Kezdőlap / Cikkek / Miért szeretjük a kiscicás videókat? | Emlékezzünk Grumpy Cat-re

Miért szeretjük a kiscicás videókat? | Emlékezzünk Grumpy Cat-re

Forrás: WSMV

Az elmúlt hetek egyik „vezető híre” volt, hogy az internet egyik legnépszerűbb macskája az örök vadászmezőkre távozott. A „dögöljön meg a világ” arckifejezéséről híres cica 7 éves volt, eredetileg pedig Tartárszósznak hívták. Amellett, hogy megemlékezünk pár mémmel a híres négylábúról, megbeszéljük azt is, hogy mi „értelme” van a neten a macskás videóknak.

A mém-macsekről 2012-ben készült az első fotó, ami egyből bejárta az internetet. A törpe termetű, deformált állkapcsú – és emiatt folyton mérgesnek tűnő – cica pillanatok alatt az egyik legismertebb mémmé nőtte ki magát. A gazdik hamar meglátták benne az anyagi lehetőségeket, így a „Grumpy Cat” nevet levédették saját márkás cuccaik mellett, különböző szponzorált tartalmakhoz használták fel négylábú kedvencük fura ábrázatát. Grumpy, avagy Tartárszósz 7 éves korában hunyt el, egy húgyúti fertőzésben, emlékét viszont még hosszan őrzik majd az internetes portálok hasábjai.

Forrás: Vulture.com

Aki elég régóta használja az internetet és a közösségi médiát – bár ebben a témában elég egy-két nap is – az biztos, hogy n+végtelen mennyiségű cuki, kisállatos videóval találkozhatott már. Macskák, kutyák, rágcsálók… de igazából bármilyen kis/nagy állatról készült szívmelengető tartalmak sokasága osztódik meg napról-napra, amik – akár hiszitek, akár nem – még pozitív élettani hatásokkal is lehetnek ránk, nézőkre.

Dr. Jessica Gall Myrick, az Indiana University professzora a macskás videók hatásait vizsgálta egy tanulmányban. Myrick szerint ezek a tartalmak az állat-terápiás kezelések hatásaival érnek fel, azaz javítják a közérzetet, ezáltal pedig élénkítik és motiválják a résztvevőt. A világháló is pozitívumként jön a képbe: a „cukicicás” tartalmak megosztásával, vagy a posztok alatti hozzászólások által, a magukat introvertáltnak tartó emberek könnyebben tudnak kommunikálni, ismerkedni a hasonló ízlésű felhasználókkal. Amellett nem mehetünk el ugyan, hogy a macskás videók nézegetése nem éppen proaktív tevékenység, de Myrick szerint egy-két videó két feladat közti szünetben, pozitív hatással lehet a munkavégzésünk minőségére is a videók által termelődött „örömhormonoknak” köszönhetően.

Most, hogy meg tudod indokolni a főnöködnek, hogy meló közben miért nézel cicás videókat… gyere, ezt még nézd meg!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …