Notebook iskolakezdésre az Nvidia Geforce RTX tudását felhasználva

Napokon belül iskolaszezon és az elmúlt pár évben megtanultuk, hogy bizony a gyerekeknek sem árt saját notebook. Nemcsak azért mert bármikor jöhet egy újabb online oktatási hullám, hanem ettől függetlenül is a 21. században már elengedhetetlen a technika fejlődésével és az internet elterjedésével az online információszerzés az iskolai tananyag mellé. Régen még számítástechnika szakkörök voltak, most már lassan tanítani sem kell, a gyerekek belenőnek és mindennapi eszközként használják a számítógépet.

Hogyan válasszunk notebookot iskolásoknak?

Érdemes figyelembe venni a tanuló korát. De talán még okosabb olyan gépet vásárolni, amely több évre is megfelelő sebességet és tudást biztosít a gyorsan növekvő csemetének, akinek az igényei is változnak az évek múlásával. Ezért is érdemes RTX GPU-val szerelt notebookot vásárolni, hiszen az NVIDIA olyan hardveresen támogatott szoftveres szolgáltatáspalettával rendelkezik, mely kielégíti tanulási folyamathoz kapcsolódó igényeket.

Nézd meg a videós tesztet is!

Hogyan támogatja az NVIDIA már egy alap RTX GPU-val is a tanulást?

GeForce RTX 3050

Az NVIDIA rengeteg olyan szolgáltatással rendelkezik, mely a tanulási folyamathoz és azon felül is az online jelenlét minőségével kapcsolatban nyújt magas szintű szolgáltatásokat.

A legfontosabb talán az NVIDIA Broadcast, mely játék stream-ekhez lett fejlesztve, de tökéletesen alkalmazható online oktatás közben is. A mesterséges intelligencia képes a hátteret levágni, és akármilyen díszletet behelyezhetünk, így nem látszik, ha a kamera terében mozgás van, például anyu porszívóz. Máris jön a következő fontos funkció, a zavaró zajok eltávolítása. Ugyanis az NVIDIA broadcast képes a beszédhangunkat leválasztani az összes környezeti zajról, pontosabban kioltja azokat. Így a túloldalon nem hallható a porszívózás, csak a beszédhang. Nincs több gatyában a háttérben elsétáló apuka vagy zajongó testvér, szülők.

Mindemellett erőteljes hardveres támogatást ad már az NVIDIA RTX 3050-es modellel szerelt notebook is a képszerkesztéshez, alapvető videóvágáshoz. Ha éppen a házifeladat azt megkívánja, mert napjainkban már a beadandók is sokszor online készülnek. A füzeteket kezdjük elfelejteni, lassan hamarabb gépelnek a gyerekek, mint ha kézzel írnának.

Hogy mit szeretnek még a gyerekek? Játszani. Akár az NVIDIA RTX 3050-et is lehet erre használni, főleg ha olyan játékról van szó, mely támogatja a DLSS-t. Utóbbit bekapcsolva egy lényegesen alacsonyabb felbontásról akár HD felbontásra is szert tehetünk, hiszen a mesterséges intelligencia 16K felbontáson tanulja meg, hogyan nézzen ki a kimeneti kép. Így egy valós idejű, teljes képrekonstrukció történik, nem csak egy sima felskálázás. Ezzel a technológiával komolyabb játékokat is képesek leszünk futtatni magasabb FPS szám mellett. A DLSS-ben több minőségi szint is létezik, attól függően, hogy a GPU mennyi időt tölt a képrekonstrukcióval. Csak egy hajszálnyival drágább egy ilyen GPU-val szerelt notebook, mint amiket enélkül, jóval gyengébb integrált GPU-val kapunk.

Ebben a kategóriában az alábbi két notebookot ajánljuk most szeptember 13-ig akciós áron:

GeForce RTX 3060

Itt bizony már nem belépő szintű gamer notebookról beszélhetünk, hanem egy normál gamer eszközről. Példaként ott az ASUS ROG STRIX G15 G513 modellje, amiben AMD Ryzen 7 6800H proci, 16GB DDR5 memória és 512GB M.2 SSD mellett pörög egy NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6 grafikus vezérlő. Na egy ilyen masinával már bátran csatába mehetünk. Persze csak és kizárólag akkor, ha elkészültünk a házifeladattal 🙂 A DLSS viszont itt is jól jön, hiszen sokkal látványosabb grafikai beállítások mellett érhetünk el magasabb FPS számot, melyet akár egy 144Hz-es monitoron sokkal inkább élvezhetünk.

Ebben a kategóriában az alábbi két notebookot ajánljuk most szeptember 13-ig akciós áron:

GeForce RTX 3070/3080

Természetesen a jót lehet fokozni jobbra és bivaly erősre is, így az RTX GPU-k komolyabb modelljeivel a legkiválóbb gamer notebookok közzé is betekinthetünk, ahol a határtalan játékélmény és az Ultra grafikai beállítások várnak minket élvezhető FPS szám mellett. A DLSS alkalmazásával pedig olyan magas FPS értékeket érhetünk el ULTRA beállításokkal is, melyekről eddig álmodni se mertünk. De ne feledjük azt sem, hogy ezek az RTX GPU-k már olyan igényes alkotói feladatokra is alkalmasak, mint a 3D modellezés és a renderelés. Meg se kottyannak nekik az ilyen feladatok elvégzései sem.

Ebben a kategóriában az alábbi két notebookot ajánljuk:

Konklúzió

A gyereknek tanulnia kell, de mivel gyerek, szüksége van kikapcsolódásra és játékra is. Hiszen minden társa játszik és ha Ő kimarad, kirekesztve fogja érezni magát. Fontos a tökéletes arány megtalálása a kötelességek, a tanulás és a szórakozás között. De miért ne adnánk meg neki a lehetőséget, hogy ugyanazon az eszközön végezhesse el a házi feladatát és lazíthasson is kicsit? 2022-t írunk és tudjuk, nincs visszaút, csak előre!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.