Kezdőlap / Cikkek / Kiegészítők notebook vásárlásakor – mit vegyél meg az új gép mellé?

Kiegészítők notebook vásárlásakor – mit vegyél meg az új gép mellé?

Egy új notebook vásárlása nem az a döntés, amit egyik pillanatról a másikra hoz meg az ember. Alaposan át kell gondolni, mire szeretnénk használni az új gépet, mert ez fogja eldönteni, hogy mikre kell figyelni a vásárlás során, és milyen extrákra lesz adott esetben szükségünk, hogy minden kifogástalanul működjön, ami kelleni fog nekünk a mindennapokban.

A hozzá nem értők általában elcsábulnak attól, hogy „most csak 119 999 forint”, meg „négygigaramos”. Őszintén, aki nem ért különösebben a témához, annak valószínűleg ennyi elég is arra, hogy netezgessen, de ha már komolyabb célok is vannak a géppel, akkor érdemes egy kicsit részletesebben tájékozódni arról, hogy vajon mit is tud, és mikkel tudod bővíteni a lehetőségeidet.

Az, hogy neked konkrétan miket érdemes venned a notebookodhoz, nagymértékben függ attól, hogy mire fogod használni. Természetesen van egy sor lehetőség arra, hogy kicsit testreszabd a géped, és felvértezd olyan kiegészítőkkel, amik megkönnyítik számodra a mindennapokat.

Ami mindenkinek jól jöhet: a plusz garancia

A legtöbb esetben, amikor megvásárolod a notebookot, felajánlanak lehetőséget arra, hogy plusz biztosítást köss rá, illetve kicsit kibővítsd a garanciát. Ezzel a lehetőséggel mindenképp élj! Tudod, Murphy, a gépednek akkor lesz először baja, amikor a garancia pont lejárt, és javíttathatod meg jó pénzért. Ezt tudod elkerülni, ha vásárolsz még néhány év biztosítást, illetve kiterjeszted a garanciát olyan esetekre is, ha mondjuk Te ejted le véletlenül a gépet – mindenkivel megtörténhet, bármennyire is próbálsz rá vigyázni.

Ez olyasmi, aminek örül az ember, ha fölöslegesen költött rá. Persze el is gondolkodsz rajta, hogy minek, majd Te vigyázol a gépedre, de ez általában olyasmi, hogy ha nincs, akkor tuti, hogy kellett volna. Inkább legyen pár ezer forint „kidobva az ablakon”, minthogy fizethess sokkal többet, ha mégiscsak adódik valami probléma.

Notebook tok

Ha mobil gépre van szükséged, annak valószínűleg az az oka, hogy gyakran viszed magaddal. Ha pedig ez a helyzet, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy veszel hozzá egy tokot, amiben biztonságosan tudod vinni magaddal A-ból B-be. Ez jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy bármi baja lesz a gépnek, ha esetleg leejted, nem mellesleg a szennyeződésektől is megvédi.

Egy jó tokkal, táskával sokkal könnyebben meg tudod oldani a notebook szállítását, tehát tulajdonképpen a saját dolgodat könnyíted meg, amellett persze, hogy a gép élettartamát is jelentősen növelheted. A notebook tokjának kiválasztásánál ügyelj arra, hogy kellő mennyiségű zseb és rekesz legyen az egyes kiegészítőknek, tartozékoknak, így pláne kényelmes lesz a használata.

Egér

Az egér olyasmi, amire majdnem mindenkinek szüksége lehet, még akkor is, ha a touchpad-dal elvileg minden megoldható. Kényelmesebb egeret használni gyakorlatilag mindenhez, olyan tevékenységekhez pedig, mint a grafikai programokban való szerkesztgetés, egyes játékok kezelése stb., szinte elengedhetetlen.

Persze egérből is elég sokféle áll rendelkezésre, nyilvánvalóan a saját, egyéni igényeid lehetnek irányadók. Vannak, akik a pici, vezeték nélküli egereket kedvelik, másoknak kifejezetten az az igényük, hogy nagy legyen. Léteznek a megszokottól teljesen eltérő formájú egerek is, tehát van miből válogatni.

Hangszóró

Legyünk őszinték, a legtöbb notebook hangszórója nem sokat tud. Szerencsére ezt a problémát könnyen meg lehet oldani külső hangszóró használatával, amikből szintén eltérő teljesítményű és kivitelű létezik. Tudsz vezetékeset vásárolni, de olyat is, ami vezeték nélküli.

Attól függően, hogy mire akarod használni egészen nagy teljesítményűek közül is válogathatsz, de ha csak normális hangzást szeretnél, elég lehet egy kisebb darab is.

Töltő

Az első, ami tönkre szokott menni a notebookokon, az a töltőjük. Nem a töltő hibája a dolog, általában mi használjuk rosszul, illetve felelőtlenül. Nem figyelünk arra, hogy merre gyűrjük a kábelt, hol tekeredik meg, nem foglalkozunk vele, ha csomó van rajta, véletlenül rámegyünk párszor a székkel, és a tárolás is hagy kívánnivalót maga után. Sokszor hagyjuk bedugva, ami szintén nem annyira tesz jót neki.

A töltő tehát viszonylag gyorsan tönkremegy, személy szerint nekem még nem volt olyan gépem, aminél ne kellett volna legalább egyszer új töltőt keresnem. És ez bizony nem annyira egyszerű, ha többéves gépről van szó. Jó ideje azt csinálom, hogy már a vásárláskor veszek hozzá egy plusz töltőt, ami biztos, hogy kompatibilis a notebookkal, így nem akkor kell kapkodnom, ha tönkrement a meglévő – nem mellesleg sokszor elég sürgős is lenne, hogy tölteni tudjam a gépet.

Numerikus billentyűzet

Sok notebookon helytakarékossági célokból nincs numerikus billentyűzet. Ha neked erre valamiért nagy szükséged van – mondjuk a munkád miatt – könnyen lehet, hogy csak emiatt kell másik gépet venned ahelyett, amit igazán szeretnél.

Nos, erre van egy jobb megoldásunk: lehet kapni USB-s numerikus billentyűzeteket, amiket bármilyen géphez tudsz használni. Nagyon praktikus egyébként, mert külön van a géptől, így nem fogsz mellényomni, sokkal könnyebben rááll a kezed. Ha gyakran kell számokat pötyögnöd, akkor a numerikus billentyűzet ideális megoldás lehet számodra, és nem kell csak ezért másik gépet venned.

Headset

Ha sokszor kommunikálsz másokkal a gépen, és a videochat, élő beszélgetés is mindennapos nálad, egy headset elengedhetetlen kellék lehet. Persze a legtöbb notebookon ma már van beépített mikrofon, de ha mondjuk nem szeretnéd, hogy mindenki hallja a teljes beszélgetésedet, aki körülötted van, a headset jó megoldás lehet számodra.

Ha beszélgetéshez nem is kell, egy jó minőségű fülhallgató aranyat érhet, ha munka közben zenét szeretnél például hallgatni – ez a módszer kiváló, ha nem akarod, hogy zavarjanak.

Külső adattároló

Nincs annál rosszabb, amikor a géped meghibásodik, elszáll a memória, emiatt pedig minden képed, dokumentumod, zenéd, videód stb. törlődik. Velem megtörtént, sírni tudtam volna… minden adatom elszállt a merevlemezzel együtt, sehogy nem lehetett visszahozni. A gép menthető volt ugyan új merevlemezzel, de ettől még az elvesztett adatokat nem kaptam vissza – és volt belőlük bőven.

Nos, azóta mindig külső adattárolóra teszek mindent, vagy legalább egy másolatot mindenről, ami fontos, és mindenkinek javaslom is ezt. Eleve, ha van egy másolatod az adataidról, sokkal kisebb az esélye, hogy végleg elvesznek, ha pedig ezt nem is hurcolászod magaddal mindenhová, ellentétben a laptoppal, a hasonló hibák nem túl valószínű, hogy előfordulnak.

A felsorolás persze közel sem teljes, nagyon sok lehetőség van arra, hogy úgy szereld fel a notebookodat, hogy számodra kényelmes legyen a használata. Ahogy már említettem, elsősorban az egyéni igényektől függ, hogy mire lesz szükséged, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy vásárlás előtt alaposan gondold végig, mire is kell a gép pontosan, és milyen eszközök könnyíthetnék meg a dolgodat.

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …