Kezdőlap / Egyéb / Samsung A80 Teszt | Térül-fordul!

Samsung A80 Teszt | Térül-fordul!

Körülbelül egy fél évvel ezelőtt írtam egy blogcikket arról, hogy milyen speciális kamera megoldásokkal akarják majd a cégek kiküszöbölni a selfie-kamera előlapi elhelyezését, a kijelzők növelése érdekében. Nos, itt az ideje, hogy a Samsung megoldását ne csak az elméletben vizsgálgassuk, hanem nézzük meg a terepen is, az A80-as tesztje során!

Külső és eszközök | A legelegánsabb tepsi-fon.

„Ez de gyönyörű… és mekkora!” – hányan szeretnénk hallani ezt a mondatot, amikor megmutatjuk legújabb telefonunkat egy ismerősnek? Nos, szerintem nincs olyan aki bármikor is ellene lenne a dícsérő szavaknak, amiket a Samsung A80-asával tuti, hogy bezsebelhet. A borítás kidolgozása 5 csillagos. A Gorilla Glass 6-os üvegből készült hátsó borítás gyönyörű a Phantom black kiadásnál, kiegészítve a barnás-fémes alumínium kerettel és dekor-elemekkel, egyszerűen zseniálisan fest. Egyszerűen jó ránézni a telefonra és már első körben olyan prémium jelleget sugároz magából, amit sokan elvárnak már manapság egy okostelefontól egy bizonyos árkategória felett. Ahogy a bevezetőben már céloztam rá, a Samsung A80 nem csak szép, de termetes darab is lett: dimenzióit tekintve egy 165.2×76.5×9.3 mm-es phabletet kapunk, amit a nagyobb kézzel rendelkező felhasználók is valószínűleg csak két kézzel tudnak majd érdemben használni. Én egy csomó tesztnél megjegyeztem, hogy „hát igen, nem kicsi, de még épp jó”… nos itt már nekem is többször a kétkezes megoldásokhoz kellett nyúlni, vagy a Samsung okosságaihoz, amivel igyekeznek könnyebbé tenni a kezelést (lásd az információs panel lenyitása a kijelző közepétől indított gesztussal). Súlyát tekintve egy korábbi Samsung Note 9-hez, vagy a tavalyi Huawei Mate 20 Prohoz képest is vaskosabb: 220 grammal mérlegelt és ez kézben tartva, vagy a zsebünkben is fel fog tűnni… ha már zseb! Feszülős nadrágban csak óvatosan hordjátok, illetve a méreteiből adódik, hogy a szűkebb zsebekből kikandikál, így érdemes figyelni, nehogy valaki „kisegítse” onnan.

Eszköztár tekintetében kielégítő teljesítményt nyújt a Galaxy A80. Kezdve a Super AMOLED kapacitív érintőkijelzővel, ami 16 millió színt képes megjeleníteni a 6.7 inches, 20:9-es képarányú és 1080 x 2400 pixel felbontású, 393 ppi pixelsűrűségű panelen. Mivel felülről eltűnt minden, de maradtak oldalt és alul erősebb kávák, a kijelző az előlap 85.6%-át képes lefedni. A színei, lévén AMOLED panel, gyönyörűek és kellőképp kontrasztosak, a láthatóságába egyedül a nyári nap tud rajta kifogni, ha alacsonyabb fényerőre állítjuk a 611 nites kijelzőt. Van Always on display mód, ami a speciális kijelző-panel miatt ugye nem fogja megzabálni az akkunkat, illetve két koppintásos ébresztés is elérhető az ébresztéshez. Az A80 egyszem hangszórója jól muzsikál, zenehallgatáshoz, vagy videók nézegetéséhez – nem, nem fülhallgató nélkül egy nyilvános köztéren, hanem otthon, a négy fal között – tökéletesen ideális. A telefonon a lock gomb mellett „csak” hangerő-szabályozó gombokra lelünk, Bixby nem kapott dedikált gombot magának. Alul megtaláljuk a hangszórót, egy USB Type-C portot, valamint a SIM-nek szánt tálcát az antenna csíkok közt. Egy Dual SIM-es megoldást kapunk, viszont ahelyett hogy egy nagyobb méretű tálcával oldaná ezt meg a Samsung, egy sima nano-SIM tálcát kapunk, aminek egyik és másik oldalába tudjuk betenni a kis kártyákat. Hiába keressük, „háromésfeles” jack csatlakozót nem fogunk találni, ujjlenyomatolvasó viszont van, a kijelzőbe építve. Érezhetően lassabb, mint a Galaxy S10-é volt – lévén ez nem ultrahangos, hanem optikai felismerést használ -, de még bőven a jó kategóriában van, és talán így is gyorsabb, mint a PIN-kódot bepötyögni, vagy mintát rajzolni (arcfelismerés nincs). Közelségérzékelőt és állapotjelző LED-et nem kaptunk, a hívásnál használt piezoelektromos hangszóró pedig a kijelzőn átrezgő hanggal teszi hallhatóvá a hívásainkat. Az adatkommunikáció terén kaptunk egy kétsávos, 802.11 ac szabványú WiFi adó-vevőt, Bluetooth 5.0-ást, A-GPS-t Galileo és GLONASS támogatással. Ezen felül a tényező, hogy van NFC és FM Rádió, már csak cseresznye a hab tetején.

