Kezdőlap / Cikkek / Mi mindenre használhatod a mobilod? Megmutatom!

Mi mindenre használhatod a mobilod? Megmutatom!


Az emberek többsége 5-6 fix dologra használja a telefonját az alábbiak közül: telefonál, szöveges üzeneteket vált (sms, viber, watsapp…), közösségi média alkalmazásokat használ (facebook, instagram, tiktok…), a kamerát nyomkodja (fotózás, videózás), multimédiát fogyaszt (youtube, netflix, spotify…) és persze sokan játszanak is rajta, valamint néhány kisegítő alkalmazást is használnak (ébresztő, naptár, számológép) vagy navigálnak (Waze, Google Maps, Here…).

Pedig ez a ketyere rengeteg hasznos funkciót rejt még magában. Ha belegondolunk mélyebben, egy kisebb számítógép lapul a zsebünkben, hiszen a mai okostelefonok egy része már komolyabb hardveres tudással van felszerelve, mint egy irodai használatra szánt számítógép.

Váltsd ki vele a hűségkártyáid nagyrészét!

Egyik kedvenc alkalmazásom az ingyenes Stocard. Megelégeltem, hogy legalább 20 hűségkártya lapul a pénztárcámban, alaposan megvastagítva azt. Ezzel az alkalmazással az összes vonalkódot tartalmazó kártyánkat tudjuk vele digitalizálni. Lefotózhatjuk a kártya elejét, hátulját és beolvastathatjuk vele a QR kódot róla, hogy legközelebb a boltban csak az alkalmazást megnyitva válasszuk ki, melyik kártya kódját szeretnénk mutatni az eladónak, amit lecsippantva tovább gyűjthetjük vagy költhetjük hűségpontjainkat. Persze léteznek lehúzós vagy chip-es kártyák – habár ez a ritkább eset -, ezeknek nagy részét már okosan megoldják az üzletek saját alkalmazásában, kiváltva ezzel a fizikai kártyát (InterSpar, IKEA…) Valamint kakukktojásként ide tartozhatnak a repjegyek is. Én már évek óta csak és kizárólag digitálisan viszem magammal a repjegyeket. Persze ott a félelem az emberben, hogy mi lesz, ha elromlik a telefonja. Erre megoldás, hogy sosem utazom egyedül, ezért mindegyik utastárs telefonján megtalálható az összes utas jegye. És ha már utazás, akkor a budapestiek kiválthatják bérleteiket is a Mobiljegy alkalmazással. A mobilunk pedig mindig nálunk van.

Nézd meg kapcsolódó videónkat is a témáról!

Fizess telefonnal, hagyd otthon a bankkártyáidat!

Régen csak néhány felsőkategóriás telefon kiváltsága volt, napjainkban viszont már középkategóriától felfelé a legtöbb telefonban van NFC. Az NFC (Near Field Communication) jelentése nyersen fordítva rövid távon belüli kommunikációt jelent. Ez a távolság maximum 10 cm, de a gyakorlatban inkább 1-2 cm szokott lenne, ahonnan már megbízhatóan működik fizetésnél. Ezt a technológiát használja a mobilfizetés, amit végre a magyar bankok (OTP, Erste, K&H, Budapest Bank, stb…) is felismertek, és Androidos alkalmazásaikba integráltak. Egy egyszerű folyamattal digitalizálni kell a kártyánkat, és már használhatjuk is. Nem kell megijedni, illetéktelenek nem tudják használni, hiszen csak pin kóddal, ujjlenyomattal, 3D arcfelismeréssel vagy egyéb biztonságos módon védett telefonnal lehet használni feloldott állapotban. Az iPhone esetén viszont a túlzott védelem miatt a bankok saját alkalmazásaival ezt nem lehet megoldani, beköszöntött viszont egy ideje hazánkban is az ApplePay, így már a legtöbb pénzintézet bankkártyája abba is regisztrálható. Az androidnak is van saját fizetési szolgáltatása, a Google Pay, valamint a Samsung telefonoknak egy saját Samsung Pay is, ezek viszont hivatalosan még nem érhetők el Magyarországon, persze kiskapuk kijátszásával már sokan használják mindkettőt, bár pénzről lévén szó, ezt nem javaslom senkinek.

Közüzemi szolgáltatások, számlák kezelése

A csekkbefizetés fura, ősi dolog, mégis rengetegen állnak sorban a postán, hogy befizethessék. Én ezt legalább 10 éve nem tettem, aminek egyszerű oka van. Csekket lehet banki átutalással is intézni, azt tudom mobilról intézni. Közüzemi számlák digitálisan érkeznek Díjnetre, de az NKM-nek is van földgáz és áramszolgáltatás appja, ahogy az ELMŰ-nek is EnergiApp-ja és a legtöbb nagy szolgáltatónak. Ezért az alkalmazások értesítenek, hogy diktálnom kell óraállást vagy fizetnem számlát. Mindkettő fél perces művelet. Nem kell weboldalakat bújni, vagy telefonszámokat hívni diktáláshoz. Nem kell postára menni befizetéshez. Rengeteg idő megspórolható. Ha véletlenül mégis szembe jön egy csekk, azon mostanság van QR kód, amit pedig az iCsekk alkalmazással beolvasva azonnal kiegyenlíthetek, tehát még banki utalást se kell végeznem. Egyszerű, gyors és kapsz mindenről értesítést. Nincs többé elfelejtett, befizetetlen számla.

Okosítsuk tovább az okostelefont

Akiknek vannak okos készülékei otthon, szinte kötelező ismernie az IFTTT alkalmazást, de akinek csak a mobilja okos, annak okosságát is tovább fokozhatja vele. Az IFTTT (If This Than That – Ha EZ Akkor AZ) egy olyan alkalmazás, ami feladatokat hajt végre, ha egy esemény teljesül.

A kezelése pofonegyszerű. Mondok pár példát: Ha kapsz egy SMS-t, akkor mentse le egy Google táblázatba. Így az összes SMS-ed archiválva lesz éveken keresztül. Ha írsz egy FB posztot, azt mentse táblázatba, így az összes posztod szintén el lesz mentve. De elég a táblázatokból. Ha beérsz a munkahelyed X sugarú körébe, némítsa le a telefonod. Ha elhagytad, hangosítsa fel. Ha feltöltődött a telefonod 100%-ra, kapj róla értesítést e-mailben vagy kapcsolja le az okos konnektort, amin keresztül töltötted vagy váltson a led szalag pirosra, induljon el a porszívó, Tweet-elje ki, hogy 100%-on van a telefonod, simogassa meg a szomszéd macskát. Tehát millió lehetőség van ebben az alkalmazásban, még ha értelmetlen is volt az utolsó pár példa, azokat értelmesen hadrendbe állíthatjuk más funkciókkal. Az IFTTT rengeteg okos eszközt és okos asszisztenst is támogat, akár hangutasításokat is adhatunk a telefonnak, amire valamilyen cselekvést fog végrehajtani.

Összességében ennyivel készültem nektek mára, de gondolkodom már a következő, hasznos dolgokat felvonultató cikken. Ha van ötletetek, a cikkben található videó komment szekciójában megírhatjátok.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Xiaomi Mi 10 lite Youtube nyereményjáték

Nyerj Xiaomi Mi 10 lite telefont!

Kissé viseltes már a régi telód? Akkor most itt az esélyed, hogy beújíts egy vadiúj, …