Kezdőlap / Cikkek / Tablet vagy laptop? I. rész

Tablet vagy laptop? I. rész

Manapság, ha új informatikai eszközre van szükségünk, mert a jelenlegi elavult és már nem elégíti ki szükségleteinket (sem a munkánk során, sem a magánéletünkben), felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hagyományos laptopot, esetleg tabletet vásároljunk.
Ez teljes mértékben attól függ, hogy egészen pontosan mire is használnánk az eszközt. Itt felmerülhet egy másik kérdés: miben is különbözik egymástól a laptop és a tablet?
Az első fontos megkülönböztető elem a hardver.
A tablet érintőképernyővel rendelkezik, így lehetővé teszi, hogy közvetlenül rábökjünk akármilyen linkre, melyet meglátunk a képernyőn. Emellett kisebb mérete miatt bárhova kényelmesebben magunkkal vihetjük, mint egy laptopot. Amennyiben valakinek nehézséget okozna az írás az érintőképernyőn, USB-s billentyűzetet is csatlakoztathat hozzá.
A tablettel sokkal egyszerűbb az élet: könnyű, kisméretű és rugalmas, azaz ma már többféle operációs rendszert is telepíthetünk rá (Android, Windows).
Sokan azt gondolják, hogy a tabletekkel a laptopokon végzett feladatok nagy részét elláthatjuk, azonban valójában a táblagépek kiegészítő funkcióval bírnak: segítségünkre vannak a nap folyamán, amikor épp nincs kéznél a laptop.
A két eszköz közötti távolság azonban folyamatosan csökken, azaz a tabletek rohamosan fejlődnek.
Egy táblagép tehát számos igényünket kielégítheti, ugyanakkor azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy azon tulajdonságai, melyeket korábban előnyökként említettünk, akár hátrányokká is válhatnak.
Ami a méretet illeti, manapság nem csak tabletet választhatunk, ha minél kisebb eszközre van szükségünk. Ott vannak például a kis méretű notebookok (régebben netbookoknak is nevezték őket), melyek kisebb súlyukkal és méretükkel szintén ideálisak, ha bárhova magunkkal vinnénk őket.
Az ilyen eszközök esetében azonban két kényelmetlenséggel kell számolnunk: hardverük kapacitása korlátozott, képernyőjük pedig nagyon kicsi. Kevés olyan modell van, mely meghaladja a 12.1”-os méretet.

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?

A Lanka. Az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszer, az XP alapértelmezett kijelzője. A kép, amit …

Egy hozzászólás