Kezdőlap / Cikkek / Sci-fi a gyógyításban

Sci-fi a gyógyításban


Mai, felgyorsult világunkban nem csoda, ha az emberek nem szeretnek betegek lenni. Olykor a hátunk közepére sem kívánjuk azt, hogy az orvosi rendelőben versenyezzünk az utolsó sorszámért, vagy hogy a diagnózis után több hetes táppénzre kelljen mennünk. Éppen ezért megnyugtató a tudat, hogy a tudománynak köszönhetően nap mint nap olyan orvosi felfedezések, újdonságok bukkannak elő a félhomályból, amelyek az emberek mindennapjait fogják majd megkönnyíteni a talán nem is olyan távoli jövőben.

Antidepresszáns helyett agystimuláció

Október végén mindenki Angliára figyelt. A Harley Street klinikusai (a Harley Street a leghíresebb orvosi negyed az országban) ugyanis bejelentették, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan agystimuláló gyógymódot, amellyel jócskán csökkenthetőek a depresszió tünetei. Mindezt természetesen antidepresszánsok nélkül. Az eredetileg svéd cég (Flow Neuroscience) által szabadalmaztatott technológiának köszönhetőn a páciens agyát egy vezeték nélküli fejhallgatóval tudják stimulálni. Ezzel próbálják meg természetesen serkenteni az agy bal oldali első lebenyét, amely a depresszió különböző tüneteit enyhítheti.

Azonban itt fontos azt is figyelembe venni, hogy az eljárás nem feltétlenül fog mindenkinél működni, viszont az eddigi eredmények alapján a pácienseknél igen magas százalékban már az első hónapban csökkentek a depresszió tünetei. Sőt voltak olyanok is, akik már az első nap után kezdték érezni a kezelés hatását. A kezeléshez egy mobil applikáció is tartozik, amelyen az alanyok különböző javaslatokat olvashatnak az alvási praktikáktól kezdve egészen a meditációig, illetve a testmozgásig. Ez pedig a már alap kezelést megerősítve még gyorsabban veszi fel a harcot a depresszióval.

„A kezelés ideje alatt az első számú szempont mindig az, hogy a beteg biztonságban legyen és a lehető leghasznosabb terápiát kapja” – nyilatkozta Daniel Mansson, klinikai pszichológus, illetve a Flow Neuroscience egyik alapítója. „Azt pedig, hogy a betegünk számára mi a legjobb és legbiztonságosabb gyógymód, nem a gyártó fogja eldönteni, hanem egy olyan szervezet, aki függetlenül mindkét oldaltól objektíven látja a problémát”.

Befecskendezhető elektródák a krónikus fájdalom ellen

November közepén egy újabb technológiai bravúrt jelentettek be az orvosi lapok. Amerikában ugyanis egy olyan kezeléssorozatot indíthatnak be hamarosan, ami mindenféle gyógyszertől mentes, mégis a krónikus fájdalom, sőt az epilepsziás epizódok nagy ellensége lehet.

A kezelés koncepciója a már előbb is bemutatott agyi stimuláción alapszik, csak ebben az esetben nem feltétlenül az agyra koncentrálódik. Lényege, hogy az idegek aktivitását elektronikus stimulációval próbálják megváltoztatni. Viszont ebben a megvilágításban nem egy beépített szerkezetre, de nem is egy fejhallgatóra kell gondolni, hanem egy befecskendezhető változatra, aminek segítségével könnyebben és olcsóbban tudják az elektródákat bejuttatni a páciens testébe. A befecskendezést követően az anyag a testen belül kezd el dolgozni, és próbálja meggyógyítani az adott beteg területet. A kutatók a befecskendezésről csupán annyit árultak el, hogy nem feltétlenül altatás alatt fog történni a művelet. Ők inkább a helyi érzéstelenítést preferálnák, ami egyet jelent azzal, hogy nem egy nagy illetve megterhelő műtétről beszélünk. A beavatkozást követően egy héten belül a folyadék, amelyet a páciens testébe lokálisan fecskendeznek, megszilárdul az adott, problémás területen, majd egy második kör alatt különböző technikákkal ezt az újonnan megszilárdult réteget stimulálnák, hogy elérjék a megfelelő elektronikus jelet, ezzel is beindítva a gyógyulás folyamatát.

Bár a második még nem elérhető lehetőség, reméljük mihamarabb gyógyulást jelenthet az ilyen jellegű problémákkal küzdőknek. Viszont, ha a téli időszakban hajlamos vagy a depressziós tünetekre, akkor a fejhallgatós ketyerére ezen a linken tehetsz szert.

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Huawei P40 Lite – Az első különc

Kíváncsian vártuk az első HMS (Huawei Mobile Services) telefont, ami nem GMS (Google Mobile Services) alapokra épült. Íme …