Kezdőlap / Cikkek / Személyi edző gamereknek?

Személyi edző gamereknek?

Az esport rohamos népszerűség növekedésével egészen új karrier-lehetőségek nyílnak a nagyvilágban. Menedzserek és rendezvényszervezők foglalkoznak a digitális arénák harcosaival, s ha már „sport” jelzővel illetjük, miért ne lehetne olyan is, aki kellő tapasztalattal a háta mögött, edzőnek áll?

Az esportok megítélését illetően állandó a vita (igen, arról, hogy sport-e, ha nem testmozgásról beszélünk, s a koncentráción és stratégiai érzékünkön, valamint a reflexeinken kell „csak” dolgoznunk, de mi most nem erről értekezünk). Emellett talán még a videojátékok helyzetéhez és a videójátékos versenyekhez való hozzáállás sem egyértelműsödött, pedig utóbbinak már nagyjából 40 éves múltja van, hiszen az első, hivatalos gamer versenyt 1972-ben rendezték, a Spacewar nevű játékkal, a Stanford egyetemen. Napjainkban már ott tartunk, hogy sportcsatornák veszik adásaikra a gamer rendezvényeket (elég a V4-ek tornájára gondolni, vagy az idei FIFA-debütálását követő tornára), valamint egyre komolyodó gazdasági ráhatással bír a játékiparra is. A játékosok korábban klánokba és online csapatokba formálódtak, napjainkban viszont a piac pedig megtalálta a maga legjobbjait és az online népszerűséget offline versenyekbe forgatta át. Komoly anyagi háttérrel rendelkező klubok és társulások alakultak ki, akik arénákat megtöltve versengenek egymás ellen. Zseniális az a gondolatiság, amivel hozzáálltak a játékokhoz, ezáltal pedig elérték azt, hogy a játékosokat úgy kezelik, mint a profi sportolókat, akiknek szüksége van természetesen tanácsadói és edzői teamre

Hogy a sportban rejlő lehetőségekre érzett rá néhány szülő, vagy csak szimplán meglátták, hogy gyermekük ebben a környezetben érzi a legjobban magát, ez pontosan nem derül ki a Wall Street Journal egyik cikkéből, az viszont igen, hogy van nyitás már az idősebb generációk felől is az esport felé. Nemrég néhány szülő pedig célul tűzte ki, hogy a gyermekének mindent biztosít annak érdekében, hogy a legjobb legyen az online sztyeppén, és edzőt fogadnak, akár 30-40 dollárt is kifizetve óránként, hogy a csemetéik megtanuljanak küzdeni és sikereket érhessenek el a hobbijukban. Hogy ez különleges dolog lenne? Talán az anyagi oldala igen, de az, hogy valaki szervezett formában gyakorol és versenyez, már nem újdonság. A videojáték-iparnak nagyjából negyven éves múltja van, és korábban is volt már példa videojátékos coachingra, sőt idehaza is lehet tanulni profiktól, illetve kluboknál elhelyezkedni. Legjobb példa erre a magyar FIFA-közösség, amibe az elmúlt években egyre inkább nőt a magyar labdarúgó klubok behatása. Több sport- és futballklub rendelkezik már e-sport szakosztállyal, ezzel nyitva egy izgalmas, a jövőben egyre csak növekedő piac felé. A magyarországi helyzet tovább javulhat, hiszen a Sportolók Alternatív Sulijában gamer tagozat indult, míg nyár elején elkezdődött a Magyar Esport Szövetség létrehozásának jogi folyamata, augusztus végétől pedig HUNESZ néven üzemel.

Egyértelműnek tűnik tehát az esportok hazai térnyerése is, s talán a generációs különbségek egyre hatékonyabb kisimításával a megítélése is majd változni fog, s egyre nagyobb közönségek figyelmét nyeri el.  Ti játszotok online játékkal, esetleg csapatban? Fogadnátok magatok mellé edzőt, hogy jobban legyetek benne?

Forrás: Sportmarketing.hu

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …