SAMSUNG GALAXY A71 TESZT | Jöhet a pörgés?

A SAMSUNG a Galaxy A szériás készülékeit egyértelműen a fiatalabb, pörgős életet élők számára készítette. A fókusz a kijelző, kamera és üzemidő hármasán van, ami lássuk be a legfontosabb tulajdonságok, amiket egy okostelefonnal szemben lefektethetünk az elvárások oltárán.

A doboz tartalma

A dobozban a szokásos SAMSUNG minimum pakkot kapjuk, egy 25W-os gyorstöltőt, mindkét oldalán Type-C végű töltő/adatkábelt, jack csatlakozós fülhallgatót és természetesen a SIM tű valamint a használati utasítások sem hiányozhatnak.

Külső

Az első szembetűnő változás, hogy az A70 féle notch helyett a szelfikamerát a kijelzőbe vágott kör formájú kivágásba helyezték – mint a Note 10 esetén -, ezt infinity-O kijelzőnek nevezik az O alakú kameralyuk miatt. Véleményem szerint sokkal esztétikusabb és kevésbé zavaró megoldás, mint a notch. A 6,7” Super Amoled kijelző 1080×2400 pixel felbontással uralja a telefon 87,2%-át a keskeny káváknak köszönhetően. Ez ugyebár 20:9-es képarány FullHD+ felbontással. Szerencsére a gyönyörű kijelző védelméről Gorilla Glass 3-al gondoskodtak, felül pedig a beszédhangszórót egy nagyon keskeny kis nyílás mögött rejtették el. Ujjlenyomatolvasót azért nem lehet sehol sem látni, mert a kijelző alatt bújik meg továbbra is, ami egy roppant menő és sokkal biztonságosabb megoldás, mint amit hagyományos ujjlenyomatolvasók nyújtanak.

Az izgalmak viszont a telefon hátulján folytatódnak, mely üveghatású műanyaggal, de prizma szerű színorgiával tárul elénk, aminek találóan PRIZM a fantázianeve és választható fekete, szürke, kék és rózsaszín verzióban is. A kameralyukak egy álló téglalap formájú szigeten helyezkednek el L alakban és egy LED villanót is kapunk melléjük.
A hangerő és bekapcsoló gombok a telefon jobb oldalán helyezkednek el, a bal oldalon pedig a SIM tálca található, melyre 2 nano SIM és akár 1TB-os microSD memóriakártya is elhelyezhető egyidőben. A telefon alján a hangszóró, beszéd mikrofon, 3,5” jack, valamint a Type-C csatlakozó kapott helyet.

Méretét tekintve 163,6 x 76 x 7,7mm és 179g-ot nyom a mérlegen.

Kamerarendszer

Érezhető fejlődést tapasztalhatunk kamerák terén az A70-hez képest, hiszen számuk és minőségük is növekedést mutat. A főkamera 64 MP, f/1.8 rekeszértékekkel bír, míg alatta található egy 12 MP, f/2.2 ultraszéles variáns, majd a kistesójuk, egy 5 MP, f/2.4 makrókamera követi őket a sorban. A negyedik kamera a mélység hatás eléréséért felelős, szintén 5 MP-es, de f/2.2 rekeszértékű. Természetesen egy normál LED villantó is helyet kapott mellettük. HDR képes kamerákról van szó, videó tekintetében pedig 4K 2160p@30fps, 1080p@30/240fps felvételek rögzítésére van lehetőségünk.

Az előlapi kamera 32 MP, f/2.2, HDR és 1080p@30fps videózásra képes. Tökéletes szelfiket lehet vele lőni és kiemelkedően jó vele videóchatelni is.

A telefonról készült videóban láthattok videókat és fotókat, amit a SAMSUNG GALAXY A71 okostelefonnal készült:

Teljesítmény

Teljesítmény tekintetében nem kell a telefonnak szégyenkeznie, hiszen egy Snapdragon 730 dorombol benne az elődmodellben található Snapdragon 675-höz képest, valamint 6 GB RAM és 128 GB UFS2.0 tárhely bújt meg benne, mely utóbbi akár 1TB-al növelhető microSD formájában. Szerencsére a tárhelybővítés esetén sem kell lemondanunk a DUAL SIM opcióról, hiszen nem foglalja el az egyik SIM helyét, mint az sok esetben lenni szokott. A 6GB RAM bőven elég ahhoz, hogy a futtatott alkalmazások, játékok a memóriában maradjanak és ne kelljen újratöltődniük, így valóban egy villámgyors készüléket kapunk. A GPU egy Andreo 618, aminek köszönhetően bármilyen játékkal vígan eljátszadozhatunk. AnTuTu-ban a készülék pedig 271421 pontot szerzett, ami bizonyítja is a fenti állításokat.

Na de az igazán menő a 4500 mAh kapacitású akkumulátor, mellyel a legdurvább használat mellett is kibírja a telefonunk nap végéig. Visszafogottabb használattal pedig akár két napot is átvészelünk töltés nélkül. A 25W teljesítményű gyorstöltővel 0-ról 100%-ra 1 óra 20 perc alatt pumpálható a SAMSUNG Galaxy A71 akkumulátora. Sajnos vezeték nélküli töltést viszont nem támogat.

Szoftver

A készülék Android 10-el és a nagyon jól összerakott ONE UI 2.0 kezelőfelülettel van felvértezve, ami funkcionalitásában az egyik legjobban átgondolt felület a piacon. Sajnos a SAMSUNG Dex-et ez a készülék sem kapta meg, hiszen az a Galaxy A szériában csak az A90 kiváltsága. Viszont megkapjuk a SAMSUNG Knox-ot, ami a telefonba épített védelmi rendszer, mely védi az adatainkat, a telefonunkat illetéktelen behatolásoktól, rosszindulatú programoktól és hasonló fenyegetésektől.

Adatkapcsolat

Wifi terén 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, amit egy ilyen telefontól elvárhatunk, míg Bluetoothból már az 5.0-t kapjuk, GPS-ből is megtalálható minden (A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS), hogy a lehető legpontosabb legyen a helyzetünk meghatározása. Ami viszont üdítő színfolt az az FM rádió.

Összegzés

A SAMSUNG Galaxy A71 sikeresen túlszárnyalta az A70-et és tudásához képest egészen baráti árcímkét kapott. Hozza a 2020-ban elvártakat, s bár vezeték nélküli töltés nincs benne, cserébe kapunk jack csatlakozót, ami sokaknak fontos szempont, ha kedvenc vezetékes fülesükkel szeretnék használni a telefont. A kijelző méretének köszönhetően igazi tartalom- és médiafogyasztásra szánt darabról beszélhetünk, az erős hardver az összes játékot képes kellő sebességgel futtatni, de filmnézésre, böngészésre is kiválóan alkalmas. Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, aki egy nagy kijelzős, jó fotós képességekkel és hosszú üzemidővel rendelkező telefonra vágyik és ha még játszani is szeretnének, akkor nincs kérdés, az A71 egy igazán jó választás lesz!

Érdekel a SAMSUNG Galaxy A71? Szerezd be a webshopunkból!

Comments

Rólunk Katona-Kis András