Kezdőlap / Cikkek / Samsung Galaxy S22 és Samsung Galaxy Tab S8 variációi | 2022-es Samsung körkép

Samsung Galaxy S22 és Samsung Galaxy Tab S8 variációi | 2022-es Samsung körkép

2022. február 9-én jelentette be a Samsung idei évre szánt mobil- és tablet szériáinak legújabb modelljeit. Ahogyan mobil fronton S22-ből alap-, plus- és ultra modell érkezik, úgy tabletek területén a Tab S8 ugyanezen modelljei léptek a reflektorfénybe.

Ha szívesen néznél meg egy bemutatót a Samsung új készülékeiről, akkor kattints a tesztvideónkra!

A Samsung Galaxy S22 széria

A Samsung három különböző modellel jelenik meg: az S22 széria nagyobb verziója az S22+ és idén igazi egzotikumnak számító S22 Ultra modellel. Bemutatónk fő tárgya az Ultra. Megszokhattuk már, hogy év elején megjelenik az S széria, majd ősszel a Note változat. Azonban ez tavaly elmaradt, idén így biztosak lehetünk benne, hogy többé nem lesz Note. Hogy miért? A válasz egyszerű! Az S széria Ultra modelljét egybegyúrták a Note-tal. Végre fizikailag is belekerült az S Pen, amit tavaly csak külön lehetett hozzá megvenni, és meg kellett oldani spéci tokkal, hogy a telefon közelében tudjuk hordozni magunkkal. Én inkább azt mondanám, hogy a Note helyét átvette az Ultra, hiszen első ránézésre pontosan úgy néz ki, mint a legutóbbi Note 20. Ugyanazt a szögletes, maszkulin, menő dizájnt hozza, ezzel is kiemelkedve a sorozat tagjai közül.

Színváltozatokban a fantomfekete, fantomfehér és zöld színek kivételével csak az első két modell érhető el rózsaarany színben. A burgundi pedig csak az Ultra kiváltsága.

Az egyszerűbb összehasonlítás érdekében készítettem egy táblázatot:

Hasonlóságok és különbségek

Az eltérés mindhárom modell esetében leginkább a fizikai méretben mutatkozik: a kijelző és akkumulátor méretben térnek el. Az S22 és S22+ kamerái megegyeznek, az Ultra minden kamerájával előrelépett, hiszen a szelfi kamera 40 MP-es a másik két modell 10MP-es széles látószögű kamerájával szemben, illetve a hátlapiak is komolyabbak. Kapott egy negyedik kamerát, ami a már meglévő telefotó lencse mellé egy periszkópos telefotó kamera.

Videózási képességük hasonló, 8K@24fps a legbrutálisabb, de 4K esetén 60fps,  1080p esetén 240fps, valamint 720p esetén maximum 960 fps-re képes mindegyik készülék.

A nyers erő mindhárom modell esetén megegyezik, hiszen ugyanazt az Exynos 2200 8-magos processzort kapták, valamint az Xclipse 920 GPU-t, legalábbis az Európai piacra szánt modellek. Ami még megegyezik, az az anyaghasználat, mindhárom modell esetén Gorilla Glass Victus+ védi elöl-hátul a készülékeket, míg a keret alumínium. A telefonok hátuljának egyébként nagyon jó választás a matt üveg, mert nem gyűjti olyan látványosan az ujjlenyomatokat.

Mindegyik készülék IP68-as por- és cseppállósággal rendelkezik, tehát 1,5 m mélységig 30 percet kibírnak víz alatt.

Szoftveresen mindegyik készülék Android 12-vel és OneUI 4.1-gyel érkezik, valamint támogatják a vezeték nélküli Samsung Dexet, aminek köszönhetően szinte bármilyen Okos TV-n megnyithatjuk telefonunk Desktop kinézetű felületét és egy vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó segítségével máris asztali munkaállomást alakíthatunk ki belőle.

Az Ultra az új Note?

