Kezdőlap / Cikkek / Miért is jó a drón?

Miért is jó a drón?


Az elmúlt 2-3 év alatt ugrásszerűen megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik drónokat vásároltak maguknak. Pedig eredetileg nem otthoni szórakozás céljából fejlesztették ki a dróntechnikát. Mégis ez a technológia hatalmasat robbant az átlagemberek között méghozzá a DJI-nek köszönhetően. Nézzük is hát meg a drónok eddig történetét, majd merüljünk bele abba, hogy mit is érdemes megnézni egy drónon mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket.

Valószínűleg sokak számára elképzelhetetlennek tűnik, de az első drónokat, pontosabban az emberek nélküli területi eszközöket már az 1800-as évek közepétől használták méghozzá hadászati célokra. Mind az első, mind pedig a második világháború során vetettek be ilyen eszközöket sokszor az emberek számára veszélyes küldetések során.  A csatatéren igen hasznosnak bizonyuló kütyük végül felkeltették a kutatók érdeklődését, így a második világháború lezárulta után elkezdték keresni azt, hogy milyen területek lehetne még bevetni őket.

Így jutottunk el oda, hogy például a mezőgazdaságban, a természet megőrzésében, a veszélyeztetett fajok védelmében, gyógyszer, sőt akár ételkiszállításban is mindennapi jelenséggé vált a drónok használata. Mi azonban most nem ezeket az ipari illetve egyéb igen megterhelő feladatokat ellátó eszközöket szeretnénk bemutatni, inkább azt, amit az emberek előszeretettel használnak gyakori időtöltésként. Ehhez az általunk megvizsgált márka a DJI, amelynek drónjai az akciókamerákhoz hasonlóan egy kamerával vannak felszerelve, amelynek minősége és strapabírósága attól függően változik, hogy mennyire szerzünk be komoly gépezetet (azaz mennyi pénzt vagyunk hajlandóak rááldozni).  

Nem kell egyből megijedni: már igen alacsony összegért is a miénk lehet egy drón, azonban annak felvételei magától értetődően nem lesznek annyira élesek, mint egy profibb eszközé. Sokszor erre nincs is szükségünk: már maga a felvétel és a repülés élménye is meghatárózó lehet, így nem kell egyből súlyos százezreket elkölteni főleg úgy, hogy ha még egyszer sem irányított drónt az illető. Szerencsére azonban az előbb emlegetett cég tényleg mindenkire gondol. Különböző árfekvéssel készültek a vásárlóknak amelyek különböző „felszereltséget” takarnak. Azonban eszközeik kiemelkedő minőségűek és pille könnyűek (nem csoda, hogy a drónok Apple-jeként emlegetik a DJI-t illetve, és már hosszú ideje piacvezető kategóriájában).

Tehát akkor mi is fontos egy drónban úgy összességében? Nos az első, amit mindenképpen ajánlatos megnézni az a hatótávja, azaz, hogy mennyire távolodhat el a vezérlőjétől. Ezen kívül érdemes még nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy a lehető legkönnyebb gépet szerezzük be, ugyanis sokszor mi magunk cipeljük el A pontból B pontba és egy vasszerkezet hosszú távon, túrázás során elég megterhelő tud lenni . Azonban a ló másik oldalára sem szabad átesni: ha nagyon könnyű szerkezetről beszélünk, akkor ez azt is jelenti, hogy pillanatok alatt egy erősebb széllökés prédájává tud válni, amitől ha nem is sérül meg, de a felvételeink minősége élvezhetetlen lesz. Éppen ennek a problémának az elkerülésére szerelnek fel jó néhány drónt stabilizátorral, ami biztosítja a felvételek élességét. Természetesen ezen kívül fontos még megvizsgálni a kamera felbontás illetve minőségét is ugyanis sokan csak azért veszik meg ezeket az eszközök, hogy távoli, égbeli felvételetek tudjanak készíteni.

Na és mire lehet használni ezeket az eszközöket? Ennek természetesen, ahogyan az akciókameránál csupán a képzeletünk szabhat határt. Lehet videóra venni így bármilyen családi, baráti eseményt, gyönyörű tájképeket készíteni kedvenc helyünkről. Azonban egy dologra mindenféleképpen érdemes odafigyelnünk, hogy másik személyiségi jogait meg ne sértsük azzal, hogy „kamerára” vesszük őket így ha lehet a városon belüli reptetést mellőzzük.

Lassan itt a jó idő, te hol engednéd szívesen szabadjára a drónodat?

Szeretnél egy drónt? Kattints ide!

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Nincs szükséged új notebookra!… vagy mégis?

Kíváncsi vagy, hogy szükséged van-e notebookra? Esetleg a régit érdemes lenne-e lecserélned? Ezekre a kérdésekre …