Kezdőlap / Cikkek / Miért éppen notebookot? – 1.rész

Miért éppen notebookot? – 1.rész

Ez a kérdés néhány évvel ezelőtt fel sem merült volna, hiszen a notebookok megjelenésekor könnyű volt két elkülönülő territóriumot meghatározni, melyek egyikét az asztali PC uralta, a másik birtokosa pedig az új hatalmasság, a hordozható számítógép volt. Mára azonban megkérdőjeleződtek a határok, és új versenyzők is ringbe szálltak, hiszen az okostelefonok vagy éppen a tabletek nyilván erős alternatívának számítanak.

Notebook vs. asztali PC – Ma már számos eszköz közül válogathatunk, melyek hasonló teljesítményre képesek, hasonló felhasználási területet fednek le, mint a laptopok. Ott vannak például az asztali számítógépek. Egy szisztematikusan felépített pro/kontra érvrendszer alapján valószínűleg érdekes eredményt kapnánk (egy következő bejegyzésben meg is csináljuk majd), most vegyük csupán a legalapvetőbbeket.
A hordozhatóság nyilvánvalóan egy laptop mellett szóló pozitívum. Ha munkához, vagy az egyetemen szeretnénk elsősorban használni, esetleg az életvitelünkből kifolyólag sokat utazunk, akkor a laptop lehet a legjobb megoldás. Ezzel ellentétben az asztali számítógép mellett szól, hogy bár helyhez kötött, sokkal tágasabb teret biztosít a bővítésre, s általában is erősebb, mint egy átlagos laptop. Így a játékélmény szempontjából tekintve a kérdést, előnyösebb választás lehet egy asztali gép.
A hordozhatóság mellett érdemes még megemlíteni a felhasználók közötti váltás kényelmét is, ami szintén a laptop pro listáját izmosítja. Ha többen is használják a családban, akkor nem feltétlen kell egy közös helyiségben állnia, ahol senki nem illesztheti be igazán a magánéletébe.
Egy asztali PC-hez viszont jobb a hozzáférhetőség, vagyis könnyebb javítani, lehetséges az alkatrészenkénti csere.
Összefoglalva azt mondhatjuk tehát, hogy egy asztali számítógép többet adhat ugyan a teljesítmény terén, s az esetleges javítás is költséghatékonyabb lehet, közös gépnek, vagy munkaeszköznek mégis inkább egy laptop az, ami maximálisan kielégítheti az igényeket.

Sorozatunk további részei:
Miért éppen notebookot? – 2. rész
Miért éppen notebookot? – 3. rész
Miért éppen notebookot? – 4. rész

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Windows XP – Hogyan készült a legendás háttérkép?

A Lanka. Az egyik legnépszerűbb Windows operációs rendszer, az XP alapértelmezett kijelzője. A kép, amit …