Lopták már el az adataid? Itt megnézheted!

Sokszor hallani, hogy feltörték a Twittert (most már X), vagy más cégek adatbázisait, ahová akár te is beregisztráltál és adatokat loptak el. De vajon te is estél már áldozatául ilyen jellegű adatszivárgásnak?

A Have I been Pwned nevű oldalon az e-mail címünk beírásával megbizonyosodhatunk, hogy biztonságban vagyunk-e, vagy pedig akár több helyről is ellopták már az adatainkat?

Hogyan védekezhetünk ez ellen? Erre több jó tanácsunk is van.

  • Ha megtörtént a baj, mindenképp változtassunk jelszót.
  • Minden weboldalon más jelszót kellene használni, különben ha egyik helyről ellopják az e-mail/jelszó párost, máris más helyeken is be tudnak lépni vele.
  • Használjunk, ahol csak van rá lehetőség, 2 faktoros hitelesítést (2FA), mert ilyenkor egy plusz kód megadása is kötelező, amit a telefonunkkal tudunk generálni, vagy SMS-ben, esetleg e-mail-ben kapjuk, vagy akár hardver kulcsot is használhatunk minderre.

Az igazán jó jelszavak minimum 8 karakteresek és tartalmaznak kis betűt, nagy betűt, számot és speciális karaktert. Tegyük fel, hogy van egy ennek megfelelő jó jelszavunk. Nem kell azon aggódni, hogy nehéz ám minden helyre új jelszót megadni. Itt egy példa, hogyan jegyezzük meg könnyen a jelszavainkat különböző oldalakhoz:

Tegyük fel, van egy jól bejáratott jelszavunk, ami a fentieknek megfelelnek. Legyen ez a példa kedvéért “Cica84,.” ami egy karakteres, mindent is tartalmazó jelszó. Ha pedig weboldalakra akarunk regisztrálni, akkor minden weboldal nevének például az első 4 karakterét még írjuk hozzá, vagy az utolsó 4-et, vagy csak a mássalhangzókat nagy betűvel. Ez utóbbi esetben így néz ki a jól ismert jelszavunk:

  • Facebook – Cica84,.FCBK
  • Gmail – Cica84,.GML
  • OTP Bank: Cica84,.TPBNK

Ugye, hogy milyen egyszerű? A Cica84,. mindenhol ugyanaz, a weboldalak nevei pedig már adják is a hiányzó részt. Mindenhol eltérő és nehezen feltörhető jelszót alkottunk ezáltal.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.