A Samsung idén is hozta az elvárt színvonalat. Örömteli, hogy az S-Pen beépült az Ultrába és lényegében az Ultra lett az új Note, így nem kell többé fél évet várni a Note megjelenésére. Sokan el sem tudják képzelni mekkora extra az S-Pen, pedig rengeteg hasznos dologra használható. Nézzünk is pár példát:

  • Írhatunk vele akármilyen mezőbe kézírással
  • Szótár funkciójával csak az idegen szóra mutatva vagy a szövegrészt kijelölve lefordíttathatjuk azt.
  • A kijelző kikapcsolt állapotában, ha gyorsan fel kell valamit jegyezni, azt egyből az Always-On kijelzőre jegyzetelhetjük, amit rögzíthetünk rajta vagy lementhetjük a jegyzetek közzé.
  • Használhatjuk kamera exponálásra a gombot az oldalán.

Ez csak néhány kedvencem a tömérdek lehetőség közül, amit az S-Pen tud.

Szeretnél egyet az S22 széria modelljei közül? Döntsd el milyen méretű és tudású telefonra van szükséged. Nekem többször volt már Note készülékem, így én biztosan az Ultrát választanám. neked mire van szükséged?

Samsung Galaxy Tab S8 széria

Akik szeretik a tableteket, azoknak mindenképp érdemes figyelembe venniük a Samsung Tab S8 széria legújabb tagjait. Azonkívül, hogy bivaly erős hardverrel rendelkeznek, megkapták a Samsung Dexet és az S-Pen támogatást, amelyek sokrétű és kiváló munkaeszközzé teszik.

Nézzük, hogy mik a hasonlóságok és különbségek a Tab S8 tagjai között:

Az első szembetűnő különbség a méretben figyelhető meg, ezzel szemben a fém anyaghasználat és a dizájn hasonló mindhárom 16:10 képarányú tablet esetén. Érdemes megjegyezni, hogy az alap Tab S8-ban egy TFT kijelzőt kapunk, ami 120Hz-es, viszont a Tab S8+ és Tab S8 Ultra modellekben már Super Amoled panel van, ami a 120Hz-en kívül HDR10+ képes is.

Szoftveresen mindhárom modell Android 12-vel és OneUi 4.1-el rendelkezik. Ugyanazt a Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 1. generációs processzort kapták, ahogyan az Adreno 730 grafikus vezérlő is azonos. Memória és tárhely szempontjából az első két modell lehetőségei azonosak, míg az Ultrából létezik 512 GB tárhelyes és 16 GB memóriával szerelt variáns is. A három készülék hátlapi kamerája azonos, 13 MP-es széles látószögű és 6 MP ultraszéles látószögű. Az előlapi 12 MP-es ultraszéles látószögű szelfikamera is ugyanaz mindhárom eszköz esetén, az Ultra viszont rendelkezik egy második előlapi kamerával, ami 12 MP-es széles látószögű.

Szenzorok tekintetében nagy a hasonlóság, mindegyikben van gyorsulásmérő, giroszkóp, közelségérzékelő, iránytű és ujjlenyomatolvasó. Viszont az ujjlenyomatolvasó az alap modellben a bekapcsoló gombba integrált, míg a két nagyobb készüléken a kijelző alatti ultraszonikus olvasóba rejtették. Mindegyik modellből elérhető Wi-Fi-s és 5G modell is.

A hatalmas kijelzőkön nemcsak a munka, de a tartalomfogyasztás is élvezetes. A Tab S8 Ultra már első ránézésre lenyűgöző a maga 14,6” méretével, tűéles képével és 120Hz-es képfrissítésével. 

Aki egy komolyabb tudású tabletet szeretne vásárolni, ami évekig kiszolgálja és nagy sebességének köszönhetően gördülékeny használatot biztosít, annak bátran ajánlom akármelyik modell megvásárlását. A döntő szempont valószínűleg a méret lesz, hiszen az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora tabletet szeretnénk.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

3 legjobb robotporszívó [2022] – Segítünk választani!

Napjainkban már minden okos és modern, így van ez a takarítás területén is, hiszen a …