Kezdőlap / Tudomány / Megvan a SpaceX első holdturistája!

Megvan a SpaceX első holdturistája!

Elon Musk 2017-ben jelentette be, hogy elindítja SpaceX nevű projektjét, amivel az űrutazás elérhetőbbé válik az „átlagember” számára is. A projekt azóta megcsúszott egy kicsit, de ez nem tántorította el az első komolyabb érdeklődőt!

Elon Muskot gyakran hasonlítják a Marvel egyik népszerű képregény karakteréhez, a filmekben Robert Downey Jr. által játszott Tony Starkhoz, azaz a Vasemberhez. Musk rengeteg innovatív befektetése közül kitűnik a SpaceX projekt, aminek úgy tűnik, megvan az első „utasa”, egy japán milliárdos képében. Mezava Juszaku a Zozo nevű internetes divatcég, 42 éves vezetője nem egyedül menne, hanem hat-nyolc művészt vinne még magával, hogy a Föld és a Hold látványától új impulzusokat kapjanak az alkotáshoz.

A szerencsések kilétéről még nem derült ki semmi, ahogy arról sem, hogy Mezavának mennyibe került ez az utazás. Az biztos, hogy nem kevés pénzt fizet ki a japán divattervező, de Musk állítása szerint ezt teljes mértékben a Big Falcon Rocket fejlesztésére fordítanak. Az űrturizmus első képviselője 200 kilométerre közelítené meg a Holdat, ami elképesztő eredmény lenne, egy nem állami támogatásból működő űrprogramtól.  Az út, az eredeti tervektől eltérően, 2023-ban valósulhat csak meg… sajna, a korábbi tervezéssel ellentétben, idénre még nem sikerült összehozniuk.

Musk régi vágya volt, hogy kényelmessé és elérhetőbbé tegye az űrutazást mindenki számára. Terveznek komfortosabb űrruhát, speciális utazó és szállítmányozó rakétákat, utóbbira remek példa volt a Falcon 9-es rakéta sikere, ami egy Tesla Roadster 2-t vitt az űrbe. Musk tervei közé tartozik még egy gyors és olcsó netszolgáltatás kiépítése, a Starlink projekt, amihez a műholdakat már a saját rakétáival kezdi el az űrbe vinni. Ez el fog tartani egy darabig, hiszen több, mint 7000 műholdat szeretnének felküldeni a rendszer működtetéséhez.

Ti mit gondoltok Musk terveiről?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …