Kezdőlap / Tesztek / Lenovo IDEAPAD 520S Teszt | IDEAlis munkatárs

Lenovo IDEAPAD 520S Teszt | IDEAlis munkatárs

Office és multimédiás notebookok esetében nincs túlbonyolítva a tesztelő dolga. Igazából „csak” használnia kell a gépet a hétköznapi feladatokra: szövegírás, böngészés, e-mailezés és a megérdemelt lazításnál, pár videó, vagy film megnézése. Mennyire felel meg, vagy nyújt többet a mai alanyunk ettől? A Lenovo Ideapad 520S tesztünkből kiderül!

Külső: Egyszerűen elegáns

Amennyiben betartod egy adott közösség divatszabályait, akkor nem fogsz kitűnni a tömegből. Egy office notebook általában fekete, vagy fémes fedéssel rendelkezik, messze elkerülve az élénk színű kiegészítőket, vagy a túlburjánzó formákat. Ez tökéletesen igaz az 520S-re is, ami a visszafogottsága ellenére nem lesz karótnyelten unalmas. A borítás elegáns fémes hatása, valamint a gusztusosan krómos Lenovo felület rendkívül jól mutat, ahogy maga az alsó panel is hozza a stílusosságot. A grafit-szerű, valamint a fémes szürke egyensúlya a billentyűzet és a ház megjelenésénél nagyon ügyes, így nincs az az „egy kaptafás” érzés, ami a fém-fekete kombónál már megszokott. A krómos díszcsíkok a smart gesture-ös touchpad, valamint az ujjlenyomat olvasó körül, illetve az alsó panel körül is pont annyira vastag, hogy látszódjon, de pont annyira vékony is, hogy ne egy gagyi sufnituning autó szétkrómozott lökhárítójára asszociáljunk tőle. Annak ellenére, hogy egy vékony és elegáns notebookot kaptunk az 520S személyében, ez nem jelenti azt, hogy az alig 1.7 kilós gép ne lenne masszív. A részben fémházas notebook háza határozottan erős, a billentyűk közti rések nyomkodásánál nincs deformáció, valamint a kijelző zsanérja feletti nyomásra sem hajolt meg igazán a kijelző, mint az az olcsóbb gépeknél gyakori. Összességében egy elegáns, de rendkívül szívós darab lett, a 335.6 x 235 x 19.3 mm-es méretekkel rendelkező Lenovo 520S.


Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Lenovo Ideapad 520-as videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

A dekor elemeknél szóba került már a krómcsíkok használata, most pedig egy pár szót a billentyűzet világításáról: fehér, LED, három állású (kikapcs, félig, teljes fényerő). Amiért viszont jár a rossz pont, az a kijelző körüli káva kidolgozása. Magáról a panelről később, de előtte említsük meg azt a kegyetlenül vastag alsó káva-elemet ami miatt egy fura optikai csalódást produkál a notebook. Kissé szokatlan módon 14 colos kijelzőt kaptunk (legalábbis, a sok 15.6-os között ez fura volt nekem), amit tovább kicsinyített az elemen ez az igencsak vastagra sikerült sáv. Ez a kis Lenovo logóval díszítet műanyag elem valahogy elviszi a szemünket és ugyan próbáltak ezen az elemen valamit finomítani, mert láthatunk egy kis ívesen süllyesztett peremet az egész káva körül, de valahogy furán mutatott. Plusz pont viszont ennél az elemnél, hogy 180 fokban kihajtható, így egy kisebb asztalnál elég csak kihajtva letenni, majd körbeállni és felülről nézni, ahelyett, hogy a résztvevők az auránkba másznának, hogy mindenki szemből nézze.

Lenovo 520S Fedlap

Eszközök és portok: Meglepetés a csomagban

Még mielőtt félreértés lenne: a kijelző a fura káva ellenére hibátlan. A 14 colos panelből kihoztak mindent, amit csak lehet, hála az IPS rendszernek, ami hozza a szokásos 178 fokos betekintési szöget, valamint megvan a FullHD felbontásnak, ami ezen a kijelző méreten tökéletesen elegendő. Furcsa volt a sok, 15.6 colos kijelző után most látni egy mérettel kisebbet, bár összességében érthető a döntés. A mobilitáshoz hozzáadott, viszont nem annyival kisebb, hogy a használatnál zavaró legyen a kijelző szűkössége. A multimédiás blokkot erősíti még a Dolby Audio technikával felszerelt Harman hangrendszer, ami kimondottan élvezhető hangélményt produkál. A portolást tekintve nem lehet panasz az 520S-re, hiszen az USB C-től kezdve a standard USB 3.0-án át, a HDMI-ig mindenféle csatlakozót ráköthetünk, leszámítva az RJ 45-ös szabványú netkábelt. Elég határozottan ráállítanak minket a WiFi használatra, amit a szokásos 802.11ac rendszer biztosít. A négyes számoknál még megragadva SD kártya a 4-in-1 és a Bluetooth is 4.1, amit az dobna fel, ha a memória is 4 gigás lenne a gépben… várjunk csak!

Lenovo 520S Portok

Még mielőtt a teljesítményre rámennénk, egy extra elemről is essen szó. Sajnos a HD webkamerától nem tudjuk elvárni, hogy retina szkennerként üzemeljen, vagy FaceID-t ismerjen fel, így egy másik biztonsági rendszert építettek be: az ujjlenyomat olvasást. Egy „Hello Windows” beállítást követően PIN-kódos védelmet, valamint a kis ujjlenyomat olvasónak hála „organikus védelmet” biztosíthatunk adatainknak. A rendszer gyorsan reagál, bár feltűnt, hogy csak úgy rádobni és elrántani az ujjunkat nem lehet, érdemes egy kicsit hosszabban (értsd, minimum 1 másodperc) rajta tartani, hogy leolvassa a barázdáinkat. Amennyiben erre odafigyelünk, nagyon precízen, kvázi 0 hibaszázalékkal nyitja a gépet a rendszer (azért kvázi 0, mert nekem a tesztidőszak alatt nem volt hiba, de tudjuk, hogy 10 orvosból csak 9 ajánlhat valamit…). Egy kis extra még a végére: ugye emlegettem, hogy portokban van egy csomó mindenünk. Megszokhattuk már, hogy az optikai meghajtókat a vékony kialakítás miatt kispórolják a notebookokból. Nos, ez most is megtörténe, de a Lenovo 520S csomagjába bedobtak egy külső meghajtót, ha mégis szükség lenne rá! Kedves gondolat, aminek hála nem kell plusz költségbe verni magunkat, ha épp az élet indokolná egy lemezmeghajtó használatát!

Lenovo 520S Kinyitva

Teljesítmény: Irodapozitív Ideapad

Miért lesz jó barátja egy lelkes diáknak, esetleg egy fehér galléros munkát végző embernek a Lenovo 520S? Fentebb említettem már a biztonsági tényezőt, az ujjlenyomat olvasóval, ami egy üzleti szférában elhelyezkedő embernek kimondottan fontos lehet. Rengeteg adatot mozgatnak meg, valamint férnek hozzá ezek az emberek és jó lenne, ha nem csak biztonságban, de gyorsan is tudnának dolgozni, nem igaz? Az Intel Core i5-ös, 7200U processzor igazi kis munkagép alapot ad meg az 520S-nek. A 3M-s cache-el dolgozó, 3.1 Ghz teljesítményre képest processzornak ezúttal csak a saját, Intel HD Graphics 620-as grafikus vezérlője biztosít „grafikus teljesítményt”, így nem feltétlen lesz a játékok nagy barátja. Természetesen, vannak kisebb teljesítményű gépekre tervezett darabok, mint például a MOBA-k, vagy a méltán népszerű Heartstone, így az unalmasabb előadások sem lesznek teljesíthetetlenek egy egyetemista számára. Amit a Kaby Lake architektúrás processzor még produkálni tud, az az energiatakarékosság. U-jelzésű processzorhoz híven az átlagos fogyasztása 15W körül található meg, így nem kell félnünk, ha út közben terhelnénk az 52.5 Wh-s akkumulátort. A két magos processzor működéséhez hozzájárul még a korábban már emlegetett 4 giga DDR4-es RAM, ami 2133 Mhz teljesítménnyel dübörög a maga szelíd módján. Természetesen futtattuk a 3DMark két benchmarkját, amik közül a SkyDiver vállalható eredményt hozott, de a kimondottan szívós játékok terhelését szimuláló Fire Strike már olyan övön aluli ütés volt, amiről csak Pablo Chacon tudna mesélni, Csonttörőnkkel való találkozásán nosztalgiázva. Ez a jellegű erő persze nem minden, hiszen nem a játékosok számítanak a gép igazi célcsoportjának, hanem az office feladatokkal és webes böngészésekkel egyensúlyozó, némi multimédiás kikapcsolódásra vágyó felhasználók. Számukra az a fő, hogy a rendszer ki tudja magából hozni a kellő teljesítményt a gyors munkavégzésre és multitaskingra, amire a fenti konstrukció képes is. Természetesen, az sem utolsó, ha van hová pakolnunk és egy ügyes megoldásnak hála, nem csak gyorsan bootol a gép, de helyünk is van az adatok tárolására. A notebookban ugyanis dolgozik egy dupla-SSD rendszer, ami arra hivatott, hogy egy kisebb egységen a gyakran használt fájlokat futtatja, kvázi tükrözve azokat a 16 GB-os Intel Optane SSD-re, míg a másik felület, 256 GB-ot biztosít az adatok tárolására és a programjaink telephelyeként szolgál majd a továbbiakban.

Lenovo 520S Szemből

Összefoglalás

Az office notebookok világában fontos, hogy valaki egyszerre nyújtson hosszútávon megbízható teljesítményt, megfelelő üzemidővel, valamint legyen kellően dekoratív és rendelkezzen extrákkal. A Lenovo 520S hozni tudja ezt, hála biztonsági extrájának, az ujjlenyomat olvasónak, a stabil teljesítményt nyújtó processzorának és minőségi multimédiás eszközeivel. Az meg már csak egy kis adalék, hogy a gép nem csak okos, de szép és kitartó is! Ő az IDEAlis titkárnő?

Meggyőzött mai bemutatónk alanya? A Lenovo Ideapad 520S-t megtalálhatod webshopunkban, valamint üzleteinkben.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …