Kezdőlap / Cikkek / Mit csinálj otthon?

Mit csinálj otthon?


Most a legtöbben otthon tartózkodnak, a diákok nem járnak iskolába, a felnőttek nagy része pedig munkahelyre. De mivel üssük el az időt? Erre van pár ötletünk.

Persze a a diákoknak továbbra is tanulniuk kell és a legtöbb otthon ülő felnőtt is home office-ban tengődik, még mindig ott vannak a délutánok és a hétvégék. Ilyenkor megszokott időtöltéseink – legyen az konditerem, találkozás haverokkal, fürdőbe járás – mind-mind kiesnek. Mit csinálj akkor otthon? Íme, néhány ötlet!

Játssz valamivel!

A legtöbben játszanak. Szinte minden háztartásban fellelhető egy PC vagy konzol, legyen az Xbox One, PlayStation 4 vagy Nintendo Switch.

  • Legtöbben a Fifa 20-al rúgják a virtuális bőrt, az pedig elérhető PC, Xbox, PlayStation és Nintendo Swith platformokon is.
  • Persze ott van még a GTA 5 is, annak is az online verziójával szokás játszani, hiszen a single módot mindenki végigvitte már csilliószor.
  • Aki viszont se sport, se GTA, de nagy szerelmese a Csillagok háborújának, játszhat a Star Wars Jedi: Fallen Order-el, beleélve magát a komolyabb lézercsatákba akár szárazföldön, akár az űrben.
  • És aki még mindig nem találta meg kedvencét, biztos vagyok benne, hogy The SIMS 4-ral szívesen játszik, hiszen nincs is jobb, mint Istent játszani egy rakás emberke felett, és igazgatni hétköznapi életük ösvényét.
  • Battle Royal játékokból is van rengeteg, de a leginkább menő most a PUBG valamint a Fortnite. Lehet vitázni melyik jobb, de ezzel is több millióan ütik el az időt. Ezek annyi platformra megjelentek már, hogy lassan csak a kenyérpirítóra nem találunk megfelelő átiratot. Mobilon is teljesen élvezetes, így nem marad ki senki a jóból.
  • A háború szerelmesei pedig akár hadban is állhatnak egymással, hogy a COD vagy a BF a jobb játék. Mindenesetre a Call of Duty: Modern Warfare és a Battlefield V még most is a legszórakoztatóbbak, főleg multiban.

Mint az látható a SIMS-en kívül az összes játékot a multiplayer miatt szeretik a rajongók, most viszont biztosan találunk csapattagokat a közös mókához, hiszen a legtöbben otthon ülnek.

Tanulj nyelveket mobillal!

Amikro az embernek sok ideje van, hasznos lehet tanulni valami újat, vagy továbbfejleszteni egy már valamilyen szinten elsajátított tudást. Itt jön be a képbe a nyelvtanulás vagy továbbfejlesztés lehetősége. Miért ne erősítenéd az angolod, pofoznád ki a németed vagy porolnád le orosz nyelvtudásod, hogy magasabb szintre emeld? Esetleg tanulnál valami újat? Spanyolt, franciát, mandarint? Erre is van lehetőség.

A témában 2 igazán jó appot ajánlanék, kezdjük is az elsővel, a Duolingo-val. Aki még nem ismerné, ez egy roppant hasznos nyelvtanuló alkalmazás, ahol írást, olvasást, kiejtést gyakoroltatnak és nem utolsósorban nyelvtant. De ez utóbbit nem a megszokott száraz formában, hanem példamondatokon keresztül ragad ránk. Nem tudjuk, minek mi a nyelvtani szabálya, csak egyszerűen ráérzünk majd, hogy helyes egy mondatszerkezet vagy egy igeidő. Különböző témákat egyre komolyabb szinteken visz végig az alkalmazás, nem baj, ha hibázunk, mert abból tanulunk. Minden hibás feladatot addig mutogat, amíg a helyes megoldást nem adtuk rá. Sokszor van, hogy nekünk kell szóban a helyes megoldást megadni, és az app figyeli a helyes kiejtést. Követhetjük ismerőseink pontjait is, valamint hasznos hogy akár PC-n is folytathatjuk regisztrált fiókunkkal a leckéket onnan, ahol mobilon abbahagytuk. Szerencsére ingyenesen is használható, viszont előfizetés nélkül igyekeznünk kell minden nap teljesíteni a minimum 1 (kb. 5 perces) lecke gyakorlását, különben elvesznek a pontjaink.

A második alkalmazás a Drops, ami lényegében a szókártyák virtuális és interaktív megfelelője. Látunk egy szót képként és ki kell választanunk a 4 helyes szó közül, hogy melyik az, vagy szótagokból kell összerakni, esetleg betűkből. De olyan is van, hogy látunk egy szót, és a képek közül kell a helyeset kiválasztani. Különböző témák és nehézségek vannak. Amikor egy új témát kiválasztunk, jönnek sorban a szavak, és eldönthetjük, hogy meg akarjuk-e tanulni vagy már ismerjük. Ez alapján épül fel a szavakból álló lecke. Ez is nagyon hasznos alkalmazás a szókincsünk növeléséhez. Ha már a Duolingóban megtanulunk mondatokat, szerkezeteket, akkor tudjuk más szavakkal is behelyettesíteni.

Hallgass zenét, táncolj!

Nincs is jobb, mint egy hordozható hangszórón a kedvenc zenédet hallgatni. Kiülni az erkélyre, és hallgatni azt, ami igazán tetszik. Persze ne zavarj vele másokat, ha nagyobb hangerőre vágysz, inkább menj vissza a lakásba! 😀

Tehát hordozható hangszórók terén a JBL az egyik legjobb. Mindenféle méretben és célra terveztek már hangszórót, legyen akár egy táskára vagy övre csatolható kis hangkeltő, esetleg közepes méretű rádiós hibrid, mind megfelel a célra. Ha igazán durva hangzást szeretnél, de azt beltérre már szinte nem is ajánlanám, akkor a JBL Boombox-tól elájulsz. Na, ennek olyan hangja van, hogy hanyatt esel.

Olvass könyvet!

Szerencsére 2020-ban már ez nem azt jelenti, hogy el kell menni a könyvtárba vagy egy könyvesboltba, hanem előkapjuk mobilunkat, tabletünket, jobb esetben eBook readerünket, és töltünk rá pár jó könyvet.

Sok elektronikus könyvesboltból vásárolhatunk már online könyveket, szerencsére viszont vannak ingyenesen elérhetőek is, mint például a pdfkonyvek.com, ahonnan több ezer könyv tölthető le ingyenesen mindenféle műfajban, legyen az ifjúsági, fantasy, krimi, dráma, romantikus, történelmi, tudományos, stb. De ne feledkezzünk meg a mek.oszk.hu-ról sem, ami a Magyar Elektronikus könyvtár weboldala, továbbá ott a papirontul.hu is további rengeteg, ingyen letölthető könyvért.

Az olvasás igazán jó elfoglaltság, megnyugtat és mindent a fantáziánkra bíz. Miért ne olvasnál te is? Ráadásul rengeteg fát megmenthetsz, ha elektronikusan olvasol. 😉

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …