Kezdőlap / Tesztek / Samsung Galaxy S8 Plusz teszt | Galaxys útikalauz stopposoknak

Samsung Galaxy S8 Plusz teszt | Galaxys útikalauz stopposoknak

A címben szereplő útikalauz most nem arról fog szólni, hogy milyen egy szörnyen ostoba csütörtök, vagy hogy miért sokkal biztonságosabb a világegyetem, ha van nálunk egy törülköző. Ez valami más, de mégis csillagközi lesz. Egy csúcstelefon, ami meghatározza az okostelefonok egét. Egy csillagkép, a Samsung Galaxy S8 Plusz.

Megjelenés – Tömény elegancia

Vannak szép telefonok. Kényelmes fogással, jó anyaghasználattal és dizájnos formatervvel. Na, ők most a kanyarban sincsenek. Még a csúcsmodellek közt is van, hogy elvétik a dizájnt a tervezők, de a vezető telefongyártó cégnél nem engedték meg maguknak, hogy a Galaxy S8-on bármi is a figyelmetlenség aprócska jelét sugározza magából.  Szemből szinte nem is látjuk a „gépházat”, csak az Infinity Display nyújtotta lehetőségeket, pontosabban a kijelzőt. Ami mégis látszik belőle, az két vékonyka sáv, ami két dolgot is elárul: fizikai gombokat tessék elfelejteni, az ujjlenyomat olvasót meg hátul találják! Méreteit tekintve az S8 Plusz 159,5 x 73,4 x 8,1 milliméteres és 173 grammot nyom. Kellemes fogású (nagy kéz azért előny még mindig), elegáns telefonról van szó, ami árasztja magából a prémium jelleget. Olyan, mint egy menő karóra. Funkciókat is ellát, de kvázi ékszerként is működik.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Samsung Galaxy S8-as videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

A kijelzőt már érintőlegesen említettem, de most jöjjön róla egy kicsit bővebb infó. Megjegyzem, nem kell túl ragoznom a dolgokat, hiszen a 6,2 colos Quad HD kijelzős Galaxy S8 Plusz, Super AMOLED panellel érkezett meg a felhasználókhoz. A gyönyörű kép garantált a hajlított kijelzőn, ami az Edge szériák óta trendszerűvé vált a Galaxy-család csúcsmodelljeinél. Oldalra továbbra is kipakolhatók a hasznos appok. A kételkedők szerint a hajlított üveg miatt gyengébb a szerkezete és sérülékenyebb is ezáltal a Galaxy… nos a Gorilla Glass 5-ös üvegek elől-hátul (ugyanis a hátlap is üvegből készült) igyekeznek majd kihozni a maximális védelmet a sérülésekkel szemben. A fémes perem (főleg a fekete kiadásnál) alig észlelhető, elegánsan simul a két üveglap között, s hordozza magán a portokat. A por- és vízállóság adott IP68-jelzéssel, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben védett por ellen, és hogy a víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben). Azért a sivatagból megérkezve, ne ugorjunk fejest az úszómedencébe vele, de megnyugtató, hogy az ember telefonja ennyire be van védve.

