Kezdőlap / Cikkek / Milyen szinű a golyó? | Az internet nagy szemfényvesztői

Milyen szinű a golyó? | Az internet nagy szemfényvesztői

„Eltalálod, hogy milyen színű a golyó?”, „Sosem találnád ki, hogy milyenek a golyók valójában” – és ehhez hasonló kattintásvadász címekkel bombázták teli a közösségi média felületeit a lájk-gyűjtő oldalak. Az apropót egy remek illúzió keltette… amihez hasonlót már látott az internet.

Minden évben van valamilyen trending téma az interneten, ami az illúzióra, a szemünk megtévesztésére épül. Az elmúlt időszakban ruhák valódi színén vitatkozhattunk, de sziluettek forgási irányán lamentálhattunk és mozgónak tűnő, ámde statikus képeken ámuldozhattunk. Ezeket a „netrobbantó” alkotásokat követi most a University of Texas professzorának, David Novicknak a képe, amin 12 BARNA, de az RGB skála színeivel szisztematikusan metszett gömböt láthatunk.

Addig, amíg nem koncentrálunk 100%-osan arra, hogy a formák színeit figyeljük, az agyunk hajlamos arra, hogy a formákon átfutó csíkok hatására teljesen más árnyalatban mutassa azokat – ahol a kék fut át a testeken, ott egy kicsit kékesebb az árnyalat, a vörösnél vöröses és így tovább, lásd a képen. A téves érzékelést dióhéjban az okozza, hogy a fedő csíkokról kapott jeleket az agyunk összemossa a gömbformákéval, így azok színe összemosódik. Ezeket a típusú agyi színtévesztéseket Munker-illúziónak nevezzük.

Novick már 2018-ban is publikált egy hasonló képet, Akiyoshi Kitaoka, a Kyoto-i egyetem pszichológiai karán dolgozó professzor közreműködésével. Vizsgálatuk az agy színfelismerő készségeire koncentrált… és, hogy mi indította el a kutatást? Nos, az a 2015-ös „kék-fekete, vagy arany-fehér-e a ruha?” vita amit már előbb a felvezetésben is emlegettem. Érdekes, hogy egy egyszerű netes mém milyen hatással lehet a tudományra: egyszerre szül egy újabb izgalmas tartalmat és lendíti elő az agyunk megismerését.

Érdemes Twitteren ránézni Novick professzorra, ugyanis gyakran osztja meg a munkájához hasonló „rajongói” változatokat, amik az elemek és színek cseréjével játszanak.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

5 számítógépes játék, amivel a mai napig érdemes játszani!

Manapság szinte minden nap találkozunk új, addig nem látott számítástechnikai fejlesztésekkel, konzolokkal és játékokkal. A …