Kezdőlap / Cikkek / Milyen fotókkal dobd fel az Instagramod?

Milyen fotókkal dobd fel az Instagramod?

 

Gondolkodtál már rajta, mitől olyan népszerűek a hazai és nemzetközi influencerek? Hogyan lehet elindulni ezen az útvonalon, vagy hogyan tudnád csak szimplán izgalmasabbá és látványosabbá tenni a saját Instagramos, vagy egyéb social mediás felületedet? Összeszedtünk most pár tippet, hogy segítsünk neked!

Megfelelő appokkal könnyebb!

Visszafelé haladva az időrendi sorrendben, kezdjük most az utómunkával. Rengeteg remek és egyszerűen kezelhető applikáció dobhatja meg a képeink minőségét, alakíthat ki egyedi stílust a felületünknek. Létezik rengeteg, jobban és kevésbé összetettebb változata ezeknek a programoknak, így az Instagram saját felülete mellett (ami az abszolút kompaktságra ment rá), vegyünk át most párat. Személyes kedvencem az Unfold és a Snapseed nevű appok párosa. Előbbiben a polaroid képeket idéző keretekkel és stílusos feliratokkal dobhatjuk fel a képeket, illetve magát a képet is módosíthatjuk. A Snapseed-et többen a telefonos Photoshopnak hívják, hiszen rendkívül részletes beállítási lehetőségeket kínál, HDR beállításokkal, keretezéssel és különböző stíluselemek finomhangolásával. Feliratozásban az igazi nagymenőnek az Overlay nevű applikációt nevezném, ahol a beépített szövegek mellett mi is tudunk hozzáadni, a divatos betűtípusok használatával, pár mélyenszántó gondolatot. A képeket különböző maszkokkal és kevert rétegekkel (Blend) tuningolhatjuk, de tessék odafigyelni…egy bizonyos szint után már bőven giccsesség tud válni a dolog.

Nézz szét!

Folytatva az előző gondolatot, ha látjuk, hogy egy fotó stílus divatossá válik, próbáljuk meg azt imitálni a nekünk megfelelő módon. A HDR effektus (túl)használata máig népszerű, ahogy a vintage, avagy régi polaroid képek imitációja is. Nem a trend, hanem egy stílusirányzat tetszik? Érdemes szétnézni olyan művészeknél, mint Peter McKinnon, akik saját YouTube-felületeiken mutatják meg, hogyan lehet imitálni az általuk, vagy más fotós/videós/influencer által produkált tartalmakat. A magyar vonalon Jancsó Gergely a telefonos képek komponálásáról készített remek videót, így őt is szívesen ajánljuk!

Hogyan komponálj?

Ugyan a fotózás, mint művészeti ág egy egész karriert végigkísérő tanulási folyamat, az egyszerű szabályokkal nekünk, közönséges halandóknak is érdemes megismerkedni. Ajánlom továbbra is, hogy próbálj imitálni és megtalálni a különbséget a saját képeid és a már befutott emberekével. Milyen szögből fotóznak és milyen fénykörülmények között? Alulról csak óvatosan, hiszen az tokát csinál a portrénál, a telefonunkat pedig este csak a legindokoltabb esetben használjuk (indokolt, ha elég jó a kamerája, vagy ha szemcsés, képzajos képet szeretnénk). A megvilágítás fontos, hiszen a fény befolyásolja a hangulatát a képnek, ahogy később a filterek is. Figyelj oda az aranymetszés szabályaira, vagy a képek szimmetrikusságára! Rengeteg apró részlet van, ami kis utána olvasással és gyakorlással rengeteget dobhat az összképen.

Összegezni pedig úgy tudnám, hogy megfelelő gyakorlás után alakítsd ki a saját stílusod. Megtetszett egy filter, egy beállítás, vagy tudnál magadnak állandó védjegyet csinálni egy külön Színegyensúly beállítással? Hajrá! Nem kell felírni minden fotóra, hogy „Sanyi Photography”, hiszen egy idő után a stílusod elárulja majd, hogy te készítetted a képet!

Persze, az sem utolsó, ha a piacon lévő legjobb telefonokkal készíted, a mai felgyorsult világban, ezeket a fotókat. Mi szívből ajánljuk a Huawei P20-sorozatból természetesen a legjobb kamerával felszerelt Pro modellt, ahogy a Samsung Galaxy S9+ sem okozott még igazán csalódást. Középkategóriában a P20 Lite kiemelkedő versenyzőnek tűnik, de ne felejtsük el, hogy a Xiaomi Mi Mix2S is meghatározó lehet versenytársaival szemben.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …