Kezdőlap / Cikkek / Memória kisokos | Mire jó a sok RAM

Memória kisokos | Mire jó a sok RAM


Legyen szó asztali számítógépről, notebookról vagy akár tabletről, okostelefonról, a memória meghatározó tényező. Most viszont az első kettőben lévő memóriákról lesz szó. A cikket a Kingston támogatta, és akkor vágjunk is bele.

A memória (RAM – random access memory) nem összekeverendő a háttértárral, mert bizony sokan keverik a kettőt. A háttértár az adatok tárolására szolgál, legyen az winchester (HDD), SSD vagy akár egy pendrive. Viszont a memória, vagyis a RAM arra szolgál, hogy miközben használunk egy programot (pl. PhotoShop vagy akár GTA 5), annak a háttértárból a memóriába betöltsük a működéshez szükséges állományait, és onnan közvetlenül elérve használjuk azt. A RAM viszont csak addig képes adatokat tárolni, amíg áram alatt van.

Kingston HyperX Fury normál és RGB változat

Múltból a jelenbe

Van aki emlékszik még a Commodore 64-re? Na, az 64 kilobyte memóriával rendelkezett. Tudjátok az mennyi? 0,064 MB, vagyis 0,000064 GB. Miért is fontos ez? Mert pontosan 40 évvel eme cikk írása előtt, vagyis 1980-ban ez igenis soknak számított. Persze ezt nem lehetett bővíteni.

Commodore 64 – 1980′ – 64KB RAM

Nézd meg videónkat is a memóriákról!

A memória felépítése lényegében egy műanyag nyák lap, ami az alapot képezi, ezen külső burkolatok, memóriachipek és érintkezők vannak, amelyek lehetnek SIMM, DIMM és SO DIMM típusúak. A SIMM (single in-line memory module) a 80-as évek elején volt jellemző, mindkét oldalán párhuzamos érintkezőkkel, 32 bites adatcsatornával. Ezt váltotta le a 90-es évek után a DIMM (dual in-line memory module) a kétoldali különböző érintkezőkkel, 64 bites adatcsatornával. A SO DIMM ugyanaz, csak (small outline) kisebb, kb. fele akkora méretben. Lényegében, ahol kevesebb hely van, ott használjuk, mint pl. notebookok.

DDR3 memóriák – fentről lefelé: DDR3 DIMM, DDR3 SO-DIMM, DDR3L DIMM

Az SDRAM 1993-ban jelent meg a Samsung égisze alatt, majd a DDR SDRAM 1996-ban, ami már a ma is használt memória szabványt testesítette meg. Ezt a DDR2 követett 2003-ba, DDR3 2007-ben és végül DDR4 2014-ben.

Azt tudtátok, hogy a Kingston 1987-től gyárt memóriákat? Vélhetően ezt a márkát a mindenki ismeri, hiszen a memóriapiac 57%-át uralja. Nekem az összes asztali gépemben Kingston memória volt egész életemben, hiszen ennyi év tapasztalattal a hátuk mögött tudják mit csinálnak.

A mai DDR4-es memóriák mérete lehet 4, 8, 16 GB, viszont a méretén kívül fontos tényező a sebessége is, amit 2 dolog befolyásol. Az egyik a késleltetés, ami azt takarja, hogy a processzor a memóriavezérlő egység segítségével milyen gyorsan kéri le az adatokat. A memória nevében a CL és egy szám együttesével határozzák meg, pl. CL16. Ez minél kevesebb, annál jobb. A másik tényező pedig a memória órajele, ami lehet 1600-4000 MHz sebességű. Ez az effektív órajel, ami a tényleges duplája, hiszen a DDR (Double Data Rate) rövidítése. Tehát annál gyorsabb egy memória, minél kisebb késleltetése és minél magasabb órajele van.

DDR4 memóriák

Hogyan számoljuk ki, hogy hány nanoszekundum alatt ad választ a memória a processzor parancsára? 

Nem bonyolult, csupán az órajelre és a késleltetésre lesz szükségünk.

(1000 / (effektív órajel / 2)) * késleltetés

Vegyünk példának egy 3200 MHz, CL16 késleltetéssel rendelkező memóriát. Osszunk el 1000-et a memória effektív órajelének (3200 MHz) a felével:

1000 / (3200 / 2) = 0,625 majd ezt az értéket szorozzuk fel a késleltetéssel, ami esetünkben CL16:
0,625 * 16 = 10 ns

Tehát a processzor kérésére ez a memória 10 nanoszekundum alatt képes választ adni.

Na, de milyen memóriát válasszunk AMD és Intel processzorokhoz?

AMD esetén fontos megjegyezni, hogy ha Infinity Fabric-ra épülő modellt vásárolunk (ZEN architektúrás Ryzen), akkor érdemes minél magasabb órajellel rendelkező memóriát mellé pakolni, hiszen a processzorban lévő magok közötti kommunikáció sebessége a memóriamodulok órajelét veszi át.

Habár az Intel ilyen “csodákra” nem képes, természetesen mellette is érdemes minél magasabb órajelű memóriákkal operálni, mert a sebességnél intel oldalon is nagy szerepet játszik.

Mire figyeljünk memória vásárlásakor?

Az első és legfontosabb, hogy képes-e az alaplapunk az adott órajelű memóriamodult befogadni. Valamint az sem árt, ha fizikailag befér, mert néhány batár nagy processzorhűtő annyi helyet elfoglal, hogy nem fér alá a memória. Tehát figyeljünk a memória magasságára. Nem árt, ha hűtőbordás modellt választunk, a meleg mindig az ellenségünk. Érdemes KIT-ben vásárolni memória párt a maximális sávszélesség kihasználása érdekében.

Kingston Hyperx Predator 2x16GB 3333MHz

Ha már meglévő memóriamodul(ok) mellé vásárolnánk még memóriát, próbáljunk meg ugyanolyat venni, de ha már nem kapható, akkor hasonló méretű, órajelű és késleltetésűt. Ez fontos, hiszen ha két különböző órajelű modul van bent, akkor a lassabb órajelet fogja alkalmazni a gyorsabb memóriamodulon is az alaplapunk. Rosszabb esetben akár rendszerösszeomlások is előfordulhatnak. A memóriák nagyon érzékenyek egymásra.

Attól nem kell megijedni, hogy pl. az intel procik DDR4-2666 memóriákat kezelnek maximum, mert a BIOS-ban beállítható az effektív órajel. De az még jobb, ha a memória XMP profillal ellátott, akkor egy gombnyomással a BIOS kiolvassa a memóriának a maximális órajelét, késleltetését és azt használja.

Intel XMP Certified

Mennyi memóriát vegyek?

Azt szoktam mondani, hogy a 4GB memória már elég harmatos. Bár egy notebookba anyuéknak megfelelő ez a mennyiség, viszont neked legyen 8GB az alsó határ, ha kedves az életed. Amint játszani szeretnél, már a 8GB is szűkös lesz, oda bizony duplázni érdemes, egy gamer gépében ne legyen 16GB-nál kevesebb RAM. Ha viszont komolyan tolod a gémelést, vagy durva grafikus, videóvágó, 3D modellező munkákat végzel, ahol több GB-os álományokkal dolgozol, esetleg párhuzamosan több programban is, akkor 32GB lesz a barátod.

Ha bővítenéd a géped memóriáját, akkor kattints ide!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

iPhone történelem

Nincs a földön olyan ember, aki ne hallott volna az Apple iPhone-ról, hiszen nagy mérföldkő …