Kezdőlap / Cikkek / Quake 3 Arénázó mesterséges intelligencia?

Quake 3 Arénázó mesterséges intelligencia?


… avagy mit csinál az AI, ha a sakkot már megunta. Jó, önálló döntésről továbbra sem beszélhetünk abban az esetben, hogy épp mivel teszteljük egy mesterséges intelligencia képességeit, de ha azt nézzük, hogy hogyan használja a rábízott eszközöket… nos úgy már egyre érdekesebb dolgokat láthatunk.

A Google egy alcége, a DeepMind által fejlesztett program neve ismerős lehet a tech világának ismerői számára: ennek a cégnek – AlphaZero nevet viselő rendszere – komoly teljesítményt produkált az AI-k világában, amikor mindenféle segítség nélkül, megfigyeléssel tanulta meg a sakk szabályait. Pontosabban, más mesterséges intelligenciákkal lejátszott meccsek után rögzítette a taktikákat, szabályokat és lehetőségeket. Mivel a kutatók nagy részének jelentett valamit a számítástechnika órákon, a géptermek PC-ire suttyomban telepített Quake 3-ak korszaka, így gondolták itt az ideje megmutatni a népszerű lövöldét Alphának. Valljuk be, elég látványos a különbség a két játék között: egy lassabb, hosszú gondolkodási időre lehetőséget adó játék után éles váltás a pörgős shooter, ahol rendkívül rövid időnk van arra, hogy lereagáljunk – maximum rutinból – bizonyos helyzeteket.

450 ezer körrel később – igen, kellett egy kis tanulóidő a programnak, hiszen itt is a nulláról kellett kezdenie, minden elsődleges segítség nélkül – AlpaZero már úgy is képes volt legyőzni emberi ellenfeleket, hogy a reakcióidejét a fejlesztők elkezdték lebutítani. Kiderült tehát hogy az AI képes nem csak hatékonyan, de a vártnál gyorsabban is gondolkodni, annak ellenére, hogy hátrányból kell indulnia. Az a fajta mechanizmus, amivel tanul, azaz, hogy mélyvízbe dobva, körökön keresztül alkalmaz technikákat és ismer meg szabályokat rendkívül emberivé teszi… képzeljük el mire lehet képest majd akkor, ha már egy kis mankót is kap a kezdéshez!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …