Kezdőlap / Cikkek / Kiút a netes bántalmazásból?

Kiút a netes bántalmazásból?

Manapság a fiatalok folyamatosan a közösségi média különböző platformjain lógnak, ami sokszor veszélyes is lehet. Gondoljunk csak bele: mennyi olyan történetet hallhattunk már, amelyben a fiatal tinik a bántalmazás különböző formáinak (általában verbálisan) voltak kitéve, például Facebook-on vagy Instagrammon. Viszont most végre itt a megoldás ezen rossz szokások kigyomlálására!

Egy indiai program segítségével jócskán csökkenhet a bántalmazás a világhálón! Az Angyal névre keresztelt projekt igen hosszadalmas folyamat alatt született meg és még mindig nem mondható tökéletesnek. A kutatók az ötletelési időszakot követően különböző női alanyokat kerestek meg India egész területén, akik hajlandók voltak becsatlakozni a szociális kísérletbe. Ezen kívül rengeteg online tesztet bocsátottak ki, amelyek egytől egyig azt vizsgálták, hogy milyen szinten befolyásolja a fiatalabb generáció lelki fejlődését az internetes bántalmazás. Az Angyal program fejlesztése során ezeket a válaszokat összevetették és a fejlesztők kialakítottak egy olyan mesterséges intelligenciával működő programot, ami folyamatosan tanul és megpróbál alkalmazkodni a különböző igényekhez.

De mégis hogyan találja meg az áldozatokat? Nos a programba azt is elültették a fejlesztési időszak alatt, hogy a közösségi média oldalain az összes bejegyzést, illetve kommentet egy szempillantás alatt átnézze és keressen bizonyos negatív szavakat, kifejezéseket, mondatokat, amelyekből következtetni lehet a további bántalmazásra.

Hogyan fog működni a program?

 A fiatalok szinte a nap minden percében fogyasztanak valamilyen online tartalmat legyen szó egy cuki Facebook videóról vagy egy instagrammos nyereményjátékról. Az online világban pedig azt tapasztaltuk, hogy az emberek sokkal agresszívabbá és toxikusabbá vállnak az úgynevezett „arcnélküliség” miatt. Ilyenkor pedig egyes bejegyzések alatt tényleg el tudnak szabadulni az indulatok.

Az Angyal most nem a fiatalok vállán fog csücsülni, hanem a különböző online platformjaikon.” – nyilatkozta az alkalmazás vezető fejlesztője. A program az elindítását követően folyamatosan próbálja majd megérteni az adott ember „felépítését”, azaz igényeit. Utána fog majd nézni annak, hogy milyen tartalmakat kreál, illetve fogyaszt az adott illető és ezek alapján egy utat jelöl ki a felhasználó számára. Azaz „megmondja” neki, hogy ha azt az adott képet kirakja például Instagrammra akkor nagyjából mennyi negatív, toxikus kommentet fog érte kapni.

Onnan is lehet látni, hogy a program mennyire intelligens, hogy rendszere különböző fázisokból áll. Az első a „hallgatás” amelyben a különböző beszélgetésekbe beleolvas és eldönti, hogy talál-e ott toxikus tartalmat vagy nem. A második már közbelép: arra buzdítja az adott felhasználót, hogy ne foglalkozzon a toxikus kommenttel, ő maga se váljon bántalmazóvá. A harmadikban – amely egy sokkal hosszabb folyamat – egy olyan biztonságos környezetet alakít ki az internetet a bajba jutottak számára, ahol profi segítséggel tudják majd felvenni a kapcsolatot.

Nektek hogy tetszik az Angyal ötlete? Szívesen telepítenétek a saját telefonotokra is?

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Zenekar Lego figurákból

Itt a Lego figurákból álló zenekar!

Azzal már hosszú ideje tisztában vagyunk, hogy a Lego cégnél értenek a promóciókhoz. A mostani, …