Kezdőlap / Tesztek / Lenovo Legion Y520 teszt | Gamerőforrás

Lenovo Legion Y520 teszt | Gamerőforrás


Lenovo császár hadai elindultak, hogy a játékosok szíve felett átvegyék az uralmat. Nem csak egy egyszerű hadicsellel, dögös páncélokkal készültek… ettől monumentálisabb erődemonstráció volt ez. Látványos megoldásaik mellett a harcmodoruk és teljesítményük is lenyűgözte az ellenfelet. A 520-as légió ismét győzelmet aratott, s kiharcolta: elégedetten bólintsunk a győzelme után. A Lenovo Legion Y520 gamer notebookot teszteltük.

Megjelenés – Vadító páncélban

Oké, bevallom. Lenovo még ilyen szexi nem volt. Nem igazán vagyok oda a Lenovo Thinkpadek szögletességéért, de ha van notebook, aminek jól állnak az éles vonalak, akkor az a Legion. A forma mellett a méretek is egész meggyőzőek. Összesen 25,8 mm-es vastag és 2,5 kg-os súlyának köszönhetően a pehelysúlyú gamerek közt produkálja magát. A gamer gépeknél a mobilitást pont utóbbi szokta megölni: a méret. Pontos paraméterei szerint a notebook 380 x 265 x 25.8 mm-es nagyságú, tehát kell hozzá egy 15-ös notebookoknak szánt táska, ami a nap végére már nehézkes lehet, de mégsem egy 17-es Oment kell cipelnünk (csak az ahhoz hasonló teljesítményt). A szennyeződések ellen is igyekeztek védeni a notebookot, amiről a speciális bevonata árulkodik. Ez nem rossz gondolat, köszönjük is meg, majd csorgassuk tovább a nyálunkat a monitor kávának a kidolgozásán, a vörös dekortól, na meg a speciálisan kidolgozott hűtési rendszeren, ami megkönnyíti a gép munkáját. Tudjuk jól, hogy erős fűtésre képes egy nagy terheléssel dolgozó gép és a gamereknél ez állandó jelenség, szóval kellett, hogy ne csak a belső hűtőrendszer nyújtson kiemelkedőt, hanem már a kaszni is a hűtés segítésére legyen kialakítva (ez szoftveresen is ki van segítve, de arról majd lejjebb). A külcsínt tovább dobja a vörös háttérvilágítás, ami esténként utat mutat az 1,7 mm-es billentyűúttal rendelkező tasztatúra felé. A billentyűkhöz tartozik, hogy a kialakításba itt került egy baki. Elég puhának hat a billentyűk közti elem. A megjelenéshez természetesen hozzátartozik a kijelző is, ami egy 15.6″ FullHD (1920×1080) matt IPS LED panel. Hogy mutatnak rajta a dolgok? Nos, amit lehet, azt kihoz magából a kijelző, szóval a játékok nagy felbontáson, a legmagasabb textúra részletességgel olyan élményt hoznak el, hogy nem lesz olyan légiós, aki nem teszi le a sisakot a tiszteletére.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Dell Inspiron 5570-es videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Portok és eszközök – Szépséghibás fegyvertár

Egy jó katona minden fegyverhez ért. A Legion pedig minden fegyvert képes használni, hiszen van itt 1db USB 2.0-ás 2db USB 3.0-ás, na meg 1db USB 3.1 (Type-C)-s port is, a standard HDMI mellett. Mit lehet még csatlakoztatni hozzá? Nos, jöhet még ide Ethernet dugasz is, na meg egy 4 az 1-ben SD kártya olvasó is jutott a gép oldalára, szóval el vagyunk látva minden földi jóval. Az eszköztár része még egy Bluetooth 4.1-es rendszer, valamint 802.11ac szabványú Wi-Fi vevő is, hogy a vezeték nélküli kapcsolatokat is kezelni tudja a notebook. Nem lesz tehát gond az online meccseknél, ha messzire kerülnénk a LAN kábeltől (az egyetemi nagyelőadóban rendkívül izgalmas Overwatch meccsnek voltam szemtanúja, persze nem én játszottam). Az eszköztár része még a HD webkamera, ha esetleg Skypeolnánk (esetleg Streameléshez használnánk), valamint egy 2 x 2W Harman™ hangszórórendszer Dolby Audio Premium technológiával megspékelve. Harmanék odatették magukat, mert a Legion által kiadott dallamok hibátlanok, legyen szó mély, magas, vagy közép tónusról. Így kell kérem hangszórót csinálni, persze még mindig izgalmasabb, ha egy komoly hangrendszert csatlakoztatunk a notebookra, de ez is teljesen kielégítő tud lenni. Hogy legyen valami negatívum is: szerezzetek be egy egeret. A touchpad kezelése néha elég nehézkes, a reakciói furcsák tudnak lenni (nem azt csinálja, amit szeretnél).

A Lenovo Legion Y520 elölről

Teljesítmény – Győztes hadvezér

Mit sem érne ez a sok látványos és izgalmas kiegészítő, ha a notebook teljesítményét egy lapon emlegetnénk egy sárga kazettás TV-játékéval. Természetesen, szó sincs erről. A hetedik generációs Intel® Core™ i7-7700HQ processzor minden igénynek megfelel, kezdve a Witcher 3 látványos történetével, a GTA V izgalmaival, vagy a legújabb akcióorientált látványorgiákkal. Ehhez persze kell az is, hogy a 3.80 GHz teljesítményre képes, 14 nm-es architektúrájú Koby Lake processzor a megfelelő társakkal dolgozhasson együtt. Itt van rögtön 8GB DDR4-es memória, ami ugyan elbírna még ugyanennyit hosszabb távon, de jelenleg még ez is megfelelő. Aztán a grafikai feladatok ellátásáért felelős, 4 gigás  NVIDIA® GeForce® 1050Ti amiről még szót kell ejteni. Nos, a GDDR5-ös memóriával felszerelt grafikus vezérlő köszöni szépen, reggelire fogyasztja a játékainkat, így még egy jó ideig be vagyunk biztosítva az ő teljesítményével. Mire is pakoljuk rá azt a sok jóságot, amit az előbb felsoroltak fognak futtatni? Az Y520-ashoz tartozik egy 1 TB-os HDD, valamint egy 128GB-os SSD meghajtó is. Utóbbira fel is dobhatjuk a Windowst, biztosítva ezzel a gyors bootot, valamint mappaműveleteket, előbbire meg mehetnek fel a jobbnál-jobb játékok. Hely van, adatforgalom megfelelő, szóval játékra kész a gamer. Az előre telepített programoknál megtalálunk egy igazán érdekes extrát is, amivel a korábban emlegetett hűtést tudjuk plusz motivációval ellátni. A Lenovo Nerve Sense Extreme Cooling programnak hála adhatunk egy kis gázfröccsöt a hűtésnek, ha játékra kerül a sor és nagyobb igénybevételnek lenne kitéve a notebook. Energiafelhasználás tekintetében… nos, ez egy gamer notebook. Óvatosan kell kezelni a nagy energiaigényű játékok esetében, hiszen a 45 Wh-s akkumulátort 1 óra környékén már táplálni kell, ha komoly terhelésnek tesszük ki. Alap esetben a 3-4 óra simán megvan neki, de a gamerek ritkábban vannak „alap esetben”, mint a virtuális világ harcmezein.

Összegzés

A Lenovo Legion Y520 remek kihívója az ASUS ROG szériájának, valamint a HP Omenjeinek. A teljesítményére nem panaszkodhatunk, így már tényleg csak a márka és dizájn-preferencia dönthet sokaknál, valamint az apró részletek. Az 520-as légiós mindenesetre megérdemli a bizalmatokat, hiszen bármilyen csatába vonulsz vele, legyen szó egy másik galaxisról, egy fantasy világról, vagy a legdurvább versenypályákról: ő megadja majd neked a kellő teljesítményt.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …