Kezdőlap / Tesztek / Lenovo Idepad 720S Teszt | Ezüst utazó

Lenovo Idepad 720S Teszt | Ezüst utazó

Az office notebook legyen kicsi. De tényleg! Amikor fix helyen használjuk, simán rá tudjuk kötni egy nagyobb monitorra, amikor meg cipeljük magunkkal ezer felé, akkor minek húzza a vállunkat a vastag ház és terpesszen a 15 colnál is méretesebb ház. Ki gondolja még így? Nos, a Lenovo 720S tesztjéből kiderül, hogy vannak még egy páran…

Külső – Egészséges elitizmus

Megvan az a „szeretem” érzés, amikor ránézel valamire a polcon és azt mondod, hogy „ez tetszik!”. Lehetnek benne hibák, furcsaságok, egyedi megoldások, de valamivel mégis sikerült megragadnia. Nálam ez volt a szitu a Lenovo 720S-t illetően. Nem túl izgalmas, sokszor látott megoldásokat produkál, de mégis jó volt ránézni. A csiszolt fém borítás piszok mód elegánsra sikerült, a Lenovo logó nem túl hivalkodó, de mégis egyből észrevesszük. A kijelzőt körülvevő panel a kontrasztosság kedvéért fekete festést kapott, így a szürkeség legsötétebb árnyalata is megjelenik, a billentyűzeten is használt grafit szürke, a fényes ezüst csíkok és a fémes borítás mellett. Ahogy az okostelefonoknál is fut a verseny azon, hogy ki tud vékonyabb keretet összehozni a kijelző köré, úgy a notebookoknál is igyekeznek egyre nagyobb teret adni a képnek, szűkítve a káva méreteit. A Lenovonál már korábban is láthattuk azt a megoldást, hogy a káva alsó elemét tripla olyan vastagon hagyja, míg az oldalsó és felső elemeket a legvékonyabbra igyekszik kivitelezni. Nos, ez itt is megvan és az ember nem gondolná, hogy mennyit tud dobni ez a kis optikai csalódás a notebookokon. A kijelző ugyan nem lesz nagyobb, de valahogy az egész „hatásosabb”, vagy „látványosabb” lesz. A vastag keret mindig szűkebbnek láttatja a képet, amíg itt nagyobbnak is hat, mint amekkora valójában. A vastagság és mobilitás hashtageket is alkalmazhatja a Lenovo a 720S reklámjában, ugyanis az alig 1.1 kilós notebook annyira finoman passzol kisebb-nagyobb aktatáskákba, mint egy keménykötésű, méretesebb notesz, esetleg könyv. A notebook méreteihez képest (305.9 x 213.82 x 13.6 mm), egy egész méretes touchpad áll rendelkezésünkre (tulajdonképp egy normálméretű, de a kis testen működik egy kis optikai csalódás), a maga 10.4×6.6 cm-es kialakításával és két gombjával. Természetesen alkalmazhatóak rajta a Windowshoz köthető gesztusok, így mondhatjuk, hogy kimaxolták ezt az eszközt. A membrános billentyűzet fehér háttérvilágítással rendelkezik, 1.4 milliméteres billentyűúttal és természetesen magyar gombkiosztással.

Lenovo 720S - Front

Portok és eszközök – Villámcsapás

Multimédiás eszközök terén kihozták azt a notebookból, amit nagyjából ennél a méretnél ki lehet (mindig van feljebb, de tanuljuk meg értékelni a jó minőséget is). A 13.3 colos FullHD kijelző nagyon szép színeket produkál, kellőképp fényes és az IPS-panelnek hála nagyon széles betekintési szöget kapunk, színtorzulás nélkül. A kijelző tehát biztosít minket arról, hogy akár a munkában, akár a hétköznapokban minőségi képet kaphassunk. Érdemes egy igazán gazdag színeket használó filmmel (pl. természetfilmek tökéletesek) letesztelni, hogy milyen élethű, már-már túlságosan is élénk színeket képes produkálni. A kijelző különleges pontja még, hogy 180 fokban kihajtható, így pláne jól ki lehet használni az IPS adta lehetőségeket, például egy asztal mellett, a gépet körbeállva. A multimédiás élmény másik munkása a JBL Stereo hangszóró. A korábbi tesztünkben bemutatott Razer Kraken Pro V2 hangélményét ugyan nem tudja visszaadni, de határozottan kellemes meglepetést produkált. Lüktető basszus, kellemes magas és mély tónusok, így a mozizás és a zenehallgatás simán ajánlott, hozzáadott hangszórók nélkül is. Ajánlott a dolby beállításokon használni, ugyanis a többi hangprofilnál már érezhető a torzulás (valahogy azokat nem annyira jól lőtték be), de a standard Music preset és a Dolby remekül működik. Kapunk még egy HD-képes webkamerát, de annak a minősége…nos, Skype és videós konferenciára alkalmas, de videóbloggeri tevékenységünkhöz válasszunk valami komolyabbat.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Lenovo 720S videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Portolás tekintetében már nagyobb áldozatokat hozott a Lenovo a méretezés oltárán. Ugyan USB téren nem lehet problémánk, hiszen kaptunk egy USB Type-C Thunderbolt csatlakozót, valamint két darab USB 3.0-ást, na meg emellé egy combo audio jack csatlakozót is, de ezen felül nem sok minden jutott. Egy HDMI port azért még elfért volna srácok, ha már a VGA csatlakozó szép lassan maradi lett a notebookokról és a projektorok is már képesek előbbit használni. Az eszköztárban speciálisabb darabnak tűnhet az ujjlenyomat olvasó, ami egy office-eszköz esetében jól jön, ha ultra-titkos adatokat hordozunk a gépünkön (vagy nem szeretnénk furcsa háttérképekkel gazdagodni, vicces kedvű munkatársaink által). Láthatatlan portok terén ott van természetesen a 802.11AC (2×2) szabványú WiFi-vevő és egy 4.1-es Bluetooth kapcsolat lehetősége is.

Lenovo 720S - Portok

Teljesítmény – Nyóc’gen

Teljesítmény terén a 720S-t úgy tudnám jellemezni: komoly játékon kívül minden jöhet. Erről árulkodik, hogy a 3DMark tesztek közül csak a SkyDivert mertem nyugodtabb szívvel ráengedni, mert a Fire Strike már mélyütés lett volna az integrált videokártyának. Ami a munkát végzi, az egy nyolcadik generációs Intel i7-8550U, Kaby Lake R processzor, ami 4 magjával dübörög a kis testben. 1.8 Ghz-s alap működési frekvenciáját egészen 4.0 Ghz-ig tudja felpörgetni a Turbo Boost. A 8 megás gyorsítótárával, valamint alacsony fogyasztásával (ha már ugye U-s processzor), ideális választás az office gépekhez. Más kérdés, hogy grafikus teljesítmény terén „csak” az integrált kártyát, a HD Graphics 620-ast kaptuk meg, ami 1-2 éves programokat, közepes minőségi mellett még elviselhető fps-értékekkel képes hozni. A SkyDiver eredménye teljesen őszinte képet mutat a notebook teljesítményéről. Annak a célközönségnek, akiket ezzel a notebookkal megcéloztak, természetesen nem is erre a jellegű grafikus erőre van szükségük, de a kikapcsolódást nyújtó, kisebb gépigényű MOBA-k és multis játékok még elfutnak majd rajta. Erre példa, hogy a Fortnite-ot, napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb játékát is sikerült rajta kipróbálni, s bár voltak lassulások, teljesen élvezhető szinten futtatta a meccseket. Az adataink kaptak 512 GB-nyi M.2 PCI-E SSD-t háttértárnak, avagy garantálták a gyors bootolást és adatmozgatást, emellé pedig járt még a csomagba 8 giga RAM is, szóval a memóriaigényesebb szoftvereket is lesz mivel etetni. Elmondható tehát a 720S-ről, hogy egy igazi atléta az office notebookok közt, aki ugyan külsőre nem tűnik túl vaskosnak, mégis komoly erő és kitartás van meg benne. Maratoni futónak csak óvatosan nevezzük, bár a 48 Wh-s beépített akkumulátor nem rossz, így is inkább átlagos annak az időintervallumnak a hossza, amit töltés nélkül kibír (9 óra kb. a mobilemark mérése szerint).

Lenovo 720S - 180°-os kijelző

Összefoglalás

Amit a Lenovo 720S-ről elmondhatok, hogy teljesíti az office notebookok checklistjét, teljesítmény terén pedig a nyolcadik generációs Intel processzornak köszönhetően többet is, mint várnánk. Gamernek nem nevezzük a visszafogott grafikus teljesítmény miatt, de megbízható és erős hardveresen, elegáns és ízléses külsőre, így office notebooknak remek választás az Ideapad 720S.

Kíváncsivá tett a bemutató? Kattanj a Lenovo Ideapad 720-webshop linkjére, ha szeretnéd a birtokodban tudni!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …