Kezdőlap / Cikkek / Miért szeretjük a kiscicás videókat? | Emlékezzünk Grumpy Cat-re

Miért szeretjük a kiscicás videókat? | Emlékezzünk Grumpy Cat-re


Forrás: WSMV

Az elmúlt hetek egyik „vezető híre” volt, hogy az internet egyik legnépszerűbb macskája az örök vadászmezőkre távozott. A „dögöljön meg a világ” arckifejezéséről híres cica 7 éves volt, eredetileg pedig Tartárszósznak hívták. Amellett, hogy megemlékezünk pár mémmel a híres négylábúról, megbeszéljük azt is, hogy mi „értelme” van a neten a macskás videóknak.

A mém-macsekről 2012-ben készült az első fotó, ami egyből bejárta az internetet. A törpe termetű, deformált állkapcsú – és emiatt folyton mérgesnek tűnő – cica pillanatok alatt az egyik legismertebb mémmé nőtte ki magát. A gazdik hamar meglátták benne az anyagi lehetőségeket, így a „Grumpy Cat” nevet levédették saját márkás cuccaik mellett, különböző szponzorált tartalmakhoz használták fel négylábú kedvencük fura ábrázatát. Grumpy, avagy Tartárszósz 7 éves korában hunyt el, egy húgyúti fertőzésben, emlékét viszont még hosszan őrzik majd az internetes portálok hasábjai.

Forrás: Vulture.com

Aki elég régóta használja az internetet és a közösségi médiát – bár ebben a témában elég egy-két nap is – az biztos, hogy n+végtelen mennyiségű cuki, kisállatos videóval találkozhatott már. Macskák, kutyák, rágcsálók… de igazából bármilyen kis/nagy állatról készült szívmelengető tartalmak sokasága osztódik meg napról-napra, amik – akár hiszitek, akár nem – még pozitív élettani hatásokkal is lehetnek ránk, nézőkre.

Dr. Jessica Gall Myrick, az Indiana University professzora a macskás videók hatásait vizsgálta egy tanulmányban. Myrick szerint ezek a tartalmak az állat-terápiás kezelések hatásaival érnek fel, azaz javítják a közérzetet, ezáltal pedig élénkítik és motiválják a résztvevőt. A világháló is pozitívumként jön a képbe: a „cukicicás” tartalmak megosztásával, vagy a posztok alatti hozzászólások által, a magukat introvertáltnak tartó emberek könnyebben tudnak kommunikálni, ismerkedni a hasonló ízlésű felhasználókkal. Amellett nem mehetünk el ugyan, hogy a macskás videók nézegetése nem éppen proaktív tevékenység, de Myrick szerint egy-két videó két feladat közti szünetben, pozitív hatással lehet a munkavégzésünk minőségére is a videók által termelődött „örömhormonoknak” köszönhetően.

Most, hogy meg tudod indokolni a főnöködnek, hogy meló közben miért nézel cicás videókat… gyere, ezt még nézd meg!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Xiaomi Mi 10 lite Youtube nyereményjáték

Nyerj Xiaomi Mi 10 lite telefont!

Kissé viseltes már a régi telód? Akkor most itt az esélyed, hogy beújíts egy vadiúj, …