Kezdőlap / Tesztek / Microsoft Surface Go 2 teszt | kettő az egyben

Microsoft Surface Go 2 teszt | kettő az egyben


Már 7 éve annak, hogy a Microsoft megjelentette 2013-ban az első Surface készülékét Surface RT néven. Ők már akkor abban gondolkodtak, hogyan lehetne egy könnyen hordozható notebookot létrehozni, amin a Windows tabletként is használható, de egy szemvillanás alatt notebookká varázsolható.

Azóta is ezt a vonalat követik több-kevesebb sikerrel, az Apple például csak most jutott el odáig, hogy ezt a koncepciót sikeresen alkalmazza. A Microsoft a 7 év alatt folyamatosan tökéletesítette a modellt, és közben Surface fantázianév alatt kiadtak laptopot (Surface Laptop), asztali gépet, ami inkább egy nagy érintőkijelző, és a talpa a PC (Surface Studio), valamint egy igazi nagyágyút, a már komolyabb videókártyát is billentyűzetébe foglaló Surface Bookot. Mindegyikből legalább 2-3 modell van már a piacon, mégis a Surface  és a Surface Pro képviselik az egész vonalat a kezdetektől, ezért is jártunk már tavaly Surface Pro 7-nél.

A hosszas felvezető után a 2018-as megjelenésű, kicsit Surface Pro 6 előtt debütáló Surface Go utódját szeretném bemutatni, a Surface Go 2-t, ami 2020. májusában jelent meg. Felépítése szempontjából a Surface Pro sorozatra hasonlít, viszont azoknál kisebb és szerényebb hardverrel van felszerelve, mégis rengeteg dologban hasonlít. Elsősorban a prémium minőségben. Na, de lássuk magát az eszközt!

Külső megjelenés

Amíg az aktuális Surface Pro modellek 12,3” (2736 x 1824) kijelzővel vannak felszerelve, addig a Surface Go 2 kisebb méretének következtében 10,5” (1920 x 1280), szintén 3:2 arányú, 10 pontos érintés felismeréssel rendelkező kijelzővel bír, amit Gorilla Glass 3 véd. 

Ez fél coll növekedésnek számít az előd Surface Go-hoz képest, ahogy a felbontás is 1800×1200-ról nőtt 1920×1280-ra, a mérete viszont nem változott, csak a kávából faragtak le kicsit.

Nézd meg videós tesztünket is a Microsoft Surface Go 2-ről!

A Go 2 szintén megkapta az arcfelismerésre képes, Windows Hello-t támogató 5 MP-es, 1080P Skype HD video kamerát, dupla Studio mikrofonokkal. A két élén a kijelző melletti résben pedig 2W Dolby Audió minősítéssel rendelkező sztereó hangszórók találhatók.

A hátulján a már jól ismert kihajtható, zsanéros állvány található, amivel bármikor megtámaszthatjuk az eszközt, ennek a minősége még mindig lenyűgöző.

Ez alatt található egy MicroSDXC kártyaolvasó, mellyel bővíthetjük az egyébként 64GB (eMMC) vagy 128GB (SSD) tárhelyét modelltől függetlenül. Továbbá a hátulján található még egy 8MP autofókusszal ellátott 1080P kamera.

Micro SDXC olvasó a “quick stand” mögött
A felső élen csak a bekapcsoló gombot és hangerőszabályzót találjuk.
Jobb oldalon az első bemélyedés a “quick stand” kihajtását segítő nyílás található, mellette a mágneses Surface connect tápcsatlakozó, egy Type-C csatlakozó, mely töltésre is alkalmas, valamint egy 3,5” jack csatlakozó helyezkedik el.
Bal oldalon az LTE modellek esetén a SIM tálca található és szintén a “quick stand” kihajtását segítő mélyedés.
Az alsó élen csak a billentyűzet csatlakozásához szükséges mágneses részt találjuk a Surface Type Cover csatlakozóval.

