Kezdőlap / Cikkek / Miért engedted ki a gyereket egyedül az Internetre?

Miért engedted ki a gyereket egyedül az Internetre?


Minden szülő szeme fénye a gyermeke. Óvja, félti a veszélytől, legtöbben az utcára sem engedik még őket egyedül egy bizonyos korig. Ne állj szóba idegenekkel, ne fogadj el semmit idegenektől, hangzik el sokszor eme bölcs tanács.

Ez régen jó páncél és jó tanács volt a gyerek számára. Na, de manapság, amikor a lurkót szinte páros lábbal rúgják a szülők az internet mezejére, mégis mi történik? Elment az a maradék józan eszük?

Attól, hogy a gyerek a szobában magában nyomkodja a mobilt, tabletet, számítógépet, konzolt, még nem biztos, hogy egyedül van, és az sem biztos, hogy nincs veszélyben. Sok szülő maximum azon zsörtölődik, hogy túl sok a képernyőidő a gyereknél, kicsit kimehetne az udvarra, játszótérre, stb. Arra viszont nem gondolnak, hogy a 21. században már bizony megváltoztak a kapcsolati síkok. Nem a játszótéren barátkoznak a lurkók, hanem a Fortnite-ban, nem a meséket nézik a TV-ben, hanem a Youtube celebek csatornáit, és nem a gesztenyét gyűjtik, hanem az XP-ket.

TE szülő vagy? Elgondolkodtál már azon, hogy a gyermeked kíváncsiságát mennyi választja el mobilnettel ellátott okostelefonján az erőszaktól, a pornótól vagy éppen egy pedofiltól? A válaszra hagyok egy kis gondolkodási időt, csak gondold végig, mennyi időbe telik beírnod a szex, pornó, gyilkosság szavakat a böngészőbe. Csak és kizárólag az választja el a gyerekedet ettől, hogy megfogalmazódik-e a fejében a kíváncsiság vagy sem az adott téma iránt. A találatok pedig nem biztos, hogy jó irányba fogják alakítani személyiségének fejlődését.

De persze az is előfordulhat, hogy teljesen normális dolgokat néz, majd a rendszer kapcsolódó ajánlásokkal egyre távolabb és durvább irányba tereli a csemetét:

De mi a helyzet a pedofíliával? Erre nem adtam választ, mert ennek egy nagyobb lélegzetű szakaszt szánok. Mégis hogy kerülhetne kapcsolatba egy gyerek pedofillal? Mondok mindjárt rengeteg példát. Bármilyen online felületen. A TikTok-on, amit egész nap lapozgat, a Youtube fiókján keresztül, amivel kommentál a videók alá, a Facebook fiókján keresztül a Messengeren, vagy akár az Instagramon. Valamelyik csak van a gyereknek, még ha nem is tudsz róla. Oké, elveszed a telefonját, máris minden megoldódott? Dehogy. Min játszik a gyerek, ha nem telefonon? PC, Xbox, Playstation? Már a single player játékok nem menők, mindent multiban kell tolni. A Fortnite-tól a PubG-n keresztül a CoD Warzone-on át bárhol megismerkedhetünk idegen “jóbarátokkal” vagy akár gyerekekre vadászó, közelükbe férkőző pedofilokkal. A szexuális ragadozóknak roppant könnyű dolguk van már ezeken a digitális vadászmezőkön. Egyből meg van a közös érdeklődés a “barátkozáshoz”, majd elcsábítják a gyereket valahová titokban, és ez szinte semmilyen erőfeszítésbe sem kerül részükről.

Ezek után is bátran kiengeded a gyereket az online térbe? Természetesen a Te döntésed, de remélem jó gondolatébresztő volt ez a cikk.

Mi a megoldás? Nem a gyerek eltiltása, hanem a ne állj szóba idegenekkel továbbfejlesztése. Elbeszélgetni a gyerekkel az internet veszélyeiről. Továbbá van lehetőség különböző szülői felügyeletekre pl. mobiltelefonon, tableten, PC-n. Több vírusírtó is képes alkalmazásokat blokkolni, használati időt korlátozni, webes kulcsszavakra szűréseket alkalmazni. Ilyenekre képes többek között a BitDefender, a Norton 360 Premium és a Kasparesky Total Security is, ráadásul egyúttal a gépünk biztonságáról is tudunk vele gondoskodni.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

PS5 és Xbox Series X megjelenése és ára

Minden gamer izgatottan várta 2020-ban, hogy a következő vezető konzolgenerációk megjelenési dátuma és ára napvilágot …