Kezdőlap / Cikkek / LG 27,6″ 16:18 DualUp monitor teszt | nem mindennapi látvány

LG 27,6″ 16:18 DualUp monitor teszt | nem mindennapi látvány

Az LG régóta benne van az IT szektorban, így nem kevés eszközzel képviselteti magát, legyen szó laptopról vagy akár perifériákról. Ahogy TV piacon, úgy a monitorok háza táján is otthonosan mozog. Most az LG – hanem az egész piac – egyik legizgalmasabb monitorját teszteltük nektek, ez pedig nem más, mint az LG 27,6″ méretű 16:18 képaránnyal rendelkező DualUp monitorja Ergo talppal.

Külcsíny és ergonomia

Az első szembetűnő dolog, hogy egyáltalán nem egy monitor kinézetű dologról beszélünk. A képaránya elsőre felfoghatatlan és értetlenül nézzük, hogy ezt most mégis, hogy gondolták a fejlesztők? Továbbá a talpa sem a monitoroktól megszokott formát követi, inkább egy állványnak nevezném ezt az egyébként roppant praktikus Ergo talpat.

Használat közben egyszerű dolgunk van, hiszen a talppal szinte akármit megtehetünk, közelítést, távolítást, elforgatást, tájolást, magasságállítást és döntést is könnyedén végrehajthatunk vele. Mérete talp nélkül 481,5 x 549,5 x 44,9 mm, súlya pedig 4,3kg. Talppal viszont már változik a méret 481,5 x 843,2 x 461,3 mm-re és a súlya is kicsit több, mint duplájára, 9 kg-ra nő.

Nézd meg a monitor videós tesztjét is!

A kijelző és ami mögötte van

A zavarba ejtő 16:18 képarányt kis gondolkodás után könnyedén megfejthetjük. Sokan szeretnek két monitoron dolgozni, de azok általában egymás mellett helyezkednek el. Amennyiben viszont 1 darab 16:9 képarányú monitor fölé helyeznénk egy másikat, máris megszületik a 16:18 képarány. Ráadásul, ha elforgatjuk 90 fokkal, akkor a 18:16 képarány is elég baráti, már-már a 4:3-ra hajaz, de igazából 4:3,55, ha pontosak szeretnénk lenni.

A két QHD méretnek megfelelő 2560 x 2880 felbontás tűéles képpel rendelkezik, mivel Nano IPS, ezért a belátási szögei szinte tökéletesek 178 fokban minden irányból. Ennek a kijelző technológiának köszönhetően széles színspektruma a DCI-P3 színterjedelem 98%-át is képes akár megjeleníteni és akkor a HDR10 támogatásról még csak nem is beszéltem.

A hosszú munkaidőre, éjszakai kijelző használatra is gondolva alacsony kékfény-kibocsátású, amit a TÜV Rheinland Eyesafe tanúsítvány igazol. Az RGB hardveres és szoftveres beállítások ötvözetével éri el azt, hogy védve legyen a szem a kékfénytől és mindeközben a csodás színek sem szenvednek el minőségromlást.

Ezzel még nincs vége, hiszen mint a mobiltelefonok, ez a monitor is rendelkezik beépített fényérzékelővel, így a környezeti fényt figyelembe véve állítja annak fényerejét. Tehát reggel növeli a fényerőt, ha világos van, éjszaka pedig csökkenti, hogy ne égesse ki a retinánkat.

A kijelző kontrasztaránya minimum 700:1, míg általában akár 1000:1-hez. A válaszidő 5ms, a fényerő pedig legalacsonyabban minimum 240 cd/m2, de tipikusan 300 cd/m2, a képfrissítése pedig 60Hz.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2 x 7 W-os beépített hangszórók is vannak benne, melyek tökéletesen megfelelnek az általános felhasználási szokásoknak.

Nemcsak könnyedén használható, kényelmes, hanem a munkaterületünkből is kevesebbet helyet foglal el. A talpát az asztal szélére lehet rögzíteni, így az sem vesz el plusz területet, főleg nem két monitor helyét, hiszen éppen felfelé építkezik.

Csatlakozási lehetőségek és extrák

Szerencsére rengeteg csatlakozó fedezhető fel a hátulján, így abban nem lesz hiány. Van itt 1db Display Port 1.4, 1db USB Type-C, 1db USB Upstream Port, 2db HDMI, 2db USB Downstream Port 3.0 és végül 1db 3,5mm fejhallgató kimenet. Szerintem, akinek nem elég ez a 8 csatlakozó, az hazudik 🙂

Az extrái között szerepel a villódzásmentes kép, MaxxAudio a beépített hangszóróknak köszönhetően, HDR10 és HDR Effekt, Szuper felbontás +, Feketestabilizátor, akár kettős vezérlés, így lehetőségünk nyílik egy időben 2 számítógép kijelzőjét használni egy ugyanazon monitoron, On Screen Control, Olvasó mód és persze PBP (Picture by Picture) mód.

Kiknek készült

Ez a monitor rengeteg munkakör esetében tökéletes választás lehet. Ahol viszont egyáltalán nem állja meg a helyét, az a játék, amit már a képfrissítés gyakorisága (60 Hz) és a válaszidő (5 ms) is egyértelművé tett. Viszont egy fejlesztőnek, grafikusnak, tartalomgyártónak nagy álma válhat valóra, ha egy ilyen monitort vásárol. Ez a képernyő teljesen átformálja használati szokásainkat olyan módon, hogy azt észre sem vesszük, egyszer csak függőjévé válunk és már nem szeretnénk többet két egymás mellé helyezett monitoron dolgozni.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és …