Kezdőlap / Tudomány / Mentális betegség lett a játék-függőség

Mentális betegség lett a játék-függőség

Egy időről-időre előkerülő téma: ártalmas-e a videojáték az emberek számára? Az biztos, hogy a túlzásba vitt játékok okozta függőséggel foglalkozni kell, ezért az Egészségügyi Világszervezet már meg is tette a kezdő lépéseket, hogy a szakemberek számára is egyre nagyobb eszköztárat tudjon nyújtani, a függőség legyőzésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 11. alkalommal adta ki a betegségek nemzetközi osztályozásának (ICD) listáját, amiben ezúttal már helyet kapott a videojáték-függőség is. A sajátos elmeállapotként kezelt függőséget a világszerte irányadó egészségügyi kódrendszer friss verziója, az ICD-11 tartalmazza. E szerint, a játékfüggőség olyan súlyosan tartós vagy visszatérő viselkedés, amelyben a játék „elsőbbséget élvez az élet más területeivel szemben”.

A WHO 26 év után adott ki ICD-listát, amiben leírják a betegségek kódjait, jeleit, szimptómáit. A dokumentumot orvosok és kutatók használják a betegségek nyomon követéséhez és diagnosztizálásához. A leírás szerint a játékfüggőség, ami a 6C51-es kódot kapta, egyéves időtartam alatt felismerhető, diagnosztizálható, de súlyosabb esetekben ennél hamarabb is felállítható a diagnózis. Az utóbbi időkben több súlyos helyzetről is hallottunk már a játék-függőséget illetően, elég csak a 9 éves Fortnite függő kislányra gondolni. Hogy ez a játékok hibája lenne-e?

Kinek a hibája ez? Nos, úgy gondolom a felelősségnek csak jóval kisebb része a játékoké, vagy a játékokat gyártóké. A felelősség továbbra is a játékosé, vagy a játékost felügyelőké (a fent említett esetben a kislány szüleié), hogy mennyiben tartja meg az ésszerű keretek közt a játékkal töltött időt. A játékok a bennük rejlő versenyhelyzettel motiválják a játékosokat, hogy minél több időt töltsenek a kijelzők előtt, a felhasználónak azonban figyelnie kell arra, hogy a játék mellett is találjon olyan elfoglaltságot, ami hasonló mód leköti, hasznos számára, vagy örömmel tölti el, mint a digitális világ.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …