Kezdőlap / Tesztek / Lenovo Legion Y530 Teszt | Belépő a nagy szobába

Lenovo Legion Y530 Teszt | Belépő a nagy szobába

Különös szójátéknak tűnik az emberek számára a „belépő szintű gamer gép”. A kategóriáját tekintve olcsón beszerezhető, teljesítményében az alap kategóriába tartozó, különleges és sokszor agresszív dizájnnal rendelkező notebookokal találkozhatunk ebben a szférában. Ennek a kategóriának az egyik tökéletes példája a Lenovo Y530-as, amit most le is teszteltünk.

Külső – Nagy generál

A Lenovo fogta magát és elhajította a korábbi Legion dizájnt. Az agresszív vonalvezetés letisztultabb lett és az előd helyett a márkatárs Yoga megjelenését vette alapul. A masszív fekete testet a Legion logó töri meg egy kicsit, aminek O betűjében az Y bevágás egy fehér LED-világítást kapott, feldobva egy kicsit a morcos megjelenést. A kijelző és a gépház találkozásánál egy hengeres kialakítású zsanért kaptunk, amitől egyfajta könyv-szerű jelleget kap az Y530-as. A zsanér nem teljesen az alapegység végén, hanem kicsit beljebb kapott helyet, ennek apropójára még később rátérünk. A gép oldalról nézve olyan, mintha egy multimédiás notebook és egy gamer gép hűtőrendszerének képét Paintben összevágták volna. Az áramvonalas elülső rész után hirtelen egy nagy szögletes elem ölt formát a gépen, így a zsanérral kiegészítve pedig egy eléggé furcsa formavilágot produkál az Y530. Én a letisztultabb, vagy a kevésbé meglepő megoldások híve vagyok, de érthető, ha valakinek ez a megoldás bejön, mert fantázia van benne. Méreteit tekintve abszolút a standardnek felel meg a Legion Y530, 360 x 267 x 24.9 mm-es dimenzióival simán elvan egy válltáskában, 2.3 kilogrammos súlyával pedig nem fogja jobban húzni a vállunkat, mint akármelyik vetélytársa. A gépet felnyitva, az első dolog ami megfog, az a vékony kávával ellátott kijelző, aminek alsó paneljén díszeleg egy Legion felirat. Kicsit lejjebb pillantva ott van a középre igazított, fehér LED-del ellátott bekapcs-gomb, na meg a szintén fehér háttérvilágítást kapó billentyűzet. A tasztatúrát kellemes használni, a nyíl billentyűket nagyon kényelmesen kiemelték, hiszen a célközönségnek, azaz a gamereknek erre van szüksége. A kiemelésből adódik viszont, hogy a Num Pad, valamint a szerkesztőgombok (Ins, Home, Delete, stb.) új helyeken, vagy funkciógombként vannak jelen.  Egy teljesen letisztult Touch pad jár még a billentyűzet alá, ami szépen érzékeli a gesztusainkat és tapintását tekintve is sokkal jobb, mint az Y520-as ragacsos, giccses dekorációval ellátott tapipadja.

Kijelző és eszközök – Átrendezve

Ahogy talán a gép méreteiből is kiderült, az Y530-as természetesen a 15.6 inches kijelzővel rendelkező gépek táborába tartozik, a maga FullHD (1920×1080) IPS matt LED paneljével, ami 250 nittes fényerővel képes bevilágítani a sötét szobákat. Nyilván nyáron neki sincs egyszerű dolga, de a fényereje elég jó volt ahhoz, hogy erősebb háttérfénynél is még bőven élvezhető legyen a gép által mutatott kép. Korábban esett szó a zsanérról, így a kijelzőt illetően gyorsan említsük meg, hogy 180 fokban kihajtható. Ahhoz, hogy a játékélmény ütős legyen akkor is, ha hangfal, vagy headset híján vagyunk, kaptunk két darab, 2 wattos Harman hangszórót, emellé kiegészítésnek egy tömbmikrofont, na meg a Dolby Home Theater technológiát, amivel igyekezett a Lenovo rendbe tenni a Legion hangzásvilágát. Összességében ez be is jött, a basszusokkal ugyan akad gondja az Y530-asnak, de a magas és középtónusokkal rendben vagyunk.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a Lenovo Legion Y530-at a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

