Lenovo ThinkBook 13s – itt egy elegáns hibrid!

Lenovo ThinkBook 13s teszt

Elegancia, letisztultság és megbízhatóság. Senkit ne tévesszen meg a cím, nem egy elektromos autót teszteltünk, hanem a Lenovo újdonságát. A Lenovo Thinkbook 13s is első körben valószínűleg a letisztult külsejével hívja fel majd magára az emberek figyelmét. A Lenovo már eddig is létező IdeaPad és ThinkPad szériája között helyet foglaló újdonság azonban sokkal többet tud nyújtani, mint a jó megjelenés.

Külső – a szürke 50 árnyalata

Kezdjük hát elemzésünket azzal, hogy mi is található a csomagban. Azoknak, akik egy tetszetős dobozra számítottak, amit egy élmény lesz kitenni a polcra, van egy rossz hírünk. A doboz, amelyben a ThinkBook található igen puritán külsőt kapott, de mi ezért egyáltalán nem tudunk haragudni a Lenovora. Végső soron nem egy csili-vili gamer notebook-ról beszélünk, hanem egy sokkal letisztultabb, irodai és iskolai célokra használható verzióról. A ThinkBook mellé ezen felül kapunk még egy 45, vagy 65 wattos töltőt (ennek mérete csupán a csomagtól függ) illetve leírásokat és használati útmutatót.

A Lenovo a külső tekintetében jócskán eltért az eddig megszokottól a ThinkBook esetében. A ThinkPad-nál például egy teljesen fekete vonalat alkalmaztak a tervezők, amelyet csak néhol törtek meg ezüsttel. A ThinkBook 13s ennek a design-nak a szöges ellentéte: az ezüst és a szürke keveredik a notebookban, ami igen visszafogott, egyben mégis célratörő és modern külsőt kölcsönöz neki. Ezen felül fontosnak tartjuk azt is megemlíteni, hogy a notebook teljes alumínium vázzal és fémbevonattal rendelkezik. Így bátran ajánljuk azoknak, akik hosszabb távra terveznek, és fontos számukra az időtállóság. A kijelzőjének vékony, 5.5 mm-es kávái vannak, amelyek segítségével az 1920 x 1080 felbontású IPS panel még nagyobbnak tűnhet. A gép 1,4 kg-ot nyom és méretei sem nagyok: mindössze 30.7 cm széles, 21.6 cm mély és 1.6 cm vastag. Ez azt jelenti, hogy könnyedén belefér, egy egyetemista táskájába, vagy egy irodista kézitáskájába is. Egyedül talán azt tudjuk megemlíteni, hogy biztos lesznek olyan felhasználók, akik szemét zavarhatja a ThinkBook felirat a gép fedelén, bár szerintünk ennyi belefér a letisztult külsőbe.

Kijelző és eszközök – sok apró kellemes meglepetés

A Lenovo ThinkBook 13s eszköztárát: az alap portokat továbbra is jobb- és balszélen találhatjuk, kezdve a 3.5-es JACK porttal, át a HDMI-n, Slim Tip, USB 3.1-en egészen az USB Type-C-ig. Van még egy 1 MP HD webcamera is, a káva felső részén. Izgalmas újdonság, hogy a kamera eltakarható, de erről még lentebb. Ne feledkezzünk meg a 802.11ac-szabányos WiFi és Bluetooth 5.0-ás adóvevőkről sem, ők is a házban vannak.  

Érdekelne videós tesztünk is a Lenovo ThinkBook 13s -ről? Tessék!

Teljesítmény | Erő és tudás egy kis ezüstládikában

Az általunk tesztelt notebook egy Intel Core I7-8565U processzorral érkezett, illetve 8 GB RAM-al, ami akár 16 GB-ig is bővíthető. A notebookban található még egy 256 GB-os SSD is, azonban vannak olyan verziók is belőle, amelyek nagyobb (512 GB) SSD-vel rendelkeznek. Ezeket az adatokat figyelembe véve bizton állítjuk, hogy erős notebook-ot pakolt össze a Lenovo. Az alap-feladatokat, mint például a Microsoft Office programok, a Skype és az internetes böngésző futtatása hibátlanul és gyorsan ellátja, ezzel segítve használóit a mindennapi teendők elvégzésében. A processzor teljesítményét is teszteltük: Cinebench-en 1300 körül teljesített, ami igen jónak számít és a Geekbench-es adataink alapján is kimagaslóan szuperál vetélytársaihoz képest. A gép akkumulátora a gyártó tesztjei szerint akár 10 óráig is bírja. Nyilván ez az időtartam sok mindentől függhet: lehet, hogy minimális munka mellett tényleg tudja tartani a tíz órát, azonban a bonyolultabb feladatok esetében az akkumulátor töltöttsége gyorsabban csökkenhet. A notebook-ban található még ezen kívül egy integrált Intel 620 HD videokártya is, amivel talán egy picivel elmaradt társaitól, azonban még mindig egy főként irodai gépről beszélünk, így azt nem igazán várhatjuk el tőle, hogy hiba nélkül futtassa a legújabb játékokat. További érdekesség még, hogy a ThinkBook 13s-ben már 5.2-es Bluetooth található, így az elsők között van, akik megkapták ezt az újítást, az eddigi notebook-ok ugyanis általában 5.0-al vannak felszerelve. A notebook hangjához kanyarodva egy 2×2 W-os Harman Dolby audió hangszórókat kapunk, amelyek tökéletes funkcionálnak a Skype és egyéb kommunikációs eszközök használatakor.

Új jelszavuk: biztonság és kapcsolat

Ezen adatokon felül fontosnak tartjuk még megemlíteni azt is, hogy a notebook külsejét jó pár plusz csatlakozóval felszerelték a tervezők. A már eddig megszokott töltő port, Jack és USB mellé kaptunk még két plusz USB portot illetve egy HDMI-t is, amellyel könnyen lehet például külső monitort vagy projektort csatlakoztatni a géphez. Ugyan nem fért be a portok közé a LAN port, de ha a munkahelyen vagy otthon kellene rácsatlakozni a hálózatra, akkor azt egy LAN adapterrel könnyedén meg lehet oldani! A ThinkBook 13s-nél is gondoltak a fejlesztők a fontosabb dokumentumok biztonságára: a notebook-ot ujjlenyomat leolvasóval is felszerelték. De senki ne ijedjen meg: ez a leolvasó tényleg működik! Videós tesztünkben is beszámoltunk róla, hogy tíz próbából kilencnél gondolkodás nélkül, másodpercek alatt reagált. A gép tetején pedig egy beépített lemezzel bármikor le tudjuk fedni a HD webkamerát, így senki nem tudja majd megfigyelni a számítógép használóját. Röviden: a ragtapaszos kamera-ragasztás ideje lejárt! Összességében a Lenovo ellenőrzőjébe mindannyian beírhatunk egy piros pontot, mivel az ujjlenyomatos rendszer segítségével, sokkal gyorsabban tudunk bejutni a gépünkbe. Az elfelejtett jelszavunk szidására szánt idő pedig valószínűleg rohamosan csökkenni fog.

Összefoglalás

Itt igazából lezárhatnánk annyival a dolgot, hogy azt kaptuk, amire vártunk, vagy talán még többet is. A ThinkBook 13s nagyon jól teljesíthet irodai illetve iskolai környezetben. Minden fontos applikáció gyorsan fut rajta, ezen felül a hangszóróinak és FullHD-s matt kijelzőjének köszönhetően a hosszú nap utáni kikapcsolódásra is alkalmas, tökéletes filmélményt nyújtva. Letisztult kinézetének köszönhetően pedig biztos, hogy hamar a figyelem középpontjába kerül majd az irodai meeting-ek alkalmával!

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a Lenovo ThinkBook 13s -t!

Comments

Rólunk Katona-Kis András