Kezdőlap / Cikkek / Okosóra, fitnesz karkötő | Kell ez nekem?

Okosóra, fitnesz karkötő | Kell ez nekem?


Sokan ágálnak az okosórák ellen, és felesleges kiegészítőnek tartják. Legalábbis, amíg ki nem próbálják, és kialakul egyfajta szükségérzet.

Sok vitának voltam már szemtanúja és vitapartnere, miszerint az okosórákra nincs szükség, hiszen ott a telefon a zsebünkben/táskánkban/asztalon. Pedig épp ez lesz az egyik fő ok arra, hogy szükségünk legyen rá. Mielőtt belevágnék, tisztázzuk, mi is a különbség a valódi okosórák és a fitnesz órák / fitnesz karkötők között.

Fitnesz eszközök

A fitnesz karkötők / fitnesz órák általában kisebbek, van, amelyik még kijelzővel sem rendelkezik. A karkötő általában hosszúkás kijelzővel, kisebb kivitellel bír, mint egy óra. Tudásában főként a sportra és az aktív napi tevékenységekre összpontosít, mint lépésszám, pulzusszámláló, alvásfigyelés. Ezért is nevezik olykor aktivitásmérő óráknak. Mellette szolidabb értesítésekre is képes lehet, mint hívásjelzés, push üzenetek alkalmazásokból, időjárás, stb. Például ide tartozik a Xiaomi Mi Band 4 és a Huawei Band 4.

Huawei Mi Band 4 Pro

A fitnesz órák tudásban az előbbihez közelítenek, talán egy picit jobb az értesítések kijelzése a nagyobb kijelzőből adódóan, de még mindig a fitnesz, az aktivitás a fő központ. Például ide tartoznak a Xiaomi Amazfit órái. Aktív sportolóknak jó választás.

Xiaomi AmazFit T-Rex

Okosórák

Az okosóráknál billen a mérleg, általában a többi funkció, az értesítések és alkalmazások élveznek előnyt, sokszor a fitnesz tudásuk nem annyira kiemelkedő, mint egy komolyabb fitnesz karkötőé. Habár a legújabb órák már annyi érzékelővel rendelkeznek, hogy a fitnesz és az okosóra részt is profin hozzák.

A komolyabb okosórákat nem szabad összekeverni ezekkel a kínai, gyenge minőségű borzalmakkal. Aki okosórát szeretne, igenis a zsebébe kell nyúlnia, mert normális élményt a jól ismert márkák órái fognak biztosítani. Érdemes a Huawei okosórái, a Samsung okosórái és az Apple órái közül választani első körben. Itt csalódás nem érhet minket, hiszen évek óta a piacon vannak, jól ismert, megbízható márkák és minőséget nyújtanak a használóinak.

Samsung Galaxy Watch Active 2 (SM-R830)

Na, de mire is jó az okosóra?

Amíg a fitnesz eszközöket kevésbé kell elmagyarázni, hogy mire valók, a drágább okosórák már más kategóriát képviselnek árban és tudásban is. Miért kell ez nekem? Szeretnék néhány példát megosztani, hogy mire használom én már 7 éve az okosóráimat:

 • Érintésmentes fizetés a termináloknál órával
 • Reptéren a jegyed helyett az órádon megjelenő QR kódot csippantod, de nem baj, ha nem repülsz sokat, az összes vonalkódos hűségkártyád kódját tárolhatod az órádon, nem kell az a sok plasztik vacak a pénztárcádba. (És igazából pénztárcára sincs szükség, mint azt fentebb olvashattad.)
 • Jön egy üzenet, de nem tudod, hol a telefonod, vagy csak épp kényelmetlen lenne elővenni, esetleg egy tárgyaláson ülsz? Az órádra pillantva látod, hogy egyáltalán fontos-e vagy sem. Akár válaszolhatsz is gyorsan egy érintéssel. Ha a szituáció engedi, szóbeli válasszal is diktálhatsz.
 • Tele a kezed épp, vagy mosogatsz, de valaki hív? Vedd fel az órádon kihangosítva a telefont.
 • Navigálnod kell, vagy csak nyaralás közben bejárnád Athén utcáit, mert épp szeretnél a Syntagma térre eljutni? Elég csak az órádon követni, hogy hány méter múlva merre fordulj.
 • Okosotthonod van? Épp hazafelé tartasz valahonnan, mondd az órádnak, hogy kapcsoljon be a légkondit 23 fokra, hogy lehűtse a lakást mire hazaérsz. Vagy télen kapcsold vele a fűtést! Égve hagytad a villanyokat? Kérd, hogy kapcsolja le mind!
 • Elmehetsz futni telefon nélkül, a Bluetooth fülesed az órára csatlakozik, arról hallgatsz zenét, az óra GPS-e követi merre mész, és folyamatosan tájékoztat az aktuális teljesítményedről, meg persze méri közben a pulzusod.
 • Napi szinten mérnél vérnyomást? Megoldható. EKG kell? Pipa! A Samsung és Apple okosórái már egész pontos eredményekkel tudnak szolgálni, próbáltam!
 • Konditeremben a WiFi-re csatlakozol, hallgatod kedvenc Spotify listáidat BT fülessel, közben persze fut az edzés a háttérben.
 • Az öltözékedhez igazíthatod cserélhető szíjjal és választasz egyet a több tízezer óra számlap közül, vagy csak lefotózod a ruhádat és annak színeiből mixel egy hozzád passzoló számlapot.
 • Lecsekkolnád az időjárást? Gyors hozzáadnál a naptáradhoz egy eseményt? Beállítanál egy értesítést esetleg ébresztőt? Diktafonnal rögzítenél valamit? Kellene gyorsan egy számológép? Egyikhez sem kell a telefonod, az nyugodtan maradhat a szomszéd szobában, az asztalon, a táskádban vagy a kabátzsebedben.
 • Onnantól, hogy okosórád van, a telefonod lehet teljesen lenémítva, még rezegnie sem kell, mert megteszi helyette az óra a csuklódon. Innentől kezdve semmiről sem maradsz le, csak ránézel a csuklódra, ha rezzen, és ha fontos, foglalkozol vele.

Több ismerősöm van, aki amint elkezdett huzamosabb ideig okosórát használni, egyszerűen nem tudott nélküle meglenni. Olyan szinten meg lehet szokni az értesítések és a kényelem ezen módját, hogy utána szinte frusztrál, hogy óra nélkül nem tudod, mi történik a telefonodon, mert ahhoz meg kell nézned. Higgyétek el, az okosóra jó és hasznos dolog, de ha egyszer kipróbálod, utána örökké szükséged lesz rá!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Legjobb 3 fémházas laptop 2021

A fémházas laptopok általában a prémium és üzleti kategóriában érhetők el, strapabíró és elegáns kivitelüknek …