Speedgate: egy AI sportágat fejlesztett ki

“Nézz szembe a labdával, hogy a labda légy, hogy a labda fölött légy” – így hangzik a jelmondata annak a sportágnak, amit nemrég hivatalosan is bejegyeztek Oregonban. Mi ebben a pláne? Az, hogy nem egy csapat lelkes és sok szabadidővel bíró ember hozta létre a szabályait, hanem egy mesterséges intelligencia.

Az AKQA designcég által bemutatott sportágat egy olyan mesterséges intelligencia fejlesztette ki, ami nagyjából 400 sportág szabálykönyvével volt tisztában és így alkotta meg a Speedgate nevű játékot. Pontosabban, még több szabálykönyvet is létrehozott, de egy része kivitelezhetetlen lett volna, így a top 3 ötletet vizsgálta meg az AKQA. A végső győztes Speedgate jellemzői a következők:

Egy csapat hat játékosból áll, három támadóból és három védekezőből.

Három kapu van a 45 méter hosszú pályán, ami – a jégkoronghoz hasonlóan – három zónára van felosztva.

Három, 7 perces játékrész van.

Úgy szerezhetsz pontot, ha előbb a középső kapun átjuttatod a labdát (rúgással, mivel a kapu körüli körökbe nem léphet senki), majd a pálya végi kapunál ugyanezt megteszed. Plusz pontot ér, ha a gól pillanatában a kapu mögött álló társad elkapja a labdát és vissza tudja juttatni neked (ismét a hokis hasonlat, ugyanis a kapu „mögé” is bemehetnek a játékosok).

Nem lehet állni, a labdának folyamatos mozgásban kell lennie, maximum három másodpercig maradhat egy helyen. 

Elsőre kissé kaotikusnak tűnik a dolog és a bemutató videót megnézve sem leszünk 100%-ig tisztában a szabályokkal (a szabálykönyv/leírás képeit mellékeltük), de aki szeretné megalapítani a honi Speedgate ligát, az kérjük jelezzen időben, mi felvennénk az első próbálkozásokat.

A mesterséges intelligenciát arra is megkérték, hogy a játék szlogenjét és jelmondatát is ő faragja meg. Az ebből született “Nézz szembe a labdával, hogy a labda légy, hogy a labda fölött légy” – ami alapján inkább arra sarkallnánk az AI-t, hogy maradjon csak a sportok kitalálásánál. Ami viszont izgalmasan hangzik, az az „Imagined by AI, Proven by humans” mottó, hiszen ez előrevetít egy remek koprodukciót gépek és emberek közt. Előbbi kitalálta, utóbbi megalkotta… és 20 év múlva a Skynet csapata pályára lép a Real Speedgate együttese ellen, az első robot-ember meccsen.  

This is Speedgate from AKQA on Vimeo.

Comments

Rólunk Katona-Kis András