Kezdőlap / Cikkek / Okostelefon időseknek? | Generációs különbség? Nem sokáig!

Okostelefon időseknek? | Generációs különbség? Nem sokáig!

Az okostelefonok robbanásszerű fejlődése a 2000-es évek vége felé datálható, az érintőképernyős, összetett feladatok elvégzésére képes eszközök megjelenésével. Akik ebben a korszakban születtek, illetve ebbe „nőttek bele”, könnyen adaptálták a kezelésükhöz szükséges tudást. Na, de mi a helyzet azzal a generációval, akinek a fiatal korát még nem a személyenkénti, de sokszor utcánkénti egy, vonalas telefon határozta meg?

Ugyan léteznek olyan „időseknek szánt okostelefonok”, amik alacsony árral, nagyon masszív kasznival és egy lagymatag, közepes teljesítménnyel operálnak. Ez természetesen egy igényfelmérés eredményeképp született meg, viszont azt se felejtsük el, hogy az idő múlásával olyanok is ebbe a korcsoportba kerülnek, akik már remekül kiismerik magukat az intelligens eszközök világában. Azt se felejtsük el, hogy egyre többen nyitnak a fent emlegetett generációból is a technológiai újdonságok irányába, beillesztve saját hétköznapjaikba az X és Y generációk eszközeit. A fent említett három tulajdonságokat egy kicsit újra átgondoltuk és ajánlunk olyan termékeket, amik hosszútávon kiszolgálhatják az idősebbeket, illetve alap kiegészítőkről is szó esik majd, hogy javítsák, vagy biztosabbá tegyék a felhasználói élményüket.

Telefonbörze: Középkategória élmenői? Miért ne?!

Tehát, mi is kellhet egy idősebb vásárlónak? Egy kellően masszív eszköz, korrekt teljesítménnyel és könnyű kezelhetőséggel. Vegyünk előre olyan telefonokat, amik biztos teljesítményt nyújtanak, teljesen elérhető áron. Miért is? Mert ezek már alapvetően magukban fogják hordozni a másik két tulajdonságot. A szűrőnket 75.000 forint alá lőttük be, telefonokat pedig lehetőleg fém házzal és nagyobb kijelzővel kerestük. Utóbbira egy gyors magyarázat: a megjelenítési opcióknál kiválasztható ugyan az, hogy a betűk nagyobb méretben jelenjenek meg, viszont felhasználói szempontból esztétikusabb mindezt egy nagyobb kijelzőn látni, illetve talán a nagyobb kijelző miatti kétkezes tartás miatt stabilabban is fogja majd a vásárló a telefont. S mi segített még a listázásban? Az, hogy megfelelő minőségű, a normál fénykörülmények közt remek minőségű képeket és videókat produkálni képes kamerarendszert biztosítsunk, hiszen az emlékek megőrzése minden generáció számára igazán fontos.

Árakat tekintve, csökkenő sorrendben kezdjük a listát a Samsung Galaxy J6-os modelljével. A 3GB memória teljesen elegendő arra a munkamennyiségre, amire itt szükség lehet, míg az Exynos 7870-os processzor elég stabil ahhoz, hogy a jövőben is kiszolgálja azokra az egyszerűbb munkamenetekre, a vásárlót. A Huawei rendkívüli népszerűségre tett szert a jó áron elérhető, de kellően erős telefonjainak hála. Ugyan a legnagyobb modelljei kezdenek már a Samsung és az Apple termékeivel versengeni (teljesítmény, kamera és ár kategóriában is), a gyártó azért nem felejtette el, hogy honnan jött. A Huawei P Smart az egyik legnépszerűbb középkategóriás modellje, ami kellően masszív szerkezetet kapott, Kirin 659-es processzorral, 32 GB tárhellyel és egy, a Huaweitől megszokott képminőséget hozó dupla-kamerarendszerrel. A sort egy másik nagy kedvenccel zárjuk: a Xiaomi RedMi Note 5 majd 6 colos kijelzőjével nem kis darab, de ehhez kapott egy 4000 mAh-s akkut, amivel a három termék közül a leghosszabb üzemidőt tudja produkálni. A Snapdragon™ 636-os proci és a 3 giga memória itt is adott, így teljesítmény szinten sem lesz probléma. Ezekkel a modellekkel nehéz mellélőni, így mi is bátran ajánljuk őket, de a nemrég bemutatott ASUS Zenfone Max Pro is beférhetne a listába, mint ideális termék… ha egy kicsit nagyobbra nyitnánk a tárcát.

Kiegészítők: Tokot és plusz akkut a zsebbe?

Ahogy vált egyre elterjedtebbé az érintőkijelző, úgy lett egyre fontosabb annak védelme. Első körben mindenképp érdemes meggyőződnünk arról, hogy az alap, kiadó által biztosított védelem mellett (jó eséllyel Gorilla Glass típusú kijelzőről van szó, ami bizonyos fokig ütésálló), mi is igyekezzünk az esetleges sérüléseket megelőzni. Kezdjük tehát a kijelző védelmével, ami az üvegfóliákkal kezdődik. Ezeket a vékony, de rendkívül stabil rétegeket remekül használhatjuk arra, hogy felfogják a kisebb eséseket, megmentve eszközeinket a pókhálós előlapi üveg effektustól (értsd, pofára esett a telefon és betört a kijelző).

A szilikon, vagy bőr tok lehet az első védelmi vonal a test számára, mint például a Celly Slide modellek, amik un. univerzális tartók, amik használhatóak a legtöbb modellnél. Vannak természetesen specifikus modellek is, így a vásárló nyugodtan böngészhet az egyszerű áttetsző tokoktól, át az egészen dizájnos kiadásokig.

Ne hagyjuk lemerülni az eszközöket. Az alsó középkategóriában a 3000 mAh-s akkumulátor sztenderd méretűnek tűnik és kevesebb használat mellett ez is kibír akár 2 (de még a csillagok megfelelő állásánál 3) napot is. Mi viszont azt ajánljuk, legyen a kis táskában egy powerbank, azaz egy hordozható töltő, amivel a „krízis helyzetben” is tölthetünk a telefonon. Ár/érték arányban az egyik legjobb Alcor töltőt szívesen ajánljuk, ha egy „olcsóbb” kiadást keresünk, de nagyobb kapacitással rendelkező kiadványok is elérhetőek az ASUS powerbankjai közül.

 

 

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

5 számítógépes játék, amivel a mai napig érdemes játszani!

Manapság szinte minden nap találkozunk új, addig nem látott számítástechnikai fejlesztésekkel, konzolokkal és játékokkal. A …