Kezdőlap / Tesztek / Samsung Galaxy S9+ Teszt | Drágaszágom!

Samsung Galaxy S9+ Teszt | Drágaszágom!

Jött, látott és tarolt. Röviden így foglalnám össze a Samsung Galaxy S9+ eddigi hatásait nálam.  Annyi módon hasalhatott volna el a koreai cég ezzel a telefonnal, de mégsem tette. Lehetett volna gyáva, innovációktól mentes és egy tavalyi kiadás kópiája. Hogy milyen is lett ehelyett a Galaxy S9+? Az most kiderül.

Külső – Notch nélkül is van élet.

Óhatatlan, hogy az S9+-t ne kezdjük el méregetni az Apple X-jelzésű okostelefonjával, aminek egyik legbátrabb húzása a speciális kijelző volt. A notch (tudjátok, az a fekete belógó rész) sokakat megosztott, bár én úgy éreztem, egy szükséges áldozathozás ahhoz, hogy valami egyedit alkosson a cég. A Samsungnál hoztak némi áldozatot, hiszen nem akarták olyan mértékben lefedni a kijelzőt, mint az amcsi versenytársnál (és kínai másolói), hanem megmaradtak az S6 Edge által elindított vonalon. A hajlított kijelző egy 6.2″-es méretű MultiTouch WQHD panel, ami 2960×1440-es felbontásban tárja elénk a szépséget. Super AMOLED kijelző lévén (ami magyarul, a rövidítés használata nélkül így nézne ki: Szuper Aktív-Mátrix Organikus Fénykibocsátó Diódás kijelző) a frissítési rátája magasabb, mint a standard OLED kijelzőké, energiaigénye viszont alacsonyabb. Ugyanez a Super AMOLED technológia teszi lehetővé a hajlítható képernyők elkészítését, valamint azt, hogy a színek rendkívül élénkek, már-már túlszaturáltnak is tűnnek. Már-már ez is elegendő lenne szemcukorkának (de hülyén hangzik az „eyecandy” magyarul, nem?), de a látványosságok többi részével is sokat foglalkoztak a Samsungnál. Abszolút elegáns hatású az egész, a fogása nagyon finom, a dekorációs elemek, mint a kamerát és az ujjlenyomat olvasót körülvevő vékony káva pont olyan és akkora, amekkora kell, hogy legyen. Az ujjlenyomat szkennerről még egy pozitívum: végre nem a kamera mellett van! A tavalyi kiadás egyik tervezői baklövése volt, hogy odatették a lencse mellé, amit 0,0001 másodperc alatt kentünk össze az ujjunkkal az olvasót vadászva, viszont ettől most megmentenek minket, egy ügyes áthelyezéssel. A 158.1 x 73.8 x 8.5 mm-es ház Gorilla Glass 5-ös borítást kapott elől-hátul és alumínium káva peremet. Ahogy az előző kiadásnál, úgy itt is hangsúlyozták az üveg felület strapabíróságát. Nem volt lehetőségem (nem vitt rá a lélek), hogy betonra dobáljam, de a netre felkerült anyagok alapján egy másfél méteres esést még kibír az eszköz.


Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Samsung Galaxy S9+ videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Portolását tekintve kijelenthető: még mindig van jack csatlakozó! A füles tehát még mindig kábellel csatlakoztatható, valamint egy USB Type-C-nek hála az adatátvitel és a töltés is megoldható. Az akku természetesen a Fast Charge megoldásnak hála egy óra alatt 0-ról, ha nem is 100-ra, de 60-ra felszalad, a teljes töltéshez meg nagyjából 100-110 perc szükséges. Ez egyébként egy 3500mAh változat, a sima S9-ben 3000mAh-s változatú akkumulátort találhatunk. Kaptunk még természetesen egy 802.11ac szabványú Wi-Fi vevőt, na meg egy 5.0-ás kiadású Bluetooth rendszert. Fentebb esett szó az ujjlenyomat olvasóról, akinek lett egy kis pajtása is, a biztonsági rendszerek társaságában. Ugyanis a telefon képes az arcfelismerésre és az Iris-szkennelésre egy időben, szóval egy elég ütős biztonsági rendszert kapunk az S9+-ban. Fizikai érintőgombokkal csak a széleken találkozunk, hiszen a Power gomb, Bixby ébresztője valamint a hangerőszabályzó is a fém káván kaptak helyet, ezen felül viszont csak a kijelző alján elhelyezett, kapacitív érintőgombok dolgoznak nekünk.