Érdekelne videós tesztünk is a SAMSUNG A80-ról? Tessék!

Teljesítmény | Verseng a nagyokkal

A teljesítményblokkot kezdjük a rendszerchippel, ami egy Qualcomm Snapdragon 730-as: ez egy nyolc magos (2×2.2 GHz Kryo 470 Gold & 6×1.8 GHz Kryo 470 Silver), 8nm-es architektúrájú CPU, amihez társul egy Adreno 618-as grafikus vezérlő is. RAM tekintetében 8 gigányit szántak ránk a Samsungnál, tárhelynek pedig 128 GB – ez nem bővíthető – került a motorháztető alá (ebből 109 giga használható, az előre telepített szoftverek miatt). Ez a hardver a 3DMark benchmarkjain 2415 és 2269 pontot tudott termelni, ami a korábbi mérések 60 és 46%-ánál volt erősebb – az S10 pontszámainak ez nagyjából a fele -, Az AnTuTu Benchmarkon pedig 201534 pontot produkált, ami a korábbi mérések 50%-át tudta felülmúlni. Lényegében megkaptuk eredménynek azt, hogy a telefon egy él-középkategóriás teljesítményt hoz, ami a Samsung A-szériájától igazából teljes mértékig elvárt. Ez játékra bőven alkalmas: az Asphalt 9, a PUBG és a Brawl Stars is elfutott rajta, de lesz olyan játék, ahol majd visszább kell venni a grafikai beállításokat a teljesen fluid játékmenet érdekében. Szoftveresen ezt az egészet egyébként egy Android 9-es hajtja, amire a Samsung One UI kezelőfelületét húzták rá: továbbra is szép és letisztult a felület, viszont ami feltűnő, hogy nagyon nagyok az ikonok… bár ekkora kijelzőn van is hova tenni őket. Ha Samsung telefon, akkor természetesen itt is megvannak Bixby rutinok, de elérhető a digitális jólét funkció, a már emlegetett always on display, a rendszerszintű éjszakai mód – akkuhasználat szempontjából hasznos cucc lehet -, valamint a gesztusvezérlés is. Nem esett még szó az akkumulátorról, ami egy 3700 mAh-s egység: ezzel 4-5 órás képernyőidőt lehet produkálni, amit a rendszerszintű éjszakai móddal, meg egy kis odafigyeléssel akár tovább is lehet húzni. Az átlag másfél-két napot simán lehet vele hozni, töltés nélkül. Vezeték nélküli töltés nem érhető el, de a 25W-s gyorstöltővel relatíve hamar teli lehet pakolni az akkut.

Kamera | Periszkópot fel!

Na és akkor nézzük meg azt az elemet, amit talán a legjobban várt mindenki a Samsung A80-assal kapcsolatban. Mivel a legújabb „előlapi kamera”-trend a pop-up jellegű kamerák felé terelődött  – a notch kétes megítélése és a nagyobb kijelző-ház arány elérésének a vágya miatt – a Samsung is megpróbált találni egy megoldást. Amíg a OnePlus és az Oppo kiemelte a kamerát a telefon házából, addig az ASUS egy kiforduló kameraelemet alkalmazott… nos, ezeknek az ötleteknek a vegyítését pedig a Samsung. Selfie-módra kapcsolva a hátlapi elemből kiemelkedik az a rész, ahol a kamera helyet kapott, majd a kamerasziget egy hanyag mozdulattal átbukfencezik a hosszanti tengelye körül az elülső oldalra. Az egységnek nagyjából másfél-két másodpercre van szüksége ehhez az akcióhoz, így végül elvetették, hogy ezt az arcfelismerésnél alkalmazzák – így ez a feature természetesen kimaradt a telefonból. A legnagyobb félelem a pop-up kamerákkal, hogy mi lesz a koszolódással: nos, ezt majd az idő dönti el, én a tesztidőszakban nem tapasztaltam problémákat szöszösödéssel, vagy egyéb koszokkal, de ez hosszabb használatnál fog majd csak kijönni, hogy miként hat rá. Na de milyen lencsék is kerültek az A80-asra: a fő eszköz egy 48 MP-s, f/2.0 rekeszértékű, 26mm-es lencse, ami mellé bekerült még egy 8 MP-es, f/2.2-es, 12mm ultra széles látszögű és egy mélységérzékelőként funkcionáló TOF 3D camera, f/1.2-es rekesszel. Képminőségre azt hiszem nem lehet panasz, a színek egészen élethűek (bár kicsit talán fakítanak a Samsung képei, de ez minden modellre jellemző), a kontrasztosság, a dinamikatartomány… igazából teljesen rendben van, a nagy látószög pedig továbbra is az egyik kedvenc képmódom.

A Samsung egészen széles kínálatot adott beállítások terén, hiszen van Éjszakai módunk, Panoráma, Professzionális, Élő fókusz, Lassítás, Szuperlassítás és Hyperlapse is, a standard fotó és videó mód mellett. Természetesen segítségül hívhatjuk a képekhez Bixby jelenetfelismerő készségeit, valamint készíthetünk AR emojikat is, na meg előre beállított filterekkel színezhetjük a képeket. Alap helyzetben váltogathatunk a két kamera között, hogy standard, vagy széles látószögű képeket szeretnénk elérni, selfie módban pedig három lépcsőfok szerint állíthatjuk a szöget, attól függően, hogy hányan állnak mellettünk. Az Élő fókusz fotóknál és videóknál is elérhető, előbbinél egészen szabályosan el tudja blur-özni a fő téma körüli dolgokat, a videós módnál pedig le a kalappal előtte, hogy valós időben mennyire jól tudja követni az effektus a kiemelt témát. Éjszakai módban ugyan sokat romlik a képek élessége a széles látószögű módban, az alap beállításnál még képes teljesen kielégítő képeket lőni (érdemes azért ilyenkor is valami elfogadható fényforrást keresni). A videózás közben amúgy van lehetőségünk váltani a két kameraállás között, viszont a köztes időben nem rögzít hangot a kamera és az átfordulást sem látjuk (ez mondjuk egyértelmű, hiszen az ASUS Zenfone-al ellentétben itt egy kereten belül fordul át a kamera, ami nem mutatna jól a képen), így itt olyan mintha egy „vágás” lenne a felvételünkben. Felbontásokat tekintve a videóknál elérhető a 16:9-es képaránynál a 4K30FPS, illetve az FHD 60 és 30 FPS-el, viszont ilyenkor nem használható a széles látószögű lencse, a 20:9-es képarányon pedig 2100×1080-as felbontáson élvezhetjük a – akár a nagy látószögű lencsével is – felvett képanyagot. Selfie módban érdekes módon ez a széles látószög mód nem használható a videóknál – miért? – csak a fotóknál. Bekerült továbbá a videós módba egy szuper-stabil mód, ami zseniális: hiába jössz épp le egy lépcsőn, a felvétel rendkívül stabil és szép marad, cserébe viszont „csak” FullHD felbontásnál tudjuk, 30FPS-en használni.

Összefoglaló

Összegezve a látottakat, a Samsung A80-as az innovatív úttörők ingoványos ösvényére tévedt: nagyot és különlegeset akart nekünk mutatni, ami sikerült is, de az ezzel járó problémákat még nem tudta teljesen eltüntetni. Talán jövőre, ha kapunk egy új kiadást (A81? A800? Ki tudja, hogy nevezik majd őket?), abban már ezekre a finomságokra találnak megoldást. Addig is, a Samsung egy prémium kidolgozású, teljesítményben élközépkategóriás telefont rakott össze, ami az újszerű kamera-rendszere miatt ugyan megnöveli az árcéduláját, de pont emiatt az újdonság miatt is nyújtja majd azt az „extra” érzetet, amire sokan vágynak.

Megvásárolnád a SAMSUNG A80-ast?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

TOP 5 legjobb gamer egér [2022]

Az igazi hardcore gamerek egyik legfontosabb perifériája az egér, abból pedig a legpontosabbat, legstrapabíróbbat szeretnék. …