Hardver és szoftver

Az akkumulátora 10 órás használatot ígér, persze annak függvényében, hogy mire használjuk. Ezt a 10 órát úgy tesztelték, hogy 8 ablak volt megnyitva/használva böngészőben, office alkalmazásokat használtak, készenléti módban tartottak alkalmazásokat, folyamatos volt a WiFi csatlakozás, automatikus fényerő ki volt kapcsolva, és 150nit fényerő volt beállítva.

A Surface Go 2 mérete 245 mm x 175 m x 8,3 mm és attól függően, hogy normál vagy LTE modellről van-e szó 544g vagy 553g (LTE) a súlya és magnézium a külső borítása.

Memória tekintetében lehet 4GB vagy 8GB memóriával szereltet vásárolni, valamint a processzor is változik az Intel Pentium Gold 4425Y-ról 8. generációs Intel Core m3-ra a nagyobb memóriával és több tárhellyel felszerelt modellben. A grafikus megjelenítésért egy Intel UHD Graphics 615 felel.

Az alapfelszereltség része csak a tablet és a töltője, a Type Covert, esetlegesen egeret, tollat (Surface Pen), tekerőt (Surface Dial) külön kell megvásárolnunk, viszont rengeteg színvariáció áll a rendelkezésünkre.

Microsoft Surface Pro 6 és mellette a Microsoft Surface Go 2

Szenzorok tekintetében van fényszenzor, gyorsulásmérő, giroszkóp és mágneses érzékelő. Vezetéknélküli kapcsolatra ott a BT 5.0, WiFi 6 (ax) és modell függvényében az LTE modem, ami Nano SIM fogadására képes. Van még GPS és GLONASS is.

Szoftveresen a Windows 10 Home in S mode amit kapunk. Ez az S mode egy biztonsági verzió, ami csak a Microsoft Store-ból enged alkalmazásokat telepíteni, és böngészésre csak a Microsoft Edge-et engedi. Szerencsére ebből pár kattintással átválthatunk az alap Home verzióra, de ez csak egyirányú váltás, akkor az S mode-ra már többé nem válthatunk vissza.

Kinek ajánlott? – Használhatóság

Mivel maga az eszköz kicsi, könnyű, egyszerűen hordozható, irodai munkára tökéletesen megfelel. Így azoknak ajánlom, akik ilyen jellegű munkára fognák be, főleg office és böngészés, filmnézés céljából, és ezért a hordozhatóságot helyezik előtérbe. Én is a könnyű hordozhatóság miatt választottam a Surface 6 Pro-t anno, amit azóta sem bántam meg, bár azóta már Surface Pro 7-nél tartunk.

Microsoft Surface Go 2 és Surface Pro 6 Type coverrel zárt állapotban

Hordozhatósági szempontból a Surface Go 2 még kisebb, még észrevétlenebb tud maradni. Praktikus, hogy akármikor notebookká alakítható és a billentyűzetén gépelni nagyon kényelmes. Főleg, hogy a mágneses felpattintással adhatunk neki egy kisebb dőlési szöget is. A zsanér is zseniális, így a kijelző dőlését is szinte akármeddig állíthatjuk. Ha pedig csak valami multimédiás fogyasztásra vagy böngészésre vágyunk a kanapéról, esetleg az ágyból, leválasztjuk a billentyűzetről, és tabletként használjuk. Jó érzés, hogy a táskánkban tudhatunk szinte észrevétlenül egy teljes értékű Windows-os masinát, amit, ha szükség van rá, csak előkapunk, és használunk buszon, kávézóban, munkahelyen vagy otthon, akárhol.

Ha kedved kaptál hozzá, itt meg is vásárolhatod!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Intel vagy AMD? Melyiket válasszam?

A Világ összes területén találhatunk két nagy riválist, amelyek között nagyon nehezen tudunk dönteni, pedig …