Portok és eszközök – Standardek és gyöngyszemek

Van egy olyan szegmense a bemutatásunknak, ahol nehéz igazán új dolgokról írni, hiszen a legtöbb telefon tartalmazza őket. Az egyik ilyen a 3,5-es audio jack csatlakozó, valamint az USB port (jelen esetben ez egy Type C). Természetesen a WiFi vevőnk is van a 802.11 a/b/g/n/ac szabványú rendszerrel, na meg egy Bluetooth jeladónk, ami a legújabb v5.0-ás kiadású. Az S8+ kényelmesen végigkísért egy teljes munkanapomon keresztül, hiszen az akkumulátorral sem volt gondom a teljes teszt ideje alatt. Az S8+-ban található 3500 mAh-s teleppel ugyanakkor a telefon intenzív használat mellett is simán kibírta töltés nélkül az egész napot. Mégis töltésre kerülne a sor? Sebaj, hiszen támogatja a Fast Charge rendszert, szóval rövid idő (sacc 1 óra) alatt 60-70% közelébe tölti a telefont, sőt lehetséges a kábel nélküli töltés is a megfelelő rendszerekkel. Az eszköztárába természetesen tartozik egy ujjlenyomat olvasó is, ami remekül reagál, kis hibaszázalékkal. Az elhelyezése egy kicsit fura, hiszen rögtön a kamera mellé került. Ennek annyi negatívuma lehet, hogy összetapizzuk a kamerát, miközben a feloldó részt keressük. Ettől izgalmasabb az íriszszkenner, ami szempillantásra nyitja meg előttünk a telefonunk tartalmát (bocs a gyenge szóviccért).

Teljesítmény

Kezdjük leghátulról. Szoftveresen nem lehet panaszom az S8 Pluszra, hiszen az Android 7.0-ra húzott rendszer tökéletesen muzsikált a tesztidőszakban. Ez nagyban köszönhető a programozóknak, na meg annak, hogy olyan hardver van mögötte, amiről szuperlatívuszokban érdemes beszélni. Az Exynos 9 Series processzornak hála mindenféle tartalmat erőlködés nélkül jelenít meg a tekintélyes kijelzőn, a weboldalaktól a látványos grafikájú játékokig, illetve a gyakori appváltás, sem röccenti meg. A telefon szíveként dobogó rendszerben nem csak a teljesítménye, hanem az architektúrája is különleges: ez volt az első proci, ami 10 nanométeres kialakítással jelentkezett a piacon. A 8 magos processzor (ezen belül 4 ad le 2.3 GHz teljesítményt, míg 4 darab 1.7 GHz-et) mellett 4 GB memória dolgozik a flow élmény megadásáért.  Ilyen technikai háttérrel a multitasking felület is simán működhet, ami nem mást takar, mint hogy egyszerre két alkalmazást is futtathatunk osztott képernyőn. Gondolok itt például arra, miközben sms-t írunk, egyúttal egy weblapot is böngészünk. Persze jelenleg nem minden alkalmazás támogatja ezt a funkciót, de amelyik igen, azt egy kis ikon jelzi az alkalmazásváltó sarkán. Hasznos kis extra a hétköznapokban, amit érdemes lehet használni.

Kamera – Nincs ellenvetés

Folytatódjon a nyálcsorgatás, hiszen az S8 Plusz itt sem igazán tud hibázni. A 12 megapixeles kamera éjjel-nappal remekül teljesít. Most húzzuk be egy kicsit a kéziféket. A kamerák esetében látványos szám ugyan a megapixeleké, de a lényeg sokkal inkább a szenzorokban van. A képminőség függ a szenzor felépítésétől és az optika minőségétől is, szóval egy kamera minősége közel sem dönthető el pusztán a megapixelek mennyiségéből. Az éjszakai fotóknál elsőre különösen látványos, hogy az eszköz automatikus beállítások mellett mit képes kihozni minimális fényből is a részletgazdagság rovására. Adódik ugyan képzaj, de így is érzékelhető a különbség a középkategóriás telefonokhoz képest. A selfie kamera igazából a kötelezőt hozza, ügyes autófókusszal és 1.7-es rekeszértékkel.

Összegzés

Az S8+ eddig vitathatatlanul az egyik legmenőbb 2017-es hardver, ami nem hozott szégyent a piacvezető Samsungra. Prémium kialakítás, minőségi megoldások és párját ritkító teljesítmény. A bevezetőben idézett Útikalauzban az élet értelme a 42-höz volt köthető… itt az S8-hoz.

Érdekelne a Samsung Galaxy S8 Plusz? Ne habozz és csapj le rá (akár hitelre vásárolva is) webshopunkban, ahol megnézheted a további termékspecifikációkat is.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …