverről nem is beszélve.

Mindenki döntse el, mi a fontosabb, és válasszon az igényeihez megfelelőt. Úgy gondolom, itt nincs rossz döntés, mindkét készülék jó választás lehet a maga kategóriájában.

Mind a Realme 6 Pro és a TCL 10 Pro okostelefont a notebook.hu webáruházában megvásárolhatod.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

MSI Prestige 15 | Fiatalokra tervezett erőmű

Az MSI a fiatalokat próbálja megszólítani legújabb notebook csodájukkal, az MSI Prestige 15-tel, legyen szó …