Samsung Galaxy S9+ Portok

Teljesítmény

Essen szó most a teljesítményről. A Samsung Exynos 9 (9810) processzora abszolút csúcskategóriás. Mielőtt a gyártó megjelent volna az S9+-szal a piacon, már teli volt az internet olyan pletykákkal és állítólagos benchmark eredményekkel, amik azt mutatták, hogy az Exynos 9 megette a piacot. Átlagemberként az tűnik fel, hogy ez a telefon nem lassul, nem akad, nem tudsz vele igazán kiszúrni. A legtöbb játék, ami a középkategóriás telefonokat megizzasztotta, itt gyönyörűen fut, akkor is, ha a háttérben bőven vannak futó alkalmazások. Grafikus teljesítményben, az előző kiadáshoz képest 20%-os teljesítményjavulást tapasztalhatunk, míg a többszálas feladatvégzésnél nagyjából 40%-ról van szó. Persze, ezt az egészet megsegíti még 6GB RAM, s erre a mennyiségre már bizonyos notebookok is irigykedhetnek. A teszteredmények természetesen kiemelkedőek. Az Antutu tesztvideóját csak YouTube-on, rendes sebességgel lejátszva láttam eddig ennyire simán futni. Ebből következik, hogy a játékok terén sem lehetett kifogni rajta. Sok telefonnál éreztem már azt, hogy ránézésre rendben, érződik, hogy erős, de lehetne még valami pluszt kihozni belőle. Na kérem, az S9+ ki is hozta. Egy pillanatnyi akadás nem sok, annyiba sem futottam bele. Jól viselkedik osztott képernyőnél és a többletfeladatok ellátásánál is. Megbízhatóságból és teljesítményből ötös!

Samsung Galaxy S9+ Front

A Samsung Galaxy S9 Plusz természetesen az Android legújabb, 8.0-ás Oreo változatával dolgozik. Itt is megkaptuk természetesen Bixbyt, aki hangvezérelt asszisztensünk lesz a hétköznapokban. Jófej, beszéli a tört angolomat és megcsinálja a kért feladatokat akkor is, ha csak részinformációt adunk meg neki. Őt egy dedikált Bixby gombbal tudjuk előhívni, vagy a képernyő bal oldaláról előhúzható felülettel. A rendszer zökkenésmentesen működött, s természetesen itt is megvolt az oldalpanel használata, mint extra készség. Minden évben újra és újra hozzá kell szokni ennek a használatához, de mindig jól esik. Lehet appokat, névjegyből embereket, valamint a képernyőfelvételhez szükséges okosságokat rápakolni. A kezelőfelület rendkívül jól lett megalkotva. Nem törik meg a felhasználói élmény, hanem minden egymásból következik, teljes a flow élmény.

Samsung Galaxy S9+ Head

Kamera

A telefonoknál mindig kitérünk a kamera teljesítményére. Hölgyeim és uraim, jöjjön a Samsung eddigi legizgalmasabb produkciója! A standard fotóteljesítmény határozottan jól néz ki, a gyártóhoz hűen kissé hűvösebb színekkel operál az automatikus fotó rendszer. Az izgi dolgok viszont nem itt vannak, hanem a segédkamerás beállításokkal, egy egyéni fókuszrendszerrel, valamint 1.5 és 2.4-es rekeszérték közötti váltogatással operál. Utóbbi azért is jó, mert az 1.5-ös értékkel gyengébb fénykörülmények közt is tudunk éles fotókat produkálni, az f2.4-es maximális állás pedig erősebb fénynél használható ki teljesen. Ezeken felül megkaptuk a szuperlassítás lehetőségét a videóknál, ami 960 képkocka/másodperc (viszonyításképp, a standard videó beállításoknál ez 30-50-60 FPS) mennyiséget rögzít. Ezt úgy oldja meg, hogy elindítunk egy HD-s normál videó felvételt, a képernyő közepén pedig egy négyszög jelenik meg. Ebben a négyzetben lévő eseményeket figyeli a telefon és, ha hirtelen változást érzékel, akkor vált a 960 képkockás rögzítési számra. Ezt a részt „megnyújtja” később a telefon, s így lesz a pillanat tört részéből egy 6 másodperces, lassított rész a videón belül. Ez a megoldás „csak” HD minőségben érhető el, de már így is kimondottan izgalmas dolgokat tudunk vele összehozni. A további beállítások, mint a 4K-s felvétel 60 FPS-el már-már alap dolognak tűnnek, így azokról csak annyit: a telefon tudja. Azt is! Mindent. Mindent is. Selfie vonalon a helyzet korrekt, de érezhetően a hátlapi rendszerre koncentráltak. Arra viszont használható, hogy a saját virtuális másunkat létrehozzuk és animált emotikonként virítsunk a kijelzőn. Saját képmásom messze nem lett tökéletes (a videóban láthatjátok, hogy lespórolta a rendszer a szakállam), de „kezdetnek megteszi” mindenképp. Jópofa kis hangulatjelek, főleg azoknak akik a netes kommünikében szeretik használni ezeket az animációkat.

Samsung Galaxy S9+ Kamera

Összefoglalás

Összegezve a tapasztalataimat, komoly teljesítménnyel kell előrukkolnia a riválisoknak, hogy az S9+ lekerüljön a képzeletbeli trónusról. A telefon egyszerre elegáns és modern, remekül optimalizált rendszerrel rendelkezik és egy veretes processzorral. A kamerák terén komoly versenyre hívta ki a Sony telefonjait és az extra funkciókkal, mint a butuskának tűnő emojik, a Samsung Sirijeként funkcionáló Bixby tökéletesen teljesítette a piac elvárásait. A flagship telefonok idei palettájára látványos szaltóval vetődött be az S9+, én pedig várom sok szeretettel a kihívókat.

Meggyőzött mai bemutatónk alanya? A Samsung Galaxy S9+-t megtalálhatod webshopunkban, valamint üzleteinkben.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …