Kezdőlap / Tudomány / Mobiltelefon függőség – Az érintőképernyős betegség

Mobiltelefon függőség – Az érintőképernyős betegség

A modern technológia egyre nagyobb hatást gyakorol hétköznapi életünkre. Ma már alig tudunk végigmenni úgy egy utcán, hogy ne botlanánk bele valamibe, ami a cyber-térhez van kötve, processzor dolgozna benne, vagy bármilyen köze lenne az informatikához. Ez a jellegű térhódítás a rengeteg pozitív hatása mellett természetesen sötét foltokat is hagyott a kultúránk fejlődésében.

Mint informatikával és a technológiai fejlődés promótálásával foglalkozó felület, a Notebook.hu is fontosnak érzi, hogy a területtel kapcsolatos függőségekre felhívja a figyelmet. Rövid összeállításunkban kitérünk arra, hogy kire lehet veszélyes a mobilfüggőség, hogyan észlelhetjük és, hogy korai stádiumban mit lehet ezzel kezdeni. Fontos, ezek nem „profi” tanácsok, így adott helyzetben már megéri profihoz fordulni. Részünkről, csak segíteni szereznénk a téma „fogyaszthatóbb”, rövidebb bemutatásával.

Kik lehetnek könnyebben telefon függők?

Az Eduline májusban közölt cikkében olvasható, hogy a lányok majdnem kétszer annyira hajlamosak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk, ami abból adódhat, hogy többet használják a közösségi médiát és az üzenetküldő szolgáltatásokat. Ezt a megállapítást egy dél-koreai tanulmányból idézik, ami hozzátette, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek mobilfüggők azok a diáklányok, akik fogyasztanak alkoholt, rosszabb a tanulmányi teljesítményük vagy éjfél után fekszenek le.  Az összesítést nézve, az alkoholt fogyasztó diákoknál 1,7 százalékkal nagyobb volt a kockázat a többiekhez képest. A fiúkra kitérve, ők a közösségi média és üzenetküldő-applikációkat nagyjából fele annyit használták, mint a lányok.

A tanulmány emellett az alvási szokásokat is vizsgálta. A legnagyobb kockázatnak kitett serdülők 40,4 százaléka hat vagy annál kevesebb órát aludt éjszaka, míg az alacsony kockázatú csoportnak csak a 28,3 százaléka pihent ilyen keveset. “Az alvás minősége serdülő korban hatással van a fejlődésre, az érzelmi stabilitásra, a tanulási képességre. Ezért alapvető, hogy kezeljük az okostelefon-függőséget, amely befolyásolja a megfelelő alvási szokásokat” – fogalmaztak a kutatók.

Hogyan vedd észre a telefon függőséget magadon, vagy másokon?

Mint minden függőségnél, úgy a mobilunkhoz való túlzott ragaszkodásnál is fontos időben felismerni a helyzetet. Korábban Edwin Salsitz gyűjtött össze, mik azok a jelek, amire érdemes figyelnünk, ha valakinél a függőséget gyanítjuk.

– Túlságosan leköti a figyelmünket a telefon: a legbanálisabb helyzetekben is érezzük az igényét, hogy ránézzünk. Nem telik el egy fogmosás anélkül, hogy rá ne néznél? Zavar, ha olyan helyen vagy, ahol nem veheted elő? Ébredéskor első dolgod megnézni és elalvás előtt is még percekig rajta csüngsz? Figyelj oda!

– Képes vagy meglenni nélküle? Ha egy étteremben, társas összejövetelen folyamatosan a képernyőt nézed, és egy percig sem vagy képes a készüléket az asztalon hagyni, és ez teljesen normális viselkedés számodra, akkor Salsitz szerint neurobiológiailag abszolút megalapozott az addikció meghatározás használata.

– Ha elveszik a telefonod, ingerlékeny és érzékeny leszel, mintha hiányozna valami, illetve kényszert érzel, hogy leellenőrizd, ha már tíz perce nem nyúltál hozzá? Ezek a függőség jelei, nem csak fizikai, de érzelmi tünetek is.

– A függő emberek tudják, hogy a függőségük probléma, és ezt igyekeznek leplezni mások előtt. Cikinek érzed, hogy már megint a telefonod bújod? Ha már te is érzed azt, hogy ez sok, akkor ideje tenni ellene.

– A telefonba menekülés: a cigi, az evés és az ivás is ilyen, így a telefonunk is menekvést jelenthet a hétköznapok problémái elől. Lefoglaljuk magunkat mém-oldalakkal, social media felületekkel, hiszen a negatív érzésekre keresünk ilyenkor megoldást.

Hogyan lehet „leállni”?

Léteznek erre már komolyabb, szakemberek által kísért foglalkozások, de amennyiben észrevesszük magunkon a túlzott telefonhasználatot, úgy mi is megpróbálhatunk tenni ellene. A Ridikül gyűjtött össze pár hasznos tippet, amivel egyfajta enyhébb digitális detoxra küldhetjük magunkat. Első lépés a „mobilmentes” zónák kijelölése: határozzunk meg olyan helyeket, ahol szándékosan nem vesszük elő a mobilunkat. Lehet az a fürdőszoba, a hálószoba, de azt is megfogadhatjuk, hogy reggel a metrón vagy az autóban utazva sem vesszük elő. Eleinte nehéz lesz, de lassan természetessé válik, hogy nincs az adott helyeken a kezünkben (elvileg 66-szor kell valamit megismételni, hogy rutinná váljon… lehet, hogy itt hamarabb is meglesz). Opció az elterelés is! Hallgassunk helyette zenét vagy hangoskönyvet utazás közben, vagy válasszunk egy jó könyvet, ami ráadásul a kezünkben is lehet a telefon helyett. Gondoljunk rá úgy, mintha egy rossz szokást jó szokásra cserélnénk. Segíthet a leszokásban, hogy határidőket húzunk saját magunknak. Az okostelefonokra már elérhető applikáció, ami méri a telefonos aktivitásunkat, így megfigyelhető, hogy mivel töltünk sok időt. Ezeket visszafoghatjuk, vagy akár meghatározhatunk magunknak olyan időszakokat, amikor nem nyúlunk a telefonunkhoz: lefekvés előtt egy órával, fixen 13.00 és 14.00 között, stb. Az egyik legfőbb lépés viszont az, hogy a „haszontalan” appoktól megszabaduljunk, vagy időzítsük a használatukat. Állítsuk le az értesítőket és csak meghatározott időpontokban nézzünk rá a fontosabb alkalmazásokra, a haszontalanokat (pl. sok időt elvevő játék, vagy közösségi médiás app, ami csak „nézelődésre” jó) szedjük le.

A fentebbi jó tanácsokat és intő jeleket szem előtt tartva érdemes átgondolni mobil-használatunkat. Sokszor nem tűnik fel, hogy merre tartunk, ezért kérdezzünk rá ismerőseinkre, hogy mit gondolnak telefonhasználati szokásainkról. Ha szerintük sokat használjuk, próbáljunk meg odafigyelni magunkra. A szemünk, az alvási szokásaink és a hétköznapok egyéb fontos tényezőire jutó energia megéri ezt a kis odafigyelést.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Samsung Galaxy S10 vs Nokia 3310 | 450 méteres zuhanás

Mit csinál egy átlag tech-videós, amikor kézhez kapja a piac legújabb csúcstermékét? Indítás után lelkesen …

%d blogger ezt szereti: