Kezdőlap / Cikkek / Speedrunnerek | Gyorstalpaló

Speedrunnerek | Gyorstalpaló

Aki érzi a címválasztásban azt, hogy egy csöppnyi kaján vigyor kíséretében, de inkább elengedtem azt az ötletet, hogy odaírjam, hogy „gyorstalpaló…értitek?…gyors…” – az tökéletesen sejti. Ebben a cikkben a netnyelvi lexikont a speedrunnereknél csapjuk fel, akik a játékosok leggyorsabbjaik! Mit tudnak ők és miért érdemes emelni a kalapot mostanában előttük? Most kiderül.

Nem szeretek általánosítani, de valószínűleg sokan játszottak már az olvasóink közül videojátékokkal. Ezek jó része történetközpontú, vagy legalábbis el tudunk jutni A-ból B-pontba egy eseményszálon – bizonyos esetben 8-10-20 órán – keresztül. Több netes videós is készített már anyagokat ilyen maratoni végigjátszásokról, ahol a videóban végigkommentálja az eseményeket, vagy élő egyenes adásban a nézőivel együtt éli át a játék történéseit. A versengés viszont az emberiség egyik legősibb ösztöne és ez a végigjátszásoknál is kijött: volt aki a mennyiségre esküdött, de a leglátványosabb talán az, amikor valaki minél gyorsabban igyekszik végignyomni egy játékot… sokszor a kiskapukat döngetve.

A speedrunnerek ugyanis ezzel „foglalkoznak”. Céljuk, hogy adott játékokat a lehető leggyorsabban pörgessék ki, adott esetben úgy, hogy a játékban szereplő scripteket (előre megírt eseményeket), hibákat, vagy grafikai kiskapukat is kihasználják (itt megoszlanak a vélemények, hogy speedrunnernek, vagy glitchrunnernek hívjunk-e bizonyos játékosokat – utóbbi egyfajta gúnynév, hogy a játékok hibáinak hála, tudnak csak haladni). Hogy lehet egy 20 órás játékot 18 perc alatt befejezni? Nos úgy, hogy a pályaszerkesztés egyik hibáját kihasználva, a játékos rögtön az adott cím utolsó fejezetébe érkezik meg. Természetesen, itt nem a játék élvezete van a központban, sokkal inkább a versenyszellem dominál, hogy még egy hiba által, te akár még gyorsabban eljuss A-ból, B-pontba. A speedrun természetesen nem azt jelenti, hogy minden végigjátszás 15-20 perc alatt letudható, bizonyos esetekben 1-2 óra is szükséges egy nagyobb volumenű játék befejezéséhez és ezekből próbálnak perceket-másodperceket lefaragni a lelkes játékosok. Akit amúgy komolyabban érdekelnek a speedrunner-rekordok, azok EZEN a linken keresztül szétnézhetnek, hogy kategóriákra és játékokra bontva milyen csúcsok születtek eddig

Miért is érdemes ezen a héten a speedrunnerekről beszélni? Nos, június 30-ig tart a GamesDoneQuick esemény, ami egy Twitchen követhető speedrunner-esemény. A GDQ lényege, hogy a közvetítés-sorozat során – a Twitch platformon keresztül – adományokat gyűjtenek a játékosok az Orvosok Határok Nélkül alapítványnak. A nézők tehet egyszerre szórakozhatnak – vagy jelen esetben ismerkedhetnek meg egy új stílussal – és tehetnek a jó ügy érdekében.

Nézd meg GamesDoneQuick élő videóját a www.twitch.tv weboldalon

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …