Okostelefon kamerák | Akik mertek nagyot húzni

Teljesítmény és minőségi fotók. Megfigyelhető, hogy a mobilpiac prioritásként kezeli ezt a két témát, hiszen ezzel lehet a leglátványosabb különbségeket produkálni adott termékek közt. Az okostelefonok fejlődésével és a „megosztási vágy” megjelenésével egyre fontosabb kérdés, hogy egy eszköz milyen képanyagot tud gyártani, a fejlesztők pedig igyekeznek újabbnál-újabb megoldásokkal jelentkezni, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Ezek jó részét most össze is szedtünk, avagy jöjjön az okostelefonok kameratörténete.

3D és Dual-camera

Az első színes fotó készítésére képes telefon, a Sharp J-SH04, 2000-ben jelent meg és 0,3 megapixeles fotók elkészítésére volt alkalmas. Három év telt el, mire megjelent az első olyan telefon, amin elől-hátul is volt kamera. A szenzorok és a kiegészítők fejlődésével eljutottunk arra a pontra, hogy az LG és a HTC is bevállalt egy „nagy lépést”, a dupla hátlapi kamerákkal. Az első dual-rendszerek a 2011-es 3D-láz alatt születtek meg, hogy az általunk lőtt képeket térhatásúvá tudjuk varázsolni. Ez annyira nem jött be egyik gyártónak sem, a piac pedig lassan elnyelte a 3D-lázat. A dual-rendszerrel ezután a Huawei kezdett kísérletezni és az első, igazán sikeres dupla-kamerás telefonnak a kínai gyártó P9-es jelzésű okostelefonját tekintjük. A kontraszt növelése és a nagyobb látószög lehetősége kellően izgalmasnak bizonyult a vevők… és a vetélytársak számára is. Napjainkban rengeteg dupla-kamerás okostelefont láthatunk, amivel fel is hígult a rendszer piaca (nagyobb marketing-értéke volt a speciálisabb eszközöknek, amikben lehet, hogy teljesen „alibi” alapon volt benne a második lencse, lévén komoly minőségjavulást nem adott). Ideje volt lassan megtenni a következő lépést és…

Jött a tripla kamera

2018-ban járunk, amikor a „Három kamerát úgy sem mersz rakni a telefonodra!” – mondatra úgy reagál a Huawei, hogy „Fogd meg a söröm!”. A P20 és a Mate 20 Pro is tripla-kamera rendszerrel jött és a zoom, a széles látószög és a minőségi színek mellett az éjszakai fotózás álleejtő élményét produkálta. Érdekes, hogy a Samsung eddig csak kettőig mert elszámolni, de a Huawei látványos húzására úgy reagált, hogy „megy ez nekem néggyel is!”. Megszületett a furcsán hosszú kamera-szigettel rendelkező Galaxy A9 és elég vegyes fogadtatásban részesült. Sokan nem értették, hogy minek a megnövelt kamera-szám, mikor a kép minőségéhez igazán sokat még nem tudott hozzáadni. A Samsung is átgondolta, így az S10-szériánál már ők is a hármas számot vették célba, akárcsak a Huawei a P30 Proval. Ez utóbbiban ugye volt egy „három és feledik” kamera a mélységérzékeltetéshez, de alapvetően (a kamerasziget-kialakítás miatt) tripla-kamerás eszközként hivatkoznak az emberek a P30-ra.

Nokia: A kamera-halmozó

A Nokia 9 PureView még egy lépést tett előre és 5db 12MP-es hátlapi kamerával mutatkozott be a piacon. Ezzel azt ígérte a Nokia, hogy akár tízszer annyi fény felfogására lesz képes a telefon és még az árnyékos, sötét, vagy épp túl fényes körülmények közt is egészen részletes, nagy dinamika tartományú és részletes fotókat tud majd produkálni. A Zeiss optikákkal dolgozó telefonnal kapcsolatban egy nagyon nagy kérdésem van: milyen lesz egy átlagos szilikon tok, a PureView-ra szabva?

Samsung Galaxy A80: Flip-camera

Még mielőtt rátérnénk a cikk ihletadójaként szereplő Galaxyra, essen szó a Vivo Nexről, a Xiaomi Mi Mix 3-asról és az Oppo Find X-ről. Közös pontjuk, hogy mind a három nevében van X, illetve mind a hárman egy külön mechanika segítségével „hozzák elő” az előlapi kamerájukat. Ugyanis a három telefon esetében nincs az előlapon kamera, hanem egy mechanika segítségével vagy manuálisan, vagy motorikusan varázsolható elő a kamera-egység. A Vivo Nexnél egy kis „szem” emelkedik ki a telefon felső részéből, míg a Xiaomi és az Oppo esetében a hátlapi panelt kell feljebb csúsztatnunk, hogy a front oldalon is egy lencsébe nézhessünk. A Galaxy A80-ról nemrég bemutatott videó alapján erre a rendszerre építkezett a Samsung, viszont egy kis csavart belevittek: a csúsztatás során feljövő panelen a hátlapon használt kamerák fordulnak majd velünk szembe. A telefon egy  48 MP-es és egy 8 MP-es széles látószögű lencsét kínál, plusz egy 3D mélységszenzort, így az „önfotóinkat” – látjátok, ezért nem használjuk magyar verzióban a szelfit – is ezekkel tudjuk elkészíteni.

Comments

Rólunk Katona-Kis András