Kezdőlap / Cikkek / Libra | Saját pénzneme lesz a Facebook-világának?

Libra | Saját pénzneme lesz a Facebook-világának?

Június közepén került bemutatásra, hogy hogyan tervezik bevezetni jövőre a saját digitális pénznemét a Facebook, amit Librának kereszteltek. Hogy mire lesz jó, hogyan fog működni és egyáltalán mi is ez, azt megpróbáltuk most egy blogcikkbe összeszedni nektek.

Mark Zuckerbergék egy új világot teremtettek. A social media hajnalán megszülető Facebook mára már behálózta az életünket és app-csoportjával együtt a hétköznapjaink organikus részévé vált. Mivel egyfajta „állam-az-államban” rendszerként létezik, így mondhatni ideje volt már annak, hogy saját pénzneme is legyen a Facebook-birodalomnak. A cég hivatalos indoklása a Libra létrehozására az, hogy annak az 1,7 milliárd felnőtt embernek akarnak segíteni világszerte, akinek nincs bankszámlája, és ezzel hátrányos helyzetben vannak a vásárlói piacon, elsősorban a fejlődő országokban.

A Facebook állítása szerint a Librát a többi szolgáltatástól függetlenül fogják menedzselni, és valós érték fog állni az árfolyama mögött. Ráadásul annyira egyszerű lesz vele fizetni, mint amikor egy üzenetet küld el az ember. A bejelentés szerint a felhasználók közvetlenül tudnak majd fizetni egy Libra alkalmazáson keresztül, de akár a Facebook cégcsaládjába tartozó WhatsApp-on belül is.

Az amerikai giga-vállalat szerint a jövő évtől kezdve a Facebook felületein lehet majd Librát vásárolni, ennek tárolására pedig lesz majd egy digitális pénztárcánk, amit Calibra névre kereszteltek. Ezzel elérhető lesz a felhasználók közti közvetlen tranzakció – ami a Marketplace esetében hasznos lehet -, a cél pedig az, hogy idővel egyre több szolgáltatást és üzletet – értsd akár komolyabb cégcsoportok termékeit is itt vásárolhatod meg – vonjanak be. A Calibra a a bankok és hitelkártyák rendszerének megfelelő hitelesítési és biztonsági eszközöket használja majd, azaz ezekhez hasonlóan biztonságosan lesz majd használható.

Az ígéretek szerint a tranzakciós költség rendkívül alacsony lesz, a pénzt pedig a Libra Szövetség fogja menedzselni, melybe rajtuk kívül más cégek és jótékonysági szervezetek is helyet kapnak majd. Jelenleg a tagok között van már a Mastercard, a PayPal, a Spotify, az Ebay, az Uber és a Vodafone. A Libra Szövetség működéséről egyelőre részletesebb információt nem tudunk közölni, lényegében ezek azok a cégek, amik a kezdettől fogva kezelni tudják majd a Libra-tranzakciókat (ergo ahol lesz Mastercard-os fizetési rendszer, ott a Libra is – nagy valószínűség szerint – alkalmazható lesz). A Facebook amúgy nem korlátozza magát a social media terébe, hiszen arra számítanak, hogy a Librával a devizapiacokon is lehet majd kereskedni. A Libra globális devizának lesz szánva, a használatát azonban minden egyes ország saját pénzügyi felügyelete szabályozza majd, árfolyamát pedig több jelentős devizához, például a fonthoz, a dollárhoz, a jenhez és az euróhoz fogják kötni, ezzel érve el, hogy ne tudjon nagyon ingadozni az értéke.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …