Nvidia GeForce Studio | RTX videokártya nem csak játékra

Az Nvidia Studio egy speciális szoftveres és hardveres ökoszisztéma, melyet az NVIDIA a kreativitásukat használó profik segítségére hozott létre, mint grafikusok, videószerkesztők, 3D modellezők és egyéb alkotók. Az Nvidia GeForce RTX videókártyákra és speciális Studio meghajtókra épülő kiemelkedően optimalizált teljesítményt kínálnak a kreatív szakemberek munkafolyamataihoz.

Videószerkesztés és videóvágás

Már a különböző videószerkesztők is támogatják az RTX kártyákat, így nagy teljesítményre lehet számítani a hardveres gyorsításnak köszönhetően a videóvágási folyamatokban. Nem csak fluid előnézetekkel dolgozhatnak a felhasználók, hanem a renderelési folyamat is felgyorsul, ezzel is elősegítve a hatékonyabb munkafolyamatokat.

Mennyivel gyorsabb a videóvágás?

  • Adobe Premier Pro 11x gyorsabb videószerkesztés
  • Blackmagic Resolve 10x gyorsabb videóvágás és színezés
  • Redcine-X Pro 30x gyorsabb a Red Raw videók szerkesztése

3D modellezés és animáció

Mivel az Nvidia Studio optimalizált Nvidia Geforce RTX videokártyák hatékonyan kezelik a nagy mennyiségű adatokat és a bonyolult 3D modellezést és még ezen felül támogatják a realtime előnézeteket és piszok gyorsan renderelnek, ez igencsak hatékony munkafolyamatokat eredményez. Ezzel pedig ismételten segítik a tervezők, modellezők munkáját, hogy vizualizálják és megvalósítsák kreatív elképzeléseiket, hiszen erről szól az igazi alkotói munka. És azt még nem is említettem, hogy ott az RTX GPU-gyorsított ray-tracing és AI alapú zajcsökkentés.

Mennyivel gyorsabb a renderelés?

  • Autodesk Maya 12x gyorsabb renderelés
  • Blender Cycles 21x gyorsabb renderelés

Fotószerkesztés

A grafikusok munkáját is nagyban segítik az Nvidia Studio-t támogató videókártyák, hiszen gyorsítják azokat, legyen szó Adobe Photoshopról, Lightroomról vagy egyéb támogatott képszerkesztőről. A hardveres segítségnek köszönhetően gyorsabban lehet manipulálni a nagy felbontással rendelkező képeket vagy éppen a speciális effektek és szűrők alkalmazása is sokkal gyorsabban alkalmazható.

Mint az látható, a fentiek alapján, az Nvidia Studio nagyban megkönnyíti az alkotói kreatív munkafolyamatokat, legyen szó akár videó vagy képszerkesztésről, modellezésről, de akár ide vehetnénk a digitális festészetet is. A művészeti folyamatok gyorsítása pedig mindenkinek jó, hiszen az idegőrlő lassúság akár egy előnézeti kép, akár egy komplett renderelés esetén most jóval rövidebbre tehető.

Nézzünk még néhány felhasználási területet, mely nem csak a konkrét vizuális, kreatív munkafolyamatokról szólnak első körben, mégis erőteljes támogatást élveznek az Nvidia Studio részéről.

Milyen extra sebességeket kapunk képszerkesztésnél?

  • Adobe Lightroom 3,5x fotóbeállítás
  • Adobe Photoshop Lightroom Classic magas felbontású képalkotása felgyorsítható a Library panelben
  • Közel nulla késleltetési idő képbeállításokra a 4k és 5k kijelzőkön develop modulban

Live streaming és tartalommegosztás

A Twitch, Youtube és egyéb tartalommegosztó platformok is támogatást élveznek az Nvidia Studio-n keresztül. Vegyük akár csak az Nvidia Broadcast-ot, ami képes a legdurvább környezeti zajokat is kizárni és csak a felhasználó hangjára összpontosítani akármilyen mikrofonon keresztül. De ugyanez képes valós időben a háttér elhomályosítására, kivágására vagy akár helyettesítésére is mélység élesség hardveres érzékelése nélkül.

Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR)

Erőteljes teljesítményt biztosít a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásaihoz, mint például sokkal magasabb képfrissítés vagy akár valós idejű renderelés. Ezek mind a simább VR és AR élményt eredményeznek természetesen.

Az NVIDIA Studio-nak hála a kreatív szakemberek optimalizált eszközöket és technológiákat használhatnak, így munkájukat hatékonyabban és gyorsabban végezhetik. A támogatott RTX videókártyák és azok megfelelő driverei megbízható és erőteljes eszközöket kínálnak a kreatív projektekhez, amelyek lehetővé teszik a professzionális szintű teljesítményt és egy jobb alkotói élményt. Másra nincs is szükség a hatékony munkavégzés eléréséhez, csupán egy olyan asztali gépre vagy notebookra, mely tartalmaz egy támogatott RTX videókártyát.

Itt találhatod az Nvidia RTX 30 notebookok listáját, itt pedig az Nvidia RTX 40 notebookok vannak.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.