A porolásnál szóba kell hoznom a külsőségeknél részletezett „össze-paintelt” dizájnt. A hátsó elem, ami a hűtőbordákat is magán hordozza a portok igazi hazája, így a csatlakozók nagy része nem a gép oldalára kerül, hanem a hátoldalra. Ez egy tök jó döntés, ugyanis a külső monitorokhoz való csatlakoztatásnál, meg úgy en bloc az USB-s kapcsolásnál jól jöhet, ha nem a gép oldalánál vannak a kábelek, vagy a csatlakoztatott eszközök, hanem leghátul. Oldalra is jutott persze port, de a két USB-csatlakozót és a jack-et leszámítva a legtöbb dolog hátulra szorult. Mik is vannak? USB3.1-esből három darab van összesen, valamint van egy USB3.1 Type-C Gen1 is, ahogy MiniDisplay port és HDMI csatlakozás is, kiegészítve még a már említett 3 és feles jack-el és RJ-45-ös Ethernet dugasszal. Teljessé az eszköztáras lista a Bluetooth 4.1-el és a 802.11ac szabványú Wi-Fi vevővel válik, valamint a webkamerával, ami a kijelző alatt helyet kapva instant toka-visiont biztosít a Skype-os hívásokhoz.

Teljesítmény – Erős kezdő

Térjünk rá a headline-ban taglalt gondolatokra. Belépő szintű gamer gépet kaptunk, hiszen az Intel® Core™ i5-8300H és a NVIDIA GeForce GTX 1050 is arra lettek dedikálva, hogy kiszolgálják azokat a vásárlókat, akik szeretnének egy játékokra dedikált, de a pénztárcájukkal jóval barátságosabban bánó konfigurációt kapni. Egy notebookot, olyan teljesítménnyel, amivel az aktuális darabok elfuttathatók közepes-magas beállítás között, az elmúlt évek játékai pedig simán mennek magasabb settingel. Nos, a 8 megás cache-el és akár 4.1 Ghz teljesítményes teljesítményt is elérő processzorral nem lőttek mellé, ahogy a 4GB-nyi GDDR5-ös memóriával rendelkező videokártyával sem. A 3DMark ugyan megmakacsolta magát és nem tudtunk érdemi mérést összehozni vele (szotfveresen ellenkezett velünk a program), de a Final Fantasy XV Benchmark bebizonyította, hogy tökéletesen helytáll a gép a fenti elvárásoknak. Standard Full HD-s beállításoknál hozott egy „standard” eredményt, ami azt takarja, hogy teljesen élvezhetően fut a program közepesnek megfelelő beállításokon. Egy olyan nyílt világú és tartalommal teli játék esetében, mint az FF:XV ez rengeteget számít…a Legion Y530 pedig megfelelt az elvárásoknak. Tárhelyet is kapunk bele, hogy mehessenek a játékok rá rendesen: egy 1TB-os SATA 5400rpm HDD meghajtó került a gépbe, ezúttal SSD-s kiegészítés nélkül. Memóriára is szükség volt, így a beugró szintnek megfelelő 8GB-nyi DDR4-es, 2666MHz-es RAM is benne figyel az izgalmas külsejű gépházban.

Összefoglalás

A Lenovo Legion Y530 megfelelt a belépő szintnek, hozva egy olyan teljesítményt, ami a Full HD és Standard beállításokkal való játékhoz szükséges, megfelelő multimédiás élménnyel és egy eléggé újszerű dizájnnal. A Legion-től úgy tűnik, hogy megszokhatjuk azt, hogy hozza a megbízható teljesítményt, de egy nagyobb generációváltásnál teljesen új köntösbe tudja öltöztetni ezt az erőt!

Kedvet kaptál a Lenovo Y530 Legion-höz? Kattints IDE, hogy elérd webshopunkban a kínai piac csodáját! 

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …