Rekorderek a gaming világából | Kik a legelszántabbak?


A versengés az emberi élet egyik legfőbb mozgatórugója, mondhatni a változás és az előrehaladás egyik force motrice-a. Területek meghódítása, új és jobb dolgok feltalálása, mind-mind az életösztönünk eredményei voltak. Az emberi készségek határainak feszegetése a rekorddöntések terén is megmutatkozik, hiszen egyre csak küzdünk azon, hogy többet tegyünk le az asztalra a másiknál… akár a gamerek világában is.

A Guinness-rekordok könyvébe bekerülni igazán komoly eredmények elérésével lehet, s a most következő listára olyan emberek kerültek fel, akik a videojátékosok körében nyújtottak kiemelkedőt. Kezdjük rögtön a sport játékokkal, amiknek a valós életi megfelelőjükben is a rekordok és csúcsok, na meg a trófeák motiválják az embereket.  Michal Leniec egy lengyel 39 éves férfi, aki a legtovább játszott Football Manager 2016-os karrier rekordját tudja magáénak: 14,381 meccsen vezette pályára csapatát, ezalatt 76%-os győzelmi mutatót produkált… és, hogy mennyi idős? Nos, digitális avatarja 278 éves és a 221. szezonjában járt karrierjének… sok sikeres évet még neki! Egy másik, focis játékhoz köthető rekordot Patrick Hadler tart, aki a FIFA 2014 World Cup játékban 321 gólt lőtt egy meccsen. Patrick a német válogatottal játszott a Cook Szigetek ellen, kezdő fokozaton… és pár extra beállítással, amit a CPU teljesítményét finomhangoló menüben lehet elérni. Így kvázi nem volt ellenfél a pályán, max. inkább bóják…de hát a rekord, így is rekord.

Nézzük a legkitartóbbakat: ugyanis a világrekordok könyvébe többen is azzal kerültek be, hogy milyen hosszan játszottak egy-egy játékkal, egyhuzamban. Az „autóverseny” kategóriában egy ausztrál kvartett indult a Mario Kartal és sikerült 35 óra és 45 percen keresztül körözniük a játékban. Ez idő alatt a srácok pénzt is gyűjtöttek Warrnamboolban található rákkutató központnak. Final Fantasyban is akad rekordunk, hiszen Aaron Gonzalez Santomé 40 órán keresztül játszott az X/X-2-es kiadással… vajon nem unta a végére? A Minecraft kezdetben olyan volt, mint egy digitális Lego, már pedig egy igencsak komplex programmá nőtte ki magát a közössége által. Ki ne szeretne vele sok-sok órán át játszani, s Mark Walls-Sawchuk így is tett, amikor 35 órát és 40 percet töltött egyhuzamban a játék előtt.

A legek közé bekerültek még a legnagyobbak és az életkorok bajnokai is. A legnagyobb működő GameBoy például kicsit több, mint egy méter magas, míg a legidősebb „hivatásos gamer youtuber” az 1936 április 2-án született Shirley Curry (most 82 éves). A legfiatalabb hivatásos videojátékos Victor de Leon 1998-ban született, tehát 62 évvel Shirley után. A most 20 éves fiú 2005-ben lett „hivatásos”, ugyanis 7 évesen írta alá első szerződését Major League Gaminggel (de már 4 évesen Halo versenyeken vett részt).

Az extrémebb díjazottak között találhatjuk Benjamin Gwint, aki 9 különböző játékos perifériával játszotta végig a Dark Souls első epizódját. Volt ezek között standard Xbox 360 kontroller és billentyűzet is, de például Rock Bandes gitárral is sikerült végignyomnia az amúgy sem egyszerű játékot. Nem teljesen játék, inkább már a cosplay kategóriába tartozik az a Batman jelmez, ami a legtöbb „extra funkcióval” rendelkezik. A „tűzgolyó-vető” és füstgránátok mellett, összesen 23 dologra képes.

Ti melyik versenyszámban indulnátok szívesen? A cikkünkben összegyűjtött rekordok a Guinness-Rekordok könyvének webes felületéről származnak.

Comments

Rólunk Katona